TILBAKE: Marit Bjørgen er klar for «comeback» i verdenscupen i La Clusaz i morgen. Det er det første rennet hun starter siden hun hadde forstyrrelser i hjerterytmen før jul. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
TILBAKE: Marit Bjørgen er klar for «comeback» i verdenscupen i La Clusaz i morgen. Det er det første rennet hun starter siden hun hadde forstyrrelser i hjerterytmen før jul. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIXVis mer

- Dette blir som å starte på nytt

Marit Bjørgen har lagt hjerteproblemene bak seg.


LA CLUSAZ (Dagbladet): I morgen går Marit Bjørgen skirenn for første gang på 49 dager når hun spenner de klassiske skiene på seg i kvinnenes 10-kilometer fellesstart i franske La Clusaz. Den etterhvert så mye omtalte hjerterytmen er og har vært tilbake til normalen siden  forstyrrelsene før jul.

Og det er en spent Bjørgen Dagbladet møter kvelden før verdenscupcomebacket.

- Ja, jeg er veldig spent, jeg kjenner det. Det blir nesten som å starte sesongen på nytt, sier Bjørgen til Dagbladet.

For da resten av langrennsjentene sloss om Tour de Ski-trofeet i romjula satt Bjørgen hjemme og så det på tv. Der fikk hun blant annet se Jusztyna Kowalczyk herje med lagvenninnene.
 
Først og fremst i klassisk.
 
- Kowalczyk var rå - Det skal bli spennende å se hvordan jeg ligger an i forhod til de beste, og også å måle meg mot Kowalczyk, sier Bjørgen.

Og måle seg får hun nok i morgen. Therese Johaug ble nummer to i Tour de Ski, bak Kowalczyk, og fikk føle polakkens styrke på de klassiske distansene.

- Hun var helt rå på de klassiske distansene i Touren, og jeg regner ikke med at hun er i dårligere form nå, forteller Johaug til Dagbladet, og legger til at hun gleder seg til å konkurrere etter å ha fått hvilt ut etter touren.

Men selv om Bjørgen var nødt til å se Tour de Ski fra sofaen, syns hun det var lærerikt å se blant annet Kowalczyk gå på ski.
Vanligvis er det Bjørgen selv som gir det polske esset mest kamp i løypa, men hun vil ikke spekulere i om hun hadde slått Kowalczyk i touren dersom ikke hjerterytmeproblemene hadde tvunget henne til å bli hjemme.
 
- Jeg har lagt det bak meg.  Nå ser jeg bare fremover, og det er VM som er det store målet for meg nå, sier Bjørgen om den saken.

- Det viktigste for meg i morgen er å se om jeg er helt i front av løpet. Jeg er fornøyd om jeg ender på topp fem, påstår hun.

- Vil prege løpet Som Dagbladet skrev i papirutgaven i dag, har det ikke skjedd på nesten fire år at Bjørgen er utenfor topp fire på distanserenn.

- På bakgrunn av den statistikken høres det rart ut å være fornøyd med topp fem?

- Det kommer litt an på hvordan ting ser ut. Om jeg blir nummer fem og er to minutter bak er jeg jo ikke fornøyd, sier Bjørgen.

I hvert fall ikke om værvarselet for La Clusaz slår til i morgen. Det er meldt mildvær og nedbør, noe som i så fall kommer til å gjøre det ekstremt tungt å gå i front av fellesstarten.

- Ambisjonen er i hvert fall å prege løpet i morgen, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Jeg er trygg på at jeg har gjort mye riktig, føler meg sterk, så om andre er i bedre form enn meg i morgen er ikke så farlig.