Dette bør vi lære av EM-fotballen

Mener Semb, Hansen og Morisbak.

(Dagbladet.no): • Les på Dagbladet.no i morgen: Ekspertenes råd til hvordan vi skaper vår egen Fernando Torres

- Positiv, pasningsbasert, teknisk og angrepsvillig fotball. Jeg tror dette laget vil prege internasjonal fotball i mange år fremover, sa en lykkelig Luis Aragones etter å ha ført Spania til det første troféet i internasjonal fotball på 44 år.

Men hva er det egentlig vi sitter igjen med etter årets fantastiske sluttspill? Hva er utviklingstrekkene som norske fotballbein bør strekke seg etter? Hvilke kombinasjoner og formasjoner vil vi se småguttelagene herme etter på Ekebergsletta i slutten av juli?

- Stor fysisk kapasitet, hurtig overgangsspill begge veier og markering av motstandere når ens eget lag angriper er hovedtendensene ifølge Andy Roxburgh, sjef for UEFAs observatørgruppe under mesterskapet.

I gårsdagens kommentar pekte Otto Ulseth på at vi nok en gang fikk bevist at individuelle ferdigheter går utover enhver defensiv organisering.

Vi har spurt tre av Norges mest erfarne fotball-ledere om hvilke trekk de synes har vært tydeligst i det morsomme mesterskapet og hva vi her på bjerget snarest mulig bør begynne å øve oss på for å skape morgendagens europeiske fotballstjerner.

To hovedtendenser skiller seg klart ut.

1. Mer effektiv teknikk og få tekniske feil

STJERNETRIO: Spanias Fabregas, Torres og Senna kombinerer hurtighet, styrke og teknikk, og representerer utviklingen på en god måte. Foto: Roland Schlager/EPA
STJERNETRIO: Spanias Fabregas, Torres og Senna kombinerer hurtighet, styrke og teknikk, og representerer utviklingen på en god måte. Foto: Roland Schlager/EPA Vis mer

En trøndersk trenerlegende sa en gang at en av hans spillere hadde «tilslag på ballen som en cocker spaniel», han hadde et «ballmottak som et strykejern» og han hadde «pust som en undulat».

Disse betegnelsene passer på svært få av deltagerne i Østerrike og Sveits.

- Tempoet i spillet blir stadig høyere og dette setter nye krav til både pasningspill og mottak av ballen. De gode spillerne bruker også hele foten; innside, utside, vrist og såle i ballbehandlingen. Dette driver også tempoet opp, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.no.

Den tidligere landslagstreneren har fulgt mesterskapet tett som tv-kommentator og er ikke i tvil om at det stilles helt andre krav til toppspillerne i dag, sammenliknet med tidligere.

- Spillet går raskere og det gjør at spillerne får mindre tid og må spille fotballen på mindre plass. Dette setter nye krav til de tekniske ferdighetene, sier Semb.

Bjørn Hansen er i dag trenerkonsulent i Bodø/Glimt og har årtier bak seg som RBK- og landslagstrener. Han har sett et EM som har vist at Norge har en lang vei å gå.

- Spillerne mister utrolig sjelden ballen og har gjennomgående gode førsteberøringer. De slipper å reparere og taper derfor ikke verdifull tid. Vi i Norge bruker altfor lang tid med ballen, sier Hansen.

- Det er kombinasjonen av gode ferdigheter, altså hvilke valg du tar, og det høye tempoet som er typisk i dag. Ferdighetene må anvendes under sterkt press og dette setter nye krav både til ballføreren og til bevegelsen på spillerne rundt ham, sier Morisbak.

Dette bør vi lære av EM-fotballen

Andreas Morisbak er i dag seniorrådgiver for trener- og spillerutvikling i Norges Fotballforbund, har vært utviklingssjef i 32 år og har siden 1978 skrevet rapporter fra samtlige EM- og VM-sluttspill.

2. Bedre fysisk kapasitet og hurtigere overgangsspill

Nederland glitret innledningsvis med en kontringsfotball som rørte et norsk fotballhjerte. Men den oransje vinden som stilnet var langt fra den eneste tornadoen som herjet i alpelandene de tre mesterskapsukene.

- Kjennetegnet på de beste lagene er ikke at de fosser i angrep gjennom 90 minutter, men at de er så flinke til å vurdere når de skal angripe og når de må vente, sier Morisbak.

- De venter med ballen i laget når de må og angriper med kraft og fart når de kan og har bevegelsene til det, fortsetter NFF-veteranen.

Og peker på tallenes klare tale.

- Tidligere har det vært gjort målinger i mesterskap som viste at det var 2,9 sekunder mellom hvert trekk, mens nå er det nede i 1,6 sekunder. Det går mye fortere.

Få atleter i Norge

Bjørn Hansen mener også at EM på dette punktet viste at Norge ligger et godt stykke bak de beste.

- Hvor mange atleter ser du på det norske landslaget? spør han retorisk.

- De beste spillerne løper mer enn oss og de løper ikke minst bedre enn oss. De er bedre til å vurdere når de skal bruke kreftene og mange er utrolig flinke til å gjenta prestasjonene mange ganger i løpet av nitti minutter, sier Hansen.

Trener-veteranen peker spesielt på den spanske trioen Senna, Fabregas og Torres.

- De er utrolig flinke til å spille på første og andre berøring og de har ork nok til å komme etter for å skape overtallssituasjoner - også de gangene de i utgangspunktet er i undertall, sier Hansen.

Nils Johan Semb mener evnen til å variere var det som avgjorde mesterskapet til Spanias fordel.

- Mange lag var gode i kontringsspillet, men Spania var best mot etablert forsvar fordi de både er så temposterke og pasningssterke, sier Semb, som også slår fast at dagens spillere, inkludert forsvarsspillerne, løper mye mer enn før.

•Din kommentar: Hva har imponert deg mest under årets EM? Hva skiller de beste fra de nest beste?

BALLSIKKER:</B> Spanias Xavi er en av spillerne som svært sjelden slår bort ballen.
<B>IMPONERT:</B> Bjørn Hansen har i årtier vært en sentral trener i RBK og på flere landslag. Han lot seg imponere av pasningsspillet og ballmottakene som ble vist i EM.
<B>GÅR MYE RASKERE:</B> Andreas Morisbak har vært utviklingssjef i NFF i 32 år og fulgt alle mesterskap siden 1978 med argusøyne.
<B>NYE KRAV:</B> Nils Johan Semb sier at det stadig høyere tempo setter helt nye krav til spillernes tekniske ferdigheter og overblikk.
<B>ATLETEN BALLACK:</B> EM ble preget av utøvere som fremstår som komplette i fysisk forstand. Der har Norge en lang vei å gå, sier Bjørn Hansen.
<B>KONTRINGSLAG:</B> Få, om noen, kontret like presist og med like høyt tempo som Nederland.