Dette betyr Høies nei

NRK skriver at det norske herrefotballandslaget ikke får reise til Romania. Dette skjer nå.

GOD STEMNING: Det var god tone mellom de norske stjernene Erling Braut Haaland (t.h.) og Martin Ødegaard forrige gang Norge møtte Romania. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD STEMNING: Det var god tone mellom de norske stjernene Erling Braut Haaland (t.h.) og Martin Ødegaard forrige gang Norge møtte Romania. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helse- og omsorgsminister Bent Høie kom lørdag med en klar oppfordring til NFF, som fortsatt vurderer å spille søndagens bortekamp mot Romania.

Konsekvensen av Høies nei er at både morgendagens Nations League-oppgjør mot Romania og onsdagens kamp mot Østerrike kan ryke.

NFF har allerede gjort det klart overfor Eurosport at de ikke kommer til å sende et B-lag til Romania.

I teorien skulle det være naturlig å tro at det bare å flytte de to Nations League-kampene, men så enkelt er det ikke …

TESTET POSITIVT: Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TESTET POSITIVT: Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kan være umulig

28. august i år publiserte UEFA et nytt coronaregelverk. Der kommer det fram at det «kan være umulig å flytte noen av kampene» i årets Nations League.

I regelverket står det blant annet:

- Selv om et landslag får spillere i karantene, skal kampen gå som planlagt hvis laget har 13 spillere, deriblant en keeper, tilgjengelig.

Det punktet greide Norge å oppfylle, til tross for at eliteseriespillerne fikk beskjed om å bli igjen.

UEFA skriver videre at regelverket gjør det mulig å flytte kamper, men legger til et stort forbehold med setningen: Hvis det er mulig.

I så fall kan UEFA flytte kampen til en nøytral bane innenfor UEFAs territorium. Det neste internasjonale vinduet er per dags dato i mars, samtidig som VM-kvalifiseringen starter.

Dagbladet har bedt UEFA utdype hva «hvis det er mulig» egentlig betyr:

- Dette er hypotetiske spørsmål, så det er umulig for oss å kommentere uten å vite fakta bak en potensiell sak. Vi kommer til å gjøre en individuell vurdering, skriver UEFA i en e-post.

NFF tror heller ikke det blir mulig å flytte Romania-kampen:

- Kampen kan ikke utsettes da det ikke finnes ledige datoer, sier konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn til VG.

Han fortsetter:

- Dersom vi ikke møter er det stor sannsynlighet for at disiplinærkomiteen (til UEFA) vil dømme tap 3-0. Vi står i tillegg i fare for å bli holdt økonomisk ansvarlige for kostnader relatert til kampen. På toppen kan vi risikere økonomiske trekk da UEFA taper inntekter,

GODT HUMØR: Seieren over Romania sørget for god stemning mellom de to norske stjernene. VIDEO: Fotballandslaget. Vis mer

Kan bli loddtrekning

Hvis det derimot ikke er mulig å flytte kampen, er det opp til UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærutvalg å avgjøre hva som skjer.

- Nasjonen som har ansvaret for at kampen ikke ble spilt kommer til å tape på walkover. Hvis utvalget faller ned på at ingen av de to lagene kan klandres, kommer det til å bli en loddtrekning hvor kampresultatet enten blir 1-0, 0-0 eller 0-1, står det i reglementet.

I så fall blir det avgjørende om UEFA mener at det norske landslaget er uten skyld i at de ikke fikk reise.

De norske spillerne selv er fortvilet over situasjonen:

- I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen. Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer