FORTJENER EN FORKLARING:  Marit Bjørgen og Therese Johaug har betydd så mye for veksten i norsk skisport at de fortjener en forklaring på hvorfor Norge stemte nei til å sikre jenter plass i FIS-styret. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
FORTJENER EN FORKLARING: Marit Bjørgen og Therese Johaug har betydd så mye for veksten i norsk skisport at de fortjener en forklaring på hvorfor Norge stemte nei til å sikre jenter plass i FIS-styret. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

Dette blir flaut å fortelle til Marit og Therese

Men såpass ydmykhet er nødvendig for å få norsk skisport til å ligne seg selv igjen.

CANCUN (Dagbladet) Når alle de sentrale norske skilederne kommer seg hjem fra FIS-kongressen i Mexico, har de en flau jobb i vente:

••. Da må de forklare Marit Bjørgen og Therese Johaug hvorfor Norges delegater stemte mot den kjønnskvoteringen i FIS-styret som ville sikret starten på en naturlig likestilling i skisporten.

En slik forklaring skylder Skiforbundet de to jentene som i kraft av sine resutater, væremåte og lojalitet, har bidratt sterkt til at norsk langrenn har mer penger og bedre muligheter til å få med flere enn noen gang.

BÅDE Marit og Therese sin sportslig historie burde ha gjort skilederne ekstra oppmerksomme på hvor bra det er å overlate ansvaret til jentene selv. Her er det totalt mangel på samsvar mellom kunnskapen som til daglig preger norsk skisport og det pinlige som skjedde under stemmegivningen i Cancun fredag. Der lot Norges delegater den ungarske skipresidenten Klara Kaszo stå fullstendig alene i salen med sitt heltemodige forsvar for det å gi kvinner samme mulighet som menn.

Det var en absurd forestilling som hentet ut av kampen for alminnelig stemmerett for mer enn hundre år siden:

•• En enslig kvinnepioner mot en helt avvisende kongressal med et overveldende flertall av menn.

Ungarn er ingen stormakt på ski, med de kontaktene og kanalene en slik status gir for å lirke igjennom ønsket politikk. Hva kunne ikke mektige Norge fått til om vi hadde prioritert likestilling? Vi som utkonkurrerer alle i nesten samlige skidisipliner.

Men i forkant av denne FIS-kongressen var vi mest opptatt av å forsvare kvotene våre i langrenn. Som grådige medaljefiskere uten tanke på sportens samlete ressursser.

MODIGE Kaszo kommer til overmål fra et land som vi nordmenn ikke har levnet mye demokratisk ære de siste årene. Nå er det vi som sitter igjen æresløse i vår egen nasjonalsport. I hvert fall om vi fortsetter å unnskylde oss med at det som skjedde i Cancun bare var et resultat av at det ungarske forslaget kunne ødelegge valgordningen for FIS-styret; du vet den ledergruppen der 17 av 17 valgte ledere fortsatt er menn.

For de som ikke vil noe, er det alltid mulig å finne en eller annen formell grunn. I denne saken hadde Norges skipolitikere mer enn nok tid til å rette opp det som eventuelt måtte mangle. Klara Kaszo foreslo å sikre kvinnene plass allerede på forrige FIS-kongress for to år siden da hun var eneste kvinnelige kandidat til FIS-styret.

Tror du Norges delegatener stemte på henne da? Jeg vet ikke. Jeg vet bare at Klara ikke ble valgt, og ikke fikk noen som helst støtte av oss nå.

SLIK støtter norsk skisport heller ikke seg selv som samlende nasjonalidrett, og det er dumt. Denne idretten drives flottere enn noen gang både i bredde og topp, og den er helt sentral i den viktige idrettspolitiske kamp som nå kommer.

Derfor gjelder det å være trygt forankret i de brede holdningene som kjennertegner samfunnet vårt. For eksempel at kvinner og menn skal ha like muligheter. Til vanlig er det en selvfølge i skimiljøet. Det som skjedde på FIS-kongressen var en tabbe der og da, og ikke en ønsket politikk. Norsk skisport under president Erik Røste driftes på verdier det er grunn til å forsvare nettopp fordi sporten har et troverdig mål om å være til fellesskapets beste.

DET blir nødvendig å stå opp for akkurat dette allerede i den overraskende kunnskapsløse liksom-striden om såkalt «egenorganisert» idrett.  Venstres Trine Skei Grande har styrt den debatten rett inn i en blindvei ved å få regjeringen med på statlig støtte til et nytt X-Games i Oslo.

X-Games med et vanlig dopingreglement er i seg selv et flott arrangement som vil spre glede i Oslo til vinteren. Denne konkurransen har likevel ikke så mye å gjøre med det som uansett må få topp prioritet i all felles finansiering av fysisk aktivitet; å nå flest mulig uavhengig av organisering:

•• For hvordan et arrangement levert av verdens største underholdningskonsern Disney i joint venture med et norsk eventbyrå kan komme inn under betegelsen «egenorganisert», krever mer enn svært liberal fantasi. Om det «egenorganiserte» i denne sammenhengen ikke bare betyr at private arrangører skaffer seg mest mulig penger.

DA er det langt enklere å forstå at de skiklubbene Norge rundt som prepper løypene om vinteren, gir det største bidraget til at folk kommer seg ut og trener på egenhånd. Seks av ti nordmenn bruker disse løypene hver vinter. Og joda; det gjelder omtrent like mange jenter som gutter.

Derfor er det bare for Skiforbundet å bli seg selv igjen, presse fram likestilling i FIS og så fort som mulig skaffe seg noe bedre å fortelle Marit og Therese.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.