- Dette blir ikke noe halleluja

OL-mester på 800 meter, Vebjørn Rodal, har ikke særlig stor tro på de norske utøverne foran EM i friidrett som starter i München i morgen.

- Jeg har en formening om at det ikke kommer til å gå altfor bra med de norske i EM. Det er ingen grunn til å tro at dette blir noe halleluja. Det har resultatene i det siste vist, sier Vebjørn Rodal til Dagbladet.

Han tør ikke spå om noen av de norske utøverne vil slå til under EM i München. Men det er lengre mellom oppturene i norsk friidrett denne sesongen enn det er mellom oppturene på børsen.

- Vi kan ha tur. Underdogs som Geir Moen, Marius Bakken og Andreas Thorkildsen kan slå til. Jeg er spent på disse, sier Rodal.

Profiler borte

Borte er profiler som han selv, Trine Hattestad, Hanne Haugland og Steinar Hoen. Norsk friidrett sliter med å få fram nye profiler i toppen. Årsaker til dette tror den tidligere løperen kan være at utøverne trener feil eller for lite. Dessuten er en del plaget av skader.

- Vi har også et generasjonsskifte på gang. I tillegg er vi nede i en bølgedal. På midten av 90-tallet kom svenske utøvere og trenere gråtende til meg og lurte på hva vi gjorde riktig. Nå er de med overalt, forteller Rodal.

Når det gjelder generasjonsskiftet og utviklingen av nye talenter, er trønderen veldig engasjert.

- Det som er ubehagelig er at det ikke er all verden vi presterer i aldersbestemte klasser heller. Resultatene fra junior-NM i friidrett er ikke akkurat noe å hoppe i taket av, selv om det ikke er bare sorgen, forteller han.

Tøff sport

Vebjørn Rodal mener vi har fire millioner mennesker å plukke talenter fra, og derfor bør det være mulig å få fram norske utøvere i Europa-toppen.

- Det kreves at det kommer noen som gir eksempler og setter standard. Friidrett er en ekstremt tøff sport å hevde seg i, med et ekstremt nivå. Det fordrer trening. Og da må vi lage miljøer som er spennende nok for ungdom til at de vil bruke tida si der, og noe som igjen kan skape gode resultater, sier Rodal. Han påpeker at friidrettsutøvere likevel må jobbe hardt på egen hånd.

- Nils Arne Eggen prater om samhandling og å gjøre hverandre gode. Men sitter du og venter på at noen skal gjøre deg god i friidrett, ja, da kan du vente lenge, sier Vebjørn Rodal.

PESSIMIST: Vebjørn Rodal er bekymret for EM og rekrutteringen i norsk friidrett. - På midten av 90-tallet kom svenske utøvere og trenere gråtende til meg og lurte på hva vi gjorde riktig. Nå er de med overalt, påpeker han.