Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette bildet har rystet en hel nasjon og folk er fly forbanna

Nye kontroverser rundt det sørkoreanske laget.

ANKLAGENE HAGLER: Kim Bo-Reum og Park Ji Woo gikk fra lagvenninna Noh Seon-Yeong på kvinnenes lagtempo. Det har fått folk til å se rødt. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS / NTB Scanpix
ANKLAGENE HAGLER: Kim Bo-Reum og Park Ji Woo gikk fra lagvenninna Noh Seon-Yeong på kvinnenes lagtempo. Det har fått folk til å se rødt. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGEUNG (Dagbladet): Skøyteløp er nesten for religion å regne i Sør-Korea, og det ble derfor et voldsomt leven etter at kvinnenes lagtempolag ikke klarte å ta seg videre fra kvartfinalen tidligere i uka.

En ting er at favorittene røyk ut altfor tidlig, men en annen ting er måten det skjedde på.

Nå har det gått så langt at myndighetene har sett seg nødt til å komme på banen.

Knust

OL-STUDIO: En skuffende dag for Norge. Dagbladets sportskommentator Morten Pedersen er i studio, sammen med journalist Nicolai Delebekk. Med Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Det var mandag at Kim Bo-reum, Park Ji Woo og Noh Seon-Yeong oppskriftsmessig skulle ta seg videre fra kvartfinalen, men slik gikk det ikke.

Noh måtte slippe de to foran seg, og i stedet for å passe på at hun fikk en rygg å henge på, holdt Kim og Park farten oppe.

I mål var Noh nesten fire sekunder etter de to lagvenninnene, og med det var gulldrømmen knust for hjemmelaget.

Like knust var Noh etter målgang, men verken Kim eller Park virket å bry seg nevneverdig om den gråtende lagvenninna. Den eneste som forsøkte å trøste henne var lagets nederlandske trener Bob de Jong.

- Ikke bra

Det var heller ikke mye medfølelse å spore fra Kim og Park i intervjuene etter løpet.

- Resultatet på lagtempoen bestemmes av når den siste personen går over målstreken. Der gjorde vi det ikke bra, sa Kim ifølge The Guardian.

Park sa seg enig med Kim, men la samtidig til at hun ikke fikk med seg at Noh hadde havnet på etterskudd.

- Jeg visste det ikke. Det var for mye bråk i hallen, sa hun.

HISTORISK: Det var en spent forsamling som hadde samlet seg for å se om Håvard Holmefjord Lorentzen (25) kom til å innfri. Video/reporter: Nicolai Delebekk / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Den unnskyldningen var det ikke mange sørkoreanere som kjøpte, og mange ble forbanna av behandlingen Noh fikk av resten av laget.

I løpet av et par dager har en underskriftskampanje for å få Kim og Park sparket ut av det sørkoreanske landslaget samlet mer enn en halv million signaturer.

Det betyr at kontoret til president Moon Jae-in også må ta stilling til saken.

Det er nemlig slik at dersom en kampanje får mer enn 200 000 signaturer i løpet av 30 dager, må de komme med en uttalelse.

Det har presidentens kontor foreløpig ikke gjort, men de sier til CNN at de akter å komme med en anbefaling og dele sine synspunkter med det aktuelle aktørene på et senere tidspunkt.

Beklaget til liten nytte

Kim forsøkte tidligere i uka å legge saken død på en pressekonferanse. Hun beklaget blant annet måten hun hadde uttalt seg på.

- Jeg gjorde et intervju like etter løpet. Jeg tror mange ble såret og støtt etter å ha sett det intervjuet, og det beklager jeg veldig. Jeg angrer og vil med dette si unnskyld.

Samtidig sa hun at det var hennes feil at hun og Park ikke senket farten for å la Noh få ryggen deres.

- Jeg ble grådig og var for fokusert. Jeg innså først da jeg kom i mål at hun ikke var rett bak oss. Det er min feil at vi jeg ikke passet på hun som lå bakerst, sa hun.

Men unnskyldningen har ikke på noen måte avsluttet saken. Mange mener at hun fremdeles legger skylda på Noh for det som skjedde, og at unnskyldningen ikke på noen måte er genuin. Derfor fortsatte også signaturene å rase inn i de kommende dagene.

Ville ta gull for broren

Nohs olympiske deltakelse har vært preget av flere kontroverser. Hun holdt på å miste plassen sin på grunn av en «administrativ feil» av det koreanske skøyteforbundet (KSU).

KSU har senere gått ut og beklaget denne, men de har også tidligere blitt anklaget for diskriminering og for å ha favoritter de foretrekker framfor andre.

Noh selv drømte om å ta gull for Sør-Korea for sin avdøde bror, kortbaneløperen Noh Jin-kyu, som døde av kreft i 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!