Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset, sjakk

Dette bildet skaper raseri

Åpningsseremonien før sjakkturneringen i Russland samlet flere hundre personer. Bildet ble seinere fjernet av Det internasjonale sjakkforbundet.

SAMLING: Kandidatturneringen i sjakk starter i Russland. Dette bildet fra åpningsseremonien i russiske Jekaterinburg skaper reaksjoner. FIDE forsvarer Lennart Ootes / Det internasjonale sjakkforbudet FIDE
SAMLING: Kandidatturneringen i sjakk starter i Russland. Dette bildet fra åpningsseremonien i russiske Jekaterinburg skaper reaksjoner. FIDE forsvarer Lennart Ootes / Det internasjonale sjakkforbudet FIDE Vis mer

Kandidatturneringen i russiske Jekaterinburg skal avgjøre hvem som møter Magnus Carlsen til VM-kamp seinere i år.

Sjakkturneringen - som samler åtte av verdens beste spillere - er et av få idrettsarrangementer som ikke er avlyst.

Under åpningsseremonien i var det samlet flere hundre personer, og et bilde som det Det internasjonale sjakkforbundet FIDE selv la ut, skapte reaksjoner.

Bildet viser en sal full av mennesker og ble til slutt fjernet fra FIDEs bildedelingstjenester. Nettstedet Chess.com skriver følgende på Twitter:

- Dette bildet tatt av Lennart Ootes var i kort tid tilgjengelig for nedlastning, men ble deretter fjernet fra FIDEs Flickr-konto (bildedelingstjeneste). FIDE fikk kritikk for å samle en folkemengde på åpningsseremonien, til tross for verdensomspennende råd om å holde sosial avstand, skriver nettstedet Chess.com.

FIDE har svart direkte på kritikken fra nettstedet.

- Vennligst legg merke til at ingen spillere er på plass. Det er bare 93 tilfeller (av Corona) registrert i Russland og samlinger opp til 5000 personer er fortsatt lovlig. Vi forstår at dette kan være urovekkende sett fra andre land, og derfor ble bildet fjernet, skriver Det internasjonale sjakkforbundet.

Det var Aftenposten som først omtalte bildet til FIDE i Norge.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Norsk reaksjon

Flere norske sjakkeksperter stusser på at sjakkturneringen i det hele tatt blir spilt.

- Det har vært klart lenge at det satt utrolig langt inne å avlyse, så sånn sett er det ikke så overraskende, men i et større perspektiv er det litt rart at sjakk ikke følger resten av idrettsverden som nå stopper opp, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet i går.

Sjakkekspert Atle Grønn forteller:

- Man kan kanskje si at det i en sånn situasjon verden er i, kan en slik type turnering være et avbrekk og underholdning for folk, men det er veldig absurd, sier Grønn til Dagbladet.

- Hvis man først skal gjennomføre sjakk, så er det kanskje med åtte spillere og uten publikum den rette turneringen å holde. Samtidig er det mange usikkerhetsmomenter, for det er mange parabler, hva om en av trenerne, kokkene eller hotellresepsjonisten er syk, for eksempel, sier Grønn.

I intervju med Aftenposten, er ikke Grønn nådig i omtalen av bildet fra åpningsseremonien.

- Det er idiotisk, men samtidig var ikke spillerne til stede, sier Atle Grønn til Aftenposten.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Åtte stjerner

Det åtte mann store startfeltet i kandidatturneringen i Jekaterinburg består av Fabiano Caruana (USA), Ding Liren (Kina), Wang Hao (Kina), Aleksandr Grisjtsjuk (Russland), Jan Nepomnjatsjtsjij (Russland), Kirill Aleksejenko (Russland), Anish Giri (Nederland) og Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike).

Vachier-Lagrave kom inn som reserve da den aserbajdsjanske stormesteren Teimur Radjabov trakk seg fra turneringen nylig. I et intervju med chess24.com opplyste Radjabov at hans beslutning handlet om frykt for coronaviruset. Han ba samtidig Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om at turneringen utsettes, skriver NTB.

FIDE har på sin side opplyst at VM-kampen der Magnus Carlsen møter vinneren av kandidatturneringen utsettes fra november til desember. Det har ikke sammenheng med virusutbruddet. Kampen vil med stor sannsynlighet spilles i Dubai med start 20. desember.

Kandidatturneringen i Jekaterinburg går over 14 runder mellom åtte spillere. Verdensmester Carlsen har vært tydelig på at han holder Fabiano Caruana, som også var hans motstander i VM-kampen i 2018, som favoritt, ifølge NTB.

Hele Norges coronakart