- Dette bør bli lov

Åge Hareide mener fotballen latterliggjøres, og tror det er umulig for dommerne å følge regelboka på trøyeholding innenfor 16-meteren. - Det bør bli tillatt å holde i trøya på dødball, sier han til Dagbladet.

Den påtroppende Rosenborg-treneren har fulgt VM foran TV-skjermen. Hareide mener at tilfeldig dømming har preget mesterskapet i for stor grad. Uoppfordret kaster han en brannfakkel inn i debatten om VM-dømmingen.

- Jeg synes det har skjedd ganske mange rare ting. Ikke alt ser like greit ut, sier han.

Spesielt reagerer han på inkonsekvensen dommerne har utøvd på trøyeholding i feltet på dødball.

- Problemet er at dommerne ikke klarer å håndheve dette likt.

Han mener at trøyeholdingen har overskredet alle grenser hittil i VM.

- TV-bildene viser at de nå har kommet så langt at det holdes på hver eneste dødball, sier han, og viser blant annet til Sør-Korea- Italia.

- Der ble Vieri holdt hele kampen.

- Parodisk

Hareide mener at dagens praksis har utspilt sin rolle.

- I dag har dømminga på trøyeholding blitt tilfeldig og parodisk. Det er bingo om det blåses straffe for holding. Dommerne skal blåse på holding hele tida, og da bør det bli straffe etter hver eneste corner eller hvert eneste frispark, han.

Men dette mener Hareide er både urealistisk og ugjennomførbart. Dommerne klarer rett og slett ikke å se alle tjuvtriksene. Hareide vet at det er kontroversielt, men han har kommet til at løsningen er den motsatte.

- Man fjerner skjønnet til dommeren ved å si at det er OK å holde i trøya når ballen er død på frispark eller corner, sier Hareide.

Kroppsmaling?

Han sammenlikner med ishockey.

- Hockey er også en fysisk sport. Der blir det dømt for høy kølle, men det er lov å bruke kroppen. På samme måte bør det bli lov å bruke armene og hendene i fotball på dødball. Ellers får man male draktene på kroppen, foreslår Hareide.

- Men blir det ikke ville tilstander om dette innføres?

- Det er det allerede. Som trener har jeg opplevd at spillere har fått drakta spjæret i to, og har måtte komme ut på sidelinja for å skifte.

Hareide presiserer at det er grenser for hva som bør tillates.

- Det kan jo bli ville tilstander om det utvikler seg til reine brytekamper, og folk legges i bakken. Da bør dommerne dømme straffespark eller frispark utover, synes han.

Eggen uenig

I Trondheim sitter Nils Arne Eggen. Han er slett ikke for å endre reglene for trøyeholding.

- Nei, nei, nei. Det er jo bare for dommerne å blåse. Det bør ikke være noe problem å dømme flere straffespark, sier han.

Men Rosenborg-treneren er enig med Hareide i at dommerne tillater for mye.

- Det er for få scoringer i fotball. Trøyeholding og offsidedømmingen ødelegger, sier han.

Semb uenig

Heller ikke landslagssjef Nils Johan Semb har sansen for Hareides forslag.

- Dette er helt gærne signaler å gi. Det blir som å si at vi ikke klarer å ta et oppgjør med dopingproblemet fordi vi ligger i etterkant av de som jukser, sier han. Men Semb ser helt klart problemet.

- Det holdes veldig mye på dødballer. Dommerne bør ta et oppgjør med dette, på samme måte som de tok et oppgjør med fellinger bakfra.

Semb mener å ha sett løsninga på trøyeproblemet i dette VM.

- Det var tidlig i VM. På den første corneren ble det holdt i feltet. Da dro dommeren fram det gule kortet, og pekte samtidig på straffemerket og det røde kortet i lomma. Det hadde klart preventiv virkning resten av kampen, og jeg tenkte der og da at dette var en smart måte å gjøre det på.

BINGO: Italias Christian Vieri header inn 1- 0 mot Sør-Korea i åttedelsfinalen onsdag. Vieri blir holdt kraftig i trøya av Sør-Koreas Choi Jin Cheul. - Det er bingo om det blåses straffe for holding, mener Åge Hareide.