Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stortingets blokkering av nettgambling

Dette betyr det nye stortingsvedtaket for deg som spiller på utenlandske spillselskaper

Hovedmålsettingen med dagens stortingsvedtak er å hindre nordmenn i å bruke utenlandske spillselskaper. Hva betyr egentlig det i praksis?

NYTT VEDTAK: Stortinget vil blokkere nettgambling, og vil sikre at flere av pengene folk bruker på spill, kommer norske barn og ungdom til gode. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
NYTT VEDTAK: Stortinget vil blokkere nettgambling, og vil sikre at flere av pengene folk bruker på spill, kommer norske barn og ungdom til gode. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir stortingsforslaget om blokkering av utenlandske spillselskaper tatt opp til avstemning. Ifølge komiteens 1. nestleder Anette Trettebergstuen (Ap), er utfallet allerede gitt.

- Det vil bli vedtatt. Vi har fått gjennomslag for virkemidler som andre land bruker, og som virker, sa Trettebergstuen til Dagbladet for to uker siden.

Men hva vil egentlig det nye vedtaket føre til?

- I praksis betyr det først og fremst at man vil sikre at flere av pengene folk bruker på spill, kommer barn og unge i Norge til gode, svarer Kari Henriksen (Ap) på Dagbladets spørsmål om hva vedtaket betyr i praksis for alle nordmennene som spiller på Unibet, Bet365, Coolbet og andre utenlandske spillselskaper.

Hun sier også at kundene ikke straffes, dette er rettet mot spillselskapene.

Vil følge nøye med

Henriksen er Arbeiderpartiets representant i familie- og kulturkomiteen. Sammen med KrF har de fremmet forslaget.

- Ved dette flertallet gir Stortinget marsjordre til regjeringen om å få fortgang i arbeidet med å styrke Lotteritilsynets muligheter til kontroll og sanksjoner. Noen av disse endringene er lovsaker. De må regjeringen komme tilbake til Stortinget med, sier Henriksen, og legger til:

- Når det gjelder blokkering av nettsider må regjeringen få på plass systemer og tiltak som oppfyller de kravene Stortinget har vedtatt. Jeg kan ikke forutsi når det realiseres, det må regjeringen finne ut av. Fra Stortingets side vil vi følge nøye med. Dette er et arbeid regjeringen nå må prioritere.

- Har ikke bruk av utenlandske spillselskaper alltid vært ulovlig? Hva blir nytt nå?

BEKYMRET: Kari Henriksen (Ap) uttaler at hun er bekymret over at spillselskapene vil unngå lovverket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Kari Henriksen (Ap) uttaler at hun er bekymret over at spillselskapene vil unngå lovverket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det nye nå er at tilsyn og kontroll styrkes, det blir vanskeligere å utføre slike ulovligheter. Det skal gjennomføres tekniske endringer som gjør at færre spiller på uregistrerte pengespillselskaper.

- Hvordan skal Lotteri- og stiftelsestilsynet ilegge overtredelsesgebyr på selskaper som ikke opererer i Norge, som er tilfellet for mange av selskapene?

- Det er ikke de utenlandske selskapene som skal kunne få overtredelsesgebyr, men folk her hjemme som medvirker til ulovlig reklame, for eksempel de såkalte ambassadørene for ulike spillselskaper. I dag kan Lotteritilsynet bare gjøre oppmerksom på regelverket og be folk om å følge det, sier Henriksen.

Spillselskapene ikke bekymrede

Representanter fra de utenlandske spillselskapene er tydelige på at det nye vedtaket ikke kommer til å påvirke spillselskapenes kunder.

- Vedtaket betyr ingen verdens ting. Det er ikke ulovlig å spille. Det har det aldri vært, og det kommer det heller aldri til å være. Vedtaket er til for å styrke Norsk Tipping, sa Mikael Mellqvist, PR-sjef i Coolbet, til Dagbladet forrige uke.

Stian Røsvik Bjørsta fra ComeOn sa at det ikke blir «endringer for kunden, verken i praksis eller i lovsform», og la ut denne meldingen på Twitter i kjølvannet av Dagbladets sak forrige uke:

Kari Henriksen kommenterer tweeten på følgende måte:

- Jeg kan forsikre Røsvik Bjørsta om at saken er godt belyst og at det er andre land som har innført tilsvarende restriksjoner med god effekt. Jeg er mer bekymret over at det er enkelte spillselskaper som legger så mye ressurser i å omgå lovverket som finnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!