Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mohamed Salah og Ramzan Kadyrov

Dette bildet av Liverpool-helten vekker harme:
- Dette vi har vært redd for

Lene Wetteland i den norske Helsingforskomiteen og leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad, reagerer.

PUSSIG DUO: Liverpool- og Egypt-stjerne Mohamed Salah og Tsjetsjenia-president Ramzan Kadyrov. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
PUSSIG DUO: Liverpool- og Egypt-stjerne Mohamed Salah og Tsjetsjenia-president Ramzan Kadyrov. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR Vis mer

Egypt og Mohamed Salah er nå på plass i Russland, nærmere bestemt Tsjetsjenia, før VM-starten om noen få dager.

Søndag ble han ønsket velkommen av Tsjetsjenias president, Ramzan Kadyrov. De to poserer med store smil sammen på bilder. Det får blant andre Lene Wetteland, seniorrådgiver i den norske Helsingforskomiteen, til å reagere.

- Det er dette vi har vært bekymret for. Myndighetene bruker VM og Egypts treningsleir i Tsjetsjenia som et PR-boost. De har allerede begynt å ta bilder med store verdensstjerner. Med det fremmer de sin egen posisjon, mens de undergraver de som kritiserer dem, sier Wetteland til Dagbladet. Hun uttalte seg først til NRK.

Hun forklarer at det i Tsjetsjenia sitter aktivister og journalister fengslet, bare for å ha sagt ifra. Kadyrov, som kalles «Putins pitbull», er nemlig en omstridt mann:

Han anklages for omfattende brudd på menneskerettighetene, har tatt til orde for å låse inn landets kvinner, og beskyldes blant annet for å stå bak kidnappinger, attentat og tortur av homofile. Tsjetsjenske avhoppere har også hevdet at Kadyrov har en 300 navn lang dødsliste over fiender som skal drepes, ifølge New York Times.

Ser forvirret ut

En blanding av det ovennevnte førte til at 14 menneskerettighetsorganisasjoner har sendt brev til FIFA for å få omgjort Egypts valg av treningsbase. Sammen med 13 andre organisasjoner har NHC sendt brev til FIFA.

Wetteland forklarer at Kadyrov er kjent for sine PR-stunt.

VISER SEG FRAM: Kadyrov og Salah. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
VISER SEG FRAM: Kadyrov og Salah. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR Vis mer

- Han er kjent for Instagram-profilen sin, der han har lagt ut bilder han har tatt sammen med store stjerner. For det meste er det avgåtte stjerner - for eksempel Gerard Depardieu (fransk skuespiller) eller Steven Seagal, men i dette tilfellet er det en nåværende, internasjonal idrettstjerne, mer kjent enn noen av disse avdankede stjernene. Både det at Russland har VM og at Egypt har treningsleir i Tsjetsjenia, og at Salah er en verdensstjerne som stiller opp - det er noe de kan bruke for alt det er verdt politisk, forklarer Wetteland.

Hun mener Salah også er en del av et PR-stunt.

- Det er vanskelig å si hvor mye Salah visste om Tsjetsjenia og Kadyrov før han dro dit. Man forventer jo at han googler som alle andre, og det skal ikke mer til for at du kan se hva Kadyrov står bak. Når det er sagt, ser Salah forvirret ut. Han er satt i en vanskelig situasjon. På hjemmebane i Egypt har han fremhevet seg som en humanitær stjerne - og her stiller han opp ved siden av en som misbruker islam til sin fordel. Det er problematisk på mange nivåer, sier Wetteland.

Reagerer

Ingvild Endestad i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, har også reagert på møtet.

- Det er dette vi har vært bekymret for. At et landslag velger å oppholde seg i Tsjetsjenia, på samme jord som minoriteter jaktes på, bidrar til å legitimere Kadyrovs holdninger og politikk og og blir brikker i hans politiske spill.

Hun fortsetter:

REAGERER: Ingvild Endestad, leder i foreningen FRI. Foto: FRI
REAGERER: Ingvild Endestad, leder i foreningen FRI. Foto: FRI Vis mer

- Jeg tror dessverre vi må være bevisst på at mange kan bruke VM i Russland som en plattform til å renvaske nasjonen, til tross for at de har alvorlige menneskerettighetsbrudd de må stå til ansvar for, sier Endestad.

Hun reagerer på Kadyrovs behandling av homofile. Han beskyldes blant annet for å stå bak kidnappinger, attentat og tortur av homofile. Kadyrov er tidligere blitt sitert på at «homofile er gift for dagens samfunn».

- Verre en uttalelsene hans, er at vi vet at det har vært en aktiv forfølgelse av LHBT-personer, med drap, tortur og utpressing. Enn så lenge har ikke Russland etterforsket dette, eller stilt noen til rette for gjerningene. Vi trenger at synligheten VM gir bidrar til økt press, sier Endestad.

Hun tror, som Wetteland, at Salah er brukt som en brikke i et politisk spill.

- Jeg tenker at ingen landslag bør ha treningsleirene sine i Tsjetsjenia, og ingen bør reise til land med alvorlige menneskerettighetsbrudd uten å være tydelige på hvor de står, og ta avstand fra ugjerningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media