DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Matti Nykänen er død

Dette ble jo ingen fest

Matti Nykänen er den triste historien om hvordan den største hopperen bare fikk forsvinne i svevet.

MATTI NYKÄNEN oppfyller alle kriteriene for et skandaløst kjendisliv. Blant de episodene du kan lese om i dag, er noen sjokkerende sanne og andre lett sminkede. Det siste var det ofte han selv som sørget for. Enten mot småpenger, eller for å opprettholde minnet om en av Finlands mest eventyrlig idrettskarrierer.

Som historien om et ramponert hotellrom med en ødelagt TV som fylte avisene den gang Matti etter å ha vunnet alt i OL i Calgary 1988, skulle følge opp festen under verdensmesterskapet hjemme i Lahti den påfølgende vinteren:

- Jeg knuste ikke den TV-en, sa Matti til storavisa Ilta Sanomat for ikke så lenge siden, før han passende føyde til:

- Jeg husker det i hvert fall ikke.

Finnenes ekte partygutt til det siste; en hverdag du også får et innblikk i gjennom den ærlige reportasjen i Magasinet til Dagbladet om Matti Nykänens siste år som artist.

MEN sånn er jo ikke det egentlige livet. Heller ikke for Nykänen når han i intervjuet med Ilta Sanomat dro fram det han husket fra festingen under dette verdensmesterskapet for tretti år siden:

DET BESTE SVEVET: Matti Nykänen med samlede ski litt på siden av kroppen. Som skihopper var han forut for sin tid. FOTO: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet
DET BESTE SVEVET: Matti Nykänen med samlede ski litt på siden av kroppen. Som skihopper var han forut for sin tid. FOTO: Ole C.H. Thomassen/Dagbladet Vis mer

- Jeg ødela virkelig vaskeservanten. Jeg hadde tatt meg en sigarett og satt meg opp på vasken, og så sprakk den. Det ble et kjør for å stoppe vannet, fortalte Nykänen.

Og et kjør for å stoppe kjendislivet som for lengst hadde skjenet ut midt mens han revolusjonerte hoppsporten.

I LAHTI det året var blitt han plassert på et eget hotell isolert fra den finske VM-leiren. Bare 25 år gammel var han visstnok for stor til å bo sammen med alle de andre finske stjernene. Til tross for at dette var i gullalderen for finsk vinteridrett med en drøss med andre helter som gjorde at Finland på de fleste resultatlister var langt foran oss.

I all viraken ble ikke Nykänen engang bestemann på hopplaget sitt. Det ble med en bronse i storbakken før det finske laget sammen tok VM-gullet.

UANSETT resultat forble Matti noe annet enn resten av sportsheltene. For akkurat som de finske journalistene i hele det store presserommet i Lahti reiste seg og klappet da den unge hopperen og hans yngre daværende kone marsjerte som konge og dronning forbi meg gjennom lokalet, har hele Finland fulgt skandalene så tett at det fort skygget for sporten.

Jeg var som en liten mus som ikke våget å se på noen. Jeg hadde det fælt og forsøkte å dempe angsten med sprit. Men det var ikke bare misbruk av sprit. Jeg kunne spise en pose med piller hver dag. Jeg levde et liv utenfor virkeligheten, sa han til Ilta Sanomat en gang han hadde det bra.

Nå etterpå skal hoppingen hans mer og mer få skinne.

Den var stor.

MED Matti Nykänen kom mye av det nye som nå preger hoppsporten. Han var den lette langrennstypen i et hoppmiljø som var vant til at de mer tette, eksplosive idrettskroppene fungerte best i bakken. Dette var før det med vekt ble sentralt i hoppingen. Få snakket om færrest mulig kilo dengang:

- Han var forut for sin tid, sa den norske verdensmesteren Per Bergerud da jeg snakket med ham i dag tidlig:

- Matti kom direkte ut fra hoppkanten og tok med seg all farten slik dagens hoppere er så opptatt av. Og så la han skiene samlet ut til den ene siden for å få en størst mulig bæreflate i svevet.

DE kvalitetene var til å se for dem som skjønner sporten. Men hvem skjønte den unge sportshelten som like direkte med full effekt kastet seg ut på alt det berømmelsen kunne gi?

Underveis hadde ikke de norske hopperne så mye kontakt med den store konkurrenten. Han var kjent som en beskjeden, grei gutt, men snakket bare finsk. Etter hvert kunne de likevel se at han selv på sitt aller beste som hopper, trengte noen som kunne passe på.

- Seinere har jeg tenkt om det som skjedde med Matti kom fordi dette var en ung gutt som plutselig levde altfor mye av livet gjennom idrettssuksessen. Eller om det destruktive bare var i ham, sa Per Bergerud til meg.

Født sånn eller blitt sånn. Livets skjøre puslespill gjelder også de aller største idrettsheltene.

DET samme gjør mulighetene til å gi omsorg for dem som står rundt. Som alle tette miljøer tar idrettsvennene som oftest vare på sine egne; tar en telefon til, kjører de ekstra milene for å hjelpe og bærer i verste fall kameraten i seng.

De var der rundt Matti Nykänen også selv om han ikke alltid følte det slik:

- Han var som en sønn for meg, fortalte den femten år eldre langrennskongen Juha Mieto nylig.

Da så ikke storhopperens hverdag så ille ut, og han kunne fortelle om drømmene sine til avisa Aamulehti:

- I mine drømmer hopper jeg langt, langt. Og når jeg våkner er følelsen fortsatt i kroppen; minnet om å fly. Ingen ting slår det. Det er en himmelsk følelse. Ensom i lufta.

For hva klarer vi egentlig å se hos hverandre?