Annonsørinnhold

Dette bør du vite om å tippe på selveste Tippeligaen

Dagbladets oddsekspert lader opp til sesongstart.

Hjemmeseier: Tippeligaen er hjemmedominert. Her et bilde fra åpningskampen sist sesong, hvor Molde slo Strømsgodset 2-1 hjemme på Aker Stadion. Lite visste lagene at denne kampen i slutten av mars skulle bli så avgjørende for utfallet av hele sesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
Hjemmeseier: Tippeligaen er hjemmedominert. Her et bilde fra åpningskampen sist sesong, hvor Molde slo Strømsgodset 2-1 hjemme på Aker Stadion. Lite visste lagene at denne kampen i slutten av mars skulle bli så avgjørende for utfallet av hele sesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i denne oddsbloggen.

Tippeligaen starter allerede fredag!

Det er derfor på tide å varme opp med litt forberedende lesestoff. Alle tippere og oddsspillere kan dra nytte av kjennskap til en del nøkkeltall fra tidligere sesonger. Vi får ingen garantier om fremtiden ved å grave i historiske data, men det er likevel mulig å finne noen trender som man kan anta vil fortsette.

Trives best hjemme
En av disse trendene er at Tippeliga-lagene trives klart best på hjemmebane. Det ser man også i alle andre ligaer rundt om i verden, men med over 50 prosent hjemmeseiere i de tre siste Tippeliga-sesongene er norske Tippeliga-lag mer hjemmekjære enn for eksempel engelskmennene, tyskerne, franskmennene og våre naboer i Danmark og Sverige.

Disse tallene varierer selvsagt fra sesong til sesong, men over de fem siste årene har snittet vært 49,4 prosent hjemmeseiere, 26,1 prosent uavgjorte og 24,5 prosent borteseiere. 

Det er 2009 som trekker snittet under 50 prosent, da endte «bare» 46,7 prosent av kampene med hjemmeseier.

Tabell 2012; tegnfordeling Hjemme Uavgjort Borte Antall 120 69 61 Prosent 50 24,6 25,4 Odds*  
2,00 4,07 3,93
* Med odds i disse tabellene menes matematisk odds basert på hvor ofte utfallet inntraff. For eksempel er sjansen for mynt og kron ved myntkast 50 prosent. Det gir en matematisk odds på 100/50 = 2.

Tegnfordelingen summert for de siste fem årene:

Tabell 2008 - 2012; tegnfordeling Hjemme Uavgjort Borte Antall 569 291 282 Prosent 49,8 25,5 24,7 Odds    2,01 3,92 4,05
Hjemmefordelen som uttrykkes i disse tabellene vises i praksis ved at hjemmelagene i snitt har scoret mellom 0,5 og 0,65 flere mål per kamp enn bortelagene. Forenklet kan man altså si at en hjemmekamp gir et forsprang på i overkant av en halv scoring.

Lagfakta: De mest hjemmesterke lagene sist sesong var, ikke overraskende, Molde og Strømsgodset. Molde vant 14 av 15 hjemmekamper, mens Strømsgodset vant 12 av 15, og var eneste ubeseirede lag på eget gress.

Bak dem fulgte Tromsø, Viking og Brann, som alle vant ti av 15 hjemmekamper. Alle disse lagene var lønnsomme å følge hjemme for oddstippere, mens et lag som Rosenborg skuffet med «bare» åtte seiere på Lerkendal.

Det mest hjemmesterke laget på nedre del av tabellen var Aalesund, som vant åtte av 15 hjemmekamper, og tapte kun to.  

Svakest var Lillestrøm og Stabæk, som begge vant tre av 15 hjemmekamper. LSK spilte riktignok åtte uavgjorte i tillegg.

Kunstgress en fordel?
Seks lag brukte kunstgress i 2012 (Sogndal i ti av 15 kamper).

Strømsgodset, Tromsø og Aalesund var alle sterke hjemme på dette underlaget. Spesielt Aalesund fremstår som et eksempel for de som hevder at kunstgresset gir en stor fordel, med sine åtte hjemmeseiere på dette underlaget, men bare én borteseier. 

Sogndal, Hønefoss og Odd kan vanskelig sies å ha dominert hjemme på sitt kunstgress, og Odd var også brukbare på bortebane i forhold til sin tabellplassering.  De beste bortelagene var Rosenborg og Lillestrøm, men spesielt sistnevnte så ut til å trives bedre mot andre «gresslag», uten at jeg har gravd meg langt ned i disse tallene.

Det er vanskelig å trekke noen klare konklusjoner. Denne sesongen har halvparten av Tippeliga-lagene kunstgress, og dermed spiller alle lagene like mange kamper på begge typer underlag. Så vil de smarte tipperne følge med på hvordan hvert mannskap gjør det på kunst- og naturlig gress.

Det scores færre mål i Tippeligaen
Tippeligaen hadde et rykte på seg for å være en målrik liga, men trenden er nedadgående. Med et gjennomsnitt på 2,89 mål per kamp i fjor er det nærmest ubetydelig forskjell i forhold til for eksempel Premier League, som i skrivende stund ligger på 2,85 mål i årets sesong.

Tallet går opp og ned, men har vært synkende de siste tre sesongene. Det ble scoret over tre mål i snitt så sent som i 2010.

I år starter Tippeligaen trolig i svært kjølig vær, og det kan bidra til at det scores færre mål fra første serierunde.

Norsk Tipping tilbyr spill på om kampen ender med over eller under 2,5 mål. Det er en mulighet at denne oddsen henger litt igjen i tanken om at Tippeligaen er målrik, i tillegg til at det er en kjensgjerning at folk flest liker å satse på at det blir målrikt. Dermed kan det være noe å hente på å spille under 2,5 mål, men dette er ikke et enkelt oddsspill å gjøre penger på.

Lagfakta: Strømsgodset og Brann var involvert i flest målrike oppgjør. Begge hadde over 2,5 mål i 21 av 30 seriekamper. I den andre enden av skalaen finner vi et defensivt godt organisert Tromsø-lag, som gikk over 2,5 mål i bare 11 av 30 kamper. Tett fulgt av Hønefoss med 12 og Haugesund med 13.

Ønsker man å satse på denne typen oddsobjekter bør man merke seg at lagene ofte har vidt forskjellig risikoprofil hjemme og borte. I fjor gikk for eksempel Molde over 2,5 mål i ti av 15 hjemmekamper, men bare i fire av 15 bortekamper.  

Ettmålsspesialistene Molde og Viking
Norsk Tipping tilbyr som kjent odds på handicap-spill, det vil si kamper hvor et lag er gitt ett måls forsprang fra start. Vanligvis er dette bortelaget. En av mine favorittstrategier er å finne frem til de lagene som har en tendens til å vinne kampen med knapp margin, altså med ett måls margin. For eksempel 1-0 eller 2-1. Så spiller man på uavgjort i handicapobjekter hvor deres motstandere er gitt ett måls forsprang, noe som vanligvis betales tilbake med en odds mellom 3,40 og 3,90.

Ofte finner vi disse kalkulerende lagene i toppen, som Manchester United og Cardiff i England, som denne sesongen (og tidligere) har gitt god tilbakebetaling for oddsspillere som følger denne strategien. Moldes Ole Gunnar Solskjær har tydeligvis plukket opp noen tricks fra sin læremester og tidligere manager Alex Ferguson, og Molde skilte seg i 2012 tydelig ut som spesialister i å vinne med knappest mulig margin hjemme.

Det skjedde i ti av 15 hjemmekamper, noe som ga et heftig overskudd for de som plukket opp denne trenden underveis i sesongen.

Viking var tilbøyelig til det samme, og vant med ett mål i åtte av 15 hjemmekamper, mer enn tilstrekkelig for å gi et hyggelig overskudd. Noe å følge med på i denne sesongen.

Ingenting erstatter kampanalysen
Nå har du fått presentert noen tall og tanker som kan peke i rett retning med tanke på oddsspill i Tippeligaen, men ingenting kan erstatte god, gammel kampanalyse. Alle Tippeliga-kampene analyseres med tanke på oddstipping på Dagbladets oddstipssider, og det starter allerede fredag med Viking - Molde.

Lykke til med Tippeliga-sesongens oddsspill!

PS! For å få det størst mulige oddstilbudet fra Norsk Tipping må du være web- eller mobilspiller. Denne artikkelen hjelper deg i gang: Slik tipper du uten å gå i kiosken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer