LEGGER OPP ETTER SESONGEN: Magdalena Neuner er for tysk skisport det Petter Northug er for norsk skisport. Om tre uker legger hun opp - i en alder av 25 år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LEGGER OPP ETTER SESONGEN: Magdalena Neuner er for tysk skisport det Petter Northug er for norsk skisport. Om tre uker legger hun opp - i en alder av 25 år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Dette Bjørndalen-intervjuet fikk Neuner til å glise

Etterpå lovet hun premie til tysk journalist.

RUHPOLDING (Dagbladet): Om tre uker er skiskytterkarrieren til Magdalena Neuner (25) over.

Selv ler hun bare av spørsmål om hun kanskje ombestemmer seg i løpet av et par år, slik mange tyskere har et håp om at hun skal gjøre.

- Ha-ha. Jeg har tenkt nøye gjennom dette. Det er den rette avgjørelsen. Jeg kommer ikke tilbake. Sorry, sier Neuner og bryter ut i latter igjen.

- Unik sjarm og ustråling
Det er ikke bare tysk vintersport som fortviler.

«Lenas farvel? Et enormt tap!» og «For meg er Lena Neuner en legende» er to overskrifter i tyske aviser i dag, begge med Ole Einar Bjørndalen som avsender. Og det er ikke bare idrettsutøveren Neuner som vil bli savnet av Bjørndalen:

- Det vil ta tid å erstatte Magdalena. Sjarmen og utstrålingen hennes er unik, sier den norske skiskytterkongen.

NEUNER-FAN: Ole Einar Bjørndalen tror det vil ta lang tid å erstatte Magdalena Neuner - og betegner hennes sjarm og kariasma som "unik".
NEUNER-FAN: Ole Einar Bjørndalen tror det vil ta lang tid å erstatte Magdalena Neuner - og betegner hennes sjarm og kariasma som "unik". Vis mer

De uttalelsene ble selvsagt videreformidlet til 25-åringen på dagens pressemøte, da en tysk journalist ville vite hva hun synes om at en legende som Bjørndalen plasserer henne i samme kategori.

- Det er veldig hyggelig å høre. Ole er et av mine forbilder, og derfor er det veldig kult hvis han sier det. Han er en av dem som har gjort ekstraordinære ting. For å være ærlig vet jeg at det samme gjelder for meg, men det gir ekstra selvtillit når det kommer fra ham, sier Neuner.

Hun var såpass fornøyd med spørsmålet at hun lovet journalisten som stilte det en belønning - i form av en baseballcaps.

- Foran hvert pressemøte pleier jeg å forberede meg på spørsmålene som vil komme. Det gjorde jeg i går kveld også, og de fem første her i dag var akkurat som forventet. Det var opp til deg å finne på noe nytt, og for det skal du få en caps, lover en munter Neuner.

Går for storeslem
25-åringen er Tysklands mest populære vintersportutøver, men berømmelsen har altså hatt en pris. Mye av grunnen til at hun legger opp er at hun er lei av rampelyset og ønsker et mer tilbaketrukket liv med kjæresten Josef i årene framover.

Men først skal hun sette et fantastisk karrierepunktum i VM på hjemmebane.

POPULÆR: Neuner var som alltid i godt humør da hun møtte pressen før VM på hjemmebane.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
POPULÆR: Neuner var som alltid i godt humør da hun møtte pressen før VM på hjemmebane. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Hun er allerede den mestvinnende kvinnelige skiskytteren i VM-sammenheng gjennom tidene, og målsettingen i Ruhpolding er ikke akkurat beskjeden: Seks medaljer - og helst seks gull.

- Jeg håper på seks gull, men vi få se, sier hun befriende offensivt.

- Er det realistisk?

- Jeg tror det, jeg har gått veldig mange gode løp denne sesongen. Men hovedmålet er seks medaljer. Om jeg ender med ett, to eller tre gull vil det også være OK, sier hun.

Brukte to år på avgjørelsen
Neuner har allerede vunnet det meste, sin unge alder til tross: 10 VM-gull, to OL-gull, 32 verdenscupseirer og to sammenlagttriumfer i verdenscupen.

Kanskje kunne hun overgått Ole Einar Bjørndalen om hun hadde den nødvendige motivasjonen for å fortsette, men Neuner bedyrer at rekorder er verdiløse for henne.

SER FRAM TIL MER PRIVATLIV: Magdalena Neuner gleder seg til å slippe unna rampelyset, sammen med kjæresten Josef Holzer. Foto:  REUTERS/Kai Pfaffenbach
SER FRAM TIL MER PRIVATLIV: Magdalena Neuner gleder seg til å slippe unna rampelyset, sammen med kjæresten Josef Holzer. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

- Det var veldig fint for meg å annonsere avgjørelsen om å legge opp tidlig i sesongen. Jeg er veldig komfortabel med det, det var smart av meg.

- Hvor lang tid brukte du på å bestemme deg?

- Veldig lang tid. Første gang jeg tenkte på å slutte, var etter OL i 2010. Jeg har tenkt på det i to år, og i oktober tok jeg den endelige avgjørelsen. Jeg ser fram til et nytt liv, til mer privatliv, og til å oppleve nye ting. Jeg gleder meg, sier Magdalena Neuner.