DÅRLIG TID:  Klokka tikker raskt mot Rio-OL for Usain Bolt. Her får han behandling etter skaden 2.juli. Foto: Usain Bolt / Twitter
DÅRLIG TID:  Klokka tikker raskt mot Rio-OL for Usain Bolt. Her får han behandling etter skaden 2.juli. Foto: Usain Bolt / TwitterVis mer

Dette bildet satt en støkk i fansen. Nå har Bolt én siste sjanse til å bli OL-klar

- Det er akkurat på grensen.

(Dagbladet): Usain Bolt er friidrettens ubestridte toppattraksjon. Jamaicaneren har allerede seks OL-medaljer og elleve VM-gull i sekken. Han er også verdenrekordholder på både 100- og 200-meter.

Derfor er han naturlig nok en av de store favorittene under årets sommer-OL i Rio de Janeiro - hvis hvis han kommer seg på startstreken.

MEDALJE-GROSSIST: Usain Bolt feirer gull i London-OL. Foto: NTB Scanpix
MEDALJE-GROSSIST: Usain Bolt feirer gull i London-OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skadeproblemer

Bolt fikk nemlig en lårskade og måtte trekke seg fra det jamaicanske OL-uttaket tidligere denne måneden, og han er derfor ikke direktekvalifisert til mesterskapet.

Verdens raskeste mann har greid OL-kravet tidligere i år, men må inn bakveien for å sikre plassen.

Jamaicas har tre plasser på 100- og 200 meter. I utgangspunktet skal de som kvalifiserer seg gjennom OL-uttaket få plassene, men den jamaicanske avisa The Gleaner skrev i går at Bolts navn er på lista når OL-landene i dag melder på utøverne til mesterskapet.

Bolt unngikk en regel fra 2000 som sa at «alle må delta i OL-uttaket for å stille i OL», da han fikk godkjent en sykmelding for skaden.

I og med at han har en sykmelding, får ikke dette konsekvenser for ham, hvis han viser seg en OL-plass verdig litt senere i juli. Det blir opp til OL-delegasjonen å bestemme hvem som får løpe.

Skjebnedøgn

Team Bolt jobber nå på spreng for å få hovedpersonen selv klar til Rio de Janeiro. Planen er at 29-åringen skal vise seg OL-plassen verdig 22.juli i år under Diamond League-stevnet i London.

Hvis han ikke presterer da, begynner Bolts OL-håp å slokke.

- JEG LIKER DERE, OSLO: Usain Bolt knuste konkurrentene på 200-meteren under Bislett Games torsdag. Og han ble ikke mindre populær da han på etterfesten tok rollen som DJ. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Han bør helst være i piggsko og klar til å konkurrere 22.juli. Hvis han er det, kommer det mest sannsynlig til å gå bra. Hvis han er ikke er det, er det akkurat på grensen, forteller tidligere 100 meterløper John Ertzgaard til Dagbladet.

- Hvordan påvirker en sånn skade inngangen til OL for Bolt?

- Nå vet ikke jeg alvorlighetsgraden, så det er vanskelig å si spesifikt for Bolts situasjon. Men teamet må være fryktelig smarte i treningsarbeidet. Det positive er at han bruker mye mindre energi på reise og konkurranser, mens det negative er at han ikke får trent kvalitet og det er lett å bli stresset av situasjonen, sier Ertzgaard.

Han fortsetter:

- Bolt har masse erfaring og rutine, men han må fortsatt være 100 prosent for å kjempe om gull i Rio. Han har alt å tape selv, mens rivalene har alt å vinne.

HAREM: Rachel Nordtømme forteller om hvordan hun havnet på fest med friidrettssstjerna Usain Bolt under Bislett Games. Video: Dagbladet Vis mer

Bestemmer selv

Selv om Bolt ikke skulle prestere i London, står det jamaicanske trenerteamet fritt til å rullere på laget.

Nickel Ashmeade. Yohan Blake og Jevaughn Minzie er kvalifisert etter uttaket, mens Julian Forte er reserve per dags dato.

Ertzgaard tviler på at Bolt blir vraket til OL uansett hvordan treningen går i juli:

- Bolt har blitt dømt nord og ned før, men har alltid prestert. Han er en vinnerskalle. Jeg tviler på at de vraket Bolt når de vet hva han er god for. Hadde han vært amerikaner hadde det vært over og ut, men de er rundere i kantene på Jamaica.