SLÅTT: Alexander Bolshunov er blitt raskere enn Johannes Høsflot Klæbo inne på oppløpet. Det endrer sporten radikalt. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLÅTT: Alexander Bolshunov er blitt raskere enn Johannes Høsflot Klæbo inne på oppløpet. Det endrer sporten radikalt. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo og Bolshunov

Dette blir en ny russisk sport: Mannen som ingen kunne slå, har tapt

Alvor nå. Og det er jo aller morsomst for de som er glad i langrenn.

JOHANNES HØSTFLOT KLÆBO sin totale dominanse i internasjonal klassisk sprint varte i nøyaktig en vinter. I første finale i den påfølgende sesongen var det slutt:

  • Mannen som ingen kunne slå, hadde tapt,.

Det er ikke lett å si hvem som ble mest overrasket av Johannes eller oss. Etter rapportene fra sesongoppkjøringen og Bolshunovs tap mot Eirik Valnes i vinterens førse test, trodde i hvert fall ikke vi at det kunne skje.

Johannes var i det minste hakket mer oppmerksom da han snudde seg for å sjekke mot venstre om det tilfeldigvis kom noen konkurrenter der bak.

Men jevngamle Alexander Bolshunov kom på blindsida fra høyre, mens Johannes ;uten å se noen fare i det hele tatt, av gammel vane bare slo av turboen.

Det var en juniorfeil begått av en ung løper mer moden og taktisk sterkere enn noen i forhold til alderen. Tabben gjør Johannes forbannet og revansjesugen langt inn i neste uke.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Men mest forteller den om en ny virkelighet for langrennssporten.

Nå er det russerne som har unggutten som kan vinne alt fra sprint til 5-mil.

FOR hadde Johannes sjekket i speilet på høyre side, hadde han sett en tyngre, tettere utgave av 22 år gamle Bolshunov som har opparbeidet seg kraft til en voldsom stakespurt:

  • Sett utenfra var det jo ikke gitt hvem av de to som hadde vunnet denne spurten selv om vår mann hadde vært oppmerksom.

Så rask er Bolshunov blitt i løpet av en treningssommer. Med den farta kommer det en ny virkelighet i alle renn. For om Johannes kan tape rene spurter i sin yndlingsteknikk, hva vil da skje framover i de duellene som skal avgjøre hvem som er best på ski av Norge og Russland?

Nå er muligens den norske seiersgarantien forsvunnet.

DEN endringen kom egentlig sensasjonelt fort. Sist vinter var Johannes så suveren både i tempoveksling fra start, bakkerykk og rene, klassiske spurtoppgjør inne på stadion, at vi hadde begynt å ta seirene for gitt.

Alle som kan sin moderne skihistorie, husker hvordan Johannes sist gang vant sprinten i verdenscupåpningen i Ruka med å rykke fra konkurrentene inne på stadion fra start. Det var altså i fjor, og det var fabelaktig:

- Det verste jeg har sett, lød tittelen på kommentaren den gangen i et forsøk på å beskrive det raskeste noen skiløper noen gang har gått i en vanlig konkurranse. Av og til strekker ikke superlativer til for de største sportsøyeblikkene. Etterpå framstår all denne begeistringen litt i overkant svulstig, men nå det gjelder det å ta vare på slike lykkestunder når de forhåpentligvis kommer tilbake.

For disse seirene er ikke lenger selvsagte.

DERIMOT er det ingen overraskelse at Alexander Bolshunov totalt sett framstår som den aller hardeste motstanderen vår. Det norske langrennsmiljøet har lenge vært ekstremt imponert over 22-åringen allsidighet:

  • For hvordan er det mulig å være så rask og samtidig ha en så ekstrem utholdenhet?

Der Petter Northug for fire vintre siden kunne vinne både sprint og 5-mil på spurtegenskaper, jernvilje og taktisk dyktighet, har fellesstartene i sporten jo i mellomtida blitt helt forandret. Nå blir utholdenheten utfordret mye tidligere, og med det krymper mulighetene for at de raskeste henger med til sluttspurten.

Vinnersjansene for Bolshunov har ikke krympet. For han kan både sette åpningsfart som han gjorde i sprintfinalen i dag, følge den elegante klassikeren Iivo Niskanen vekk fra hovedfeltet under 5-mila i OL, og samtidig spurte ned konkurrentene inn mot mål.

RETT etter sist sesong satt landslagstrener Eirik Myhr Nossum seg ned med videoutstyret for å analysere hvordan Bolshunov løste akkurat den 5-mila. Det den norske treneren så, var en gåte:

  • Med tilsynelatende for glatte ski og en langt fra fullkommen teknikk, klarte russeren likevel å holde farten i sporet der de ellers suksessrike norske distansestjernene hang etter.

Disse analysene ble utgangspunktet for den norske satsingen på bedre utholdenhet og mer effektiv diagonalgang foran denne vinteren. Foreløpig har satsingen sett lovende ut med et jevnt, høyt nivå allerede fra sesongåpningen på Beitostølen sist helg, men det egentlige svaret kommer først i morgen på 15km klassisk.

OM Alexander Bolshunov ikke alt har fortalt oss hvordan denne vinteren fort kan bli.

Med en russisk unggutt som mestrer absolutt alt, det lille hakket foran.

FOTNOTE: Den russisk seieren på jentenes sprint med Julia Belorukova har ikke den samme signalkraften. Hun er en klassisk spesialist, og vil neppe utfordre Stina Nilsson og Maiken Caspersen Fella på skøytesprint i VM. Alexander Bolshunov derimot......