RETT OG SLETT VAKKERT :  Bastian Sweinsteiger og Joachim Löw gråter sammen på Maracana Stadion etter VM-gullet i 2014. Det formet et vennskap som kan endre det tyske laget i EM. FOTO: AP /Martin Meissner.
RETT OG SLETT VAKKERT : Bastian Sweinsteiger og Joachim Löw gråter sammen på Maracana Stadion etter VM-gullet i 2014. Det formet et vennskap som kan endre det tyske laget i EM. FOTO: AP /Martin Meissner.Vis mer

Dette bildet skal forandre mer enn 50 års trist fotballhistorie

Tyskland har en plan B. Fordi Bastian Schweinsteiger fortjener det.

BERLIN (Dagbladet): EM -og VM-kampene mot Italia er noen av de få triste tyske fotballhistoriene:

•• Siden første interne kamp i VM 1962 har ikke tyskerne vunnet et eneste av disse oppgjørene.

Flere av dem har vært riktig store. Som semifinalen i Mexico-VM 1970, finalen i Spania-VM 1982, semifinalen i eget VM i 2006 og semifinalen i sist EM.

Alt dette skal forandres i kveld. Med Bastian Schweinsteiger; gullgutten bak tyskernes framgang i den siste epoken, som plan B.

I BESTE FALL har du glemt at norske journalister for en del år siden gikk til streik for høyere lønn under parolen «fordi vi fortjener det». Det gjorde vi neppe. Slike kosmetiske slagord forblir gjerne akkurat det, med ett og annet sjeldent unntak. Som for eksempel at skadeplagete Schweinsteiger er i tyskernes EM-tropp for alt det han gjorde for Tyskland i VM-finalen mot Argentina for to år siden.

Det ikoniske bildet fra Rio den julikvelden av en totalt utslitt, gråtende Bastian som klamrer seg rundt trener Joachim Löw, viser sportens fineste linjer; de sterke opplevelsene som uansett hvor, når og på hvilket nivå de skjer knytter spillere, trenerne og lederne sammen i noe som varer livet igjennom.

Skjønt et VM-gull på Maracana er vel hinsides.

DET var også Bastian Schweinsteigers prestasjon. Han kom halvskadet og ute av form til det mesterskapet, men avsluttet en måned seinere med å løpe i stykker Messi og resten av Argentina i finalen.

Statistikken fra den kampen har Bastian på topp i nesten alt det fysiske:

•• Han løp lengst (15 338 meter)
•• Han hadde høyest andel sprinter (12 prosent)
•• Han kom på 17 soloraid med ball inn i den argentinske forsvarsboksen selv om oppgaven egentlig var å sette Tysklands egen angrepsrytme.

Men dette var kvelden gjorde Bastian alt. Han løp to kilometer mer enn snittet hos verdensmesterne, han sprintet nesten en kilometer lenger og alt dette formidable fysiske uten at det klusset til ballbehandling og pasningskvalitet.

Totalt oppofrende Bastian Schweinsteiger ble selve symbolet på hvordan tyskerne overtok verdensherredømmet i fotballen.

ETTERPÅ stoppet det opp. Først hos Bayern München og så i Manchester United. De stadige skadeavbrekkene ble for lange. Sist sesong hos United startet han ikke flere enn 13 kamper, og plassen i EM-troppen var tilsynelatende truet av et hanglete kne. Det var bakgrunnen for at den spilleren som har preget ti år med framgang for tysk landslagsfotball, ble et omdiskutert valg helt inn til starten på turneringen.

Men ikke for treneren sin:

- Før EM i 2008 og VM i 2010 var jeg alt for opptatt av hva andre mente om laguttak. Jeg ristet det av meg etter seieren i 2014, Vi vant VM-finalen mye fordi Bastian gjorde en helt spesiell innsats og formidabel fysisk jobb, forklarte Joachim Löw nylig uttaket, og illustrerte Schweinsteigers betydning for laget i en poetisk vending:

- Han var der da det gjaldt som mest.

gjelder det mer å bruke 31-åringens ferdigheter riktig i forhold til et lag som gjennom turneringen har virket stadig tryggere. Den sentrale midtbanen er i utgangspunktet opptatt av Tony Kroos og Sami Khedira. Kroos har overtatt Schweinsteigers lederrolle, mens Khedira hadde smått utrolige 96 prosent treff med pasningene i siste kamp mot Slovakia, og kjenner dessutende fleste av Italias spillere etter den siste tida i Juventus. Da ligger det ikke an til noen endring der, selv om nettopp bruken av Kroos som frimerke på den italienske stjernen Andrea Pirlo i EM-semifinalen 2012 var en av trener Joachim Löws største taktiske tabber.

Nå er Pirlo borte, Italia fornyet med sensasjonell løpskraft og Kroos vokst til å bli trenerens fortrolige i alle taktiske endringer underveis. Sånn er Bastian Schweinsteiger foreløpig en alternativ plan om italienerne løper i stykker Tyskland.

For det er ikke lenge siden Löw trakk fram nettopp den siste VM-finalen som mal på hva veteranen skal bidra med:

- Bastian hadde ikke levert så fantastisk godt i 120 minutter dengang om han hadde spilt alle kampene fram til finalen, sa treneren.

Resten sier tre små innhopp i mesterskapet til nå og en scoring mot Ukraina som de to feiret vilt sammen. Det viser at Joachim Löw har en baktanke med Bastian Schweinsteiger.

Blir det spilleren som gjør opp for femti år med tapte EM -og VM-kamper mot Italia?

FORTSATT NÆRE:  Joachim Löw har tatt med Bastian Schweinsteiger til EM for de store anledningene. Som mot Italia i kveld. FOTO: REUTERS/Denis Balibouse.
FORTSATT NÆRE: Joachim Löw har tatt med Bastian Schweinsteiger til EM for de store anledningene. Som mot Italia i kveld. FOTO: REUTERS/Denis Balibouse. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.