- Dette betyr lite i forhold til det som skjer hjemme

Benjamin Koons fra New Zealand brukte VM-oppkjøringen til å få kontakt med familie i jordskjelvbyen Christchurch.

SMILER I DAG: Det har vært noen tøffe oppkjøringsdager for newzealandske Benjamin Koons, men med familien i god behold og på plass i Oslo, kvalifiserte hann seg enkelt til 15-kilometeren i VM.Foto: SIGVE KVAMME/DAGBLADET
SMILER I DAG: Det har vært noen tøffe oppkjøringsdager for newzealandske Benjamin Koons, men med familien i god behold og på plass i Oslo, kvalifiserte hann seg enkelt til 15-kilometeren i VM.Foto: SIGVE KVAMME/DAGBLADETVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Benjamin Koons fra New Zealand var klart raskest av løperne som måtte kvalifisere seg til herrenes 15-kilometer i ettermiddag.

Men etter de siste dagers hendelser i hjemlandet har det vært en tøff oppkjøring for 24-åringen.

- Jeg har familie og venner i Christchurch, og det tok noen dager å finne ut hvordan det gikk med dem. Heldigvis er alle i god behold, men det har vært noen tøffe dager, sier Koons til Dagbladet.

- Det har vært vanskelig å konsentrere seg. Det var godt å få et bra resultat i den første konkurransen her, men de siste dagene har også satt det i perspektiv. Det er flott det jeg har gjort her, men det betyr lite i forhold til det som skjer der borte nå, sier Koons, som har brødrene og foreldrene sine på tribunen i Oslo.

Alsgaard og Dæhlie
Benjamin Koons har studert i USA, og deler nå tiden sin mellom statene og hjemlandet. Skikarrieren i New Zealand er relativt kort, foreløpig.

- Jeg gikk på ski da jeg var yngre, men gikk ikke konkurranser før jeg fylte 15, så nå har jeg gått på ski i ti år, sier han.

- Hadde du noen forbilder som ung langrennsløper?

- Det var selvfølgelig de norske, som Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard, men også svenskene, Per Elofsson. Det var de gutta som var best i verden da jeg var yngre, sier Koons, som måtte akseptere å bli stilt litt i skyggen av langt svakere plasserte Philip Boit i dag.

- Philip er fantastisk, jeg har hørt mye om ham, og han har jo blitt ganske berømt etter hvert. Jeg fikk møte ham i Finland i fjor, og jeg syns det er veldig gøy at han er her. Det er stort at så mange land er representert, mener Koons.

Femmila blir slit
Nå ser Koons fram til å konkurrere i 15-kilometeren - og senere femmila.

- Det er helt utrolig å få konkurrere i Norge, og spesielt i et VM. Men jeg tror kanskje konkurransen blir litt for hard for meg på 15-kilometeren, i hvert fall hardere enn her.

- Hva er målet for femmila?

- Planen min er å fullføre, sier Koons med et smil.

- Og hvem tror du blir kongen av VM i Oslo?

- Ja, vi får se. Du vil vel at jeg skal svare Northug, men det er vanskelig å si. Men ok, hadde jeg hatt penger hadde jeg satt dem på Petter. Og Marit, selvfølgelig, sier newzealenderen medgjørlig.