Ulvang om femmilsdramaet i Oberstdorf:

Dette blir avgjørende: - Fryktelig vanskelig

Tre uavhengige medlemmer av regelkomiteen i FIS kan avgjøre Klæbos skjebne etter femmilsdramaet i Oberstdorf. Det store spørsmålet er: Hvem hindret hvem?

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en fryktelig vanskelig sak med dessverre bare tapere uansett hvordan man løser den, sier leder for langrennskomitéen i FIS, Vegard Ulvang til Dagbladet.

Femmila søndag endte med at Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov krasjet inne på oppløpet. Klæbo gikk først over mål, mens Bolsjunov brakk staven og gikk over som nummer tre - bak Emil Iversen.

Russland la umiddelbart inn protest og juryen valgte å diske Klæbo. Og til slutt ble det Emil Iversen som stod igjen med VM-gullet rundt halsen.

- Det er innlysende at dette ikke er en enkel sak. Den har mange likhetstrekk med saken fra Lahti i januar hvor Bolsjunov hadde motsatt rolle, sier Ulvang.

Dermed fortsetter den norsk-russiske duellen. Ikke om å komme først over mål. Men hvem som hindret hvem i å gjøre det.

Var det Klæbo som hindret slik at Bolsjunov brakk staven? Eller presset Bolsjunov ham ut?

Norge har sagt at de kommer til å anke avgjørelsen inn til langrennskomitéens apellutvalg i FIS. Da er det tre regler som vil bli vurdert på nytt, forklarer Ulvang.

Obstruksjon, bevisst hindring av en som prøver å gå forbi er ikke tillatt. Prøvde Bolsjunov bevisst å hindre Klæbo?Ansvar for korrekt forbigåing ligger hos den som kommer bakfra. Var Klæbo skyldig i Bolsjunovs stavbrekk? Eller burde han valgt en korridor til venstre for russeren?Mannen som er først på oppløpet har rett til å velge en av fire korridorer.

Mener Johannes prøvde å ta sporet

Klæbo ble disket fordi juryen mente at han gikk mot en korridor som var opptatt. At han med forbigåingen var årsaken til at Bolsjunov brakk staven og at han derfor ble fratatt muligheten til å spurte om gullet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer