TETT FØLGE: Sammenlagtleder Chris Froome (til venstre) har blitt markert tett av Tejay Van Garderen (til høyre) og har bare vunnet noen små sekunder på amerikaneren før søndagens legtempo i Tour de France. Foto: Jeff Pachoud / Afp / NTB scanpix
TETT FØLGE: Sammenlagtleder Chris Froome (til venstre) har blitt markert tett av Tejay Van Garderen (til høyre) og har bare vunnet noen små sekunder på amerikaneren før søndagens legtempo i Tour de France. Foto: Jeff Pachoud / Afp / NTB scanpixVis mer

- Dette blir veldig avgjørende for Tour de France-sammendraget

Chris Froomes ledelse trues av rivalens råsterke lag.

(procycling.no): Det er blitt snakket mye og mangt de såkalte «fantastiske fire», Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador og Vincenzo Nibali, både før og i løet av Tour de France. 

Mest av alt har omtalen dreid seg om denne kvartettens kamp om å erobre tittelen som årets sammnlagtvinner.

Chris Froome ligger allerede meget godt an når han starter søndagens lagtempo iført gul ledertrøye, eller muligens tempodrakt.

Team Sky er dog ikke blant de aller størte favorittene i den 28 kilometer lange kuperte løypa.

Tittelforsvarer Vincenzo Nibali (Astana) og den colombianske fjellgeita Nairo Quintana (Movistar) har sterke lag rundt seg, og nevnes oftere blant lagene som forventes å gjøre det bra på veien fra Vannes til Plumelec.

Les mer: Dette er Tour de France-favorittene

Giro d'Italia-vinner Alberto Contador har også et storlag å støtte seg på. Tinkoff-Saxos tempoferdigheter i motbakkene kan likevel være noe svakere enn lagene til de andre vinnerkandidatene. 

Contador henger foreløpig bedre med sammenlagt enn Nibali og Quintana. Begge de to sistnevnte tapte tid allerede på andre etappe til Zélande, da feltet delte seg i sidevinden. Nibali la til og med igjen ti nye sekunder på Mûr-de-Bretagne lørdag.

Trøyebytte?
Froome og Team Sky blir plassert noe lenger ned på en del av forhåndstipsene. Det ble bare ble sjetteplass på lagtempoetappen i Critérium du Dauphiné. Laget rundt den kenyanskfødte briten er riktignok sterkere nå, og løypa hardere. Derfor er det nok heller ikke mange som gnir seg i øynene om Sky klarer en topplassering søndag.

Men dersom det britiske storlaget ikke blander seg helt i toppen, er det også sjanser for at Chris Froome må gi fra seg ledelsen i sammendraget.

Bare 13 sekunder bak ham lurer for eksempel en amerikaner som av mange er blitt oversett som en virkelig utfordrer til å vinne Tour de France.

Tejay van Garderen og lagkompisene i BMC har seilt opp som de største favorittene på lagtempoen blant mange eksperter, deriblant hos TV 2-kommentatorene Christian Paasche og Johan Kaggestad. Chris Froome innrømmer i et intervju gjengitt hos Cyclingtips at Van Garderen er reell trussel mot ham selv og Sky i sammenlagtkampen. 

- Jeg mener helt klart at Tejay har syklet imponerende til nå. Det er ikke så lenge siden vi kjempet mot hverandre om ledertrøya i Dauphiné. Det var ikke mye som skilte oss da.

Fire verdensmestere
BMC vant en overbevisende seier på lagtempoen i Critérium du Dauphiné i sommer. Sju av de samme rytterne som triumferte da sykler også Tour de France. Fire av disse ble også verdensmestere på lagtempo i Ponferrada i fjor.

I det pågående rittet har Van Garderen ligget på skuddhold bak Froome. Slik har det vært helt siden dag tre av Tour de France, da mannen som nå sykler i gult slo amerikaneren med elleve sekunder opp Mur de Huy.

- Jeg tror han er i kjempeform. Tida vil vise når vi kommer til de høye fjellene i Pyreneene, men jeg forventer at han er med blant de beste. Han har syklet et veldig sterkt ritt og har et godt lag rundt seg, påpeker Froome om Tejay van Garderen.

I Critérium du Dauphiné tapte Team Sky 36 sekunder til BMC på rundt 24 kilometer med lagempo. I Tour de France er etappen med den samme øvelsen noen kilometre lenger, i tillegg til å foregå i tøffere terreng. Det kan mulignes slå positivt ut for både Van Garderens og Froomes lag.

- Lagtempoen blir en veldig avgjørende etappe for sammendraget. Det er en veldig vanskelig lagtempo siden det går mye opp og ned. Du må ha fem ryttere samlet opp den siste bakken sammen. Det kommer til å gjøre dette tøft for ganske mange av lagene, analyserer Chris Froome.

- Jeg tror det kommer til å bli ganske betydelige tidsdifferanser mellom topplagene og dem som ikke klarer å koordinere ting like godt, tror Tour de France-lederen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.