Nora Mørk og ulovlig spredning av privatbilder

Dette brevet til Nora burde alle fått lest

Dette er den gamle sannheten om at det hjelper å være åpen om det meste i livet.

BURDE FÅTT BEKLAGELSEN OFFENTLIG: Nora Mørk ba om full åpenhet rundt håndballguttas befatning med hennes private bilder. Det fikk hun til slutt, men ikke på den beste måten. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
BURDE FÅTT BEKLAGELSEN OFFENTLIG: Nora Mørk ba om full åpenhet rundt håndballguttas befatning med hennes private bilder. Det fikk hun til slutt, men ikke på den beste måten. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

MED nyheten om at Nora Mørks private bilder også er blitt mottatt og omtalt innad på herrelandslaget, har håndballgutta midt i EM fått et helt annet press enn det å vinne kamper. Det kunne kanskje vært unngått om Håndballforbundet umiddelbart hadde imøtekommet Noras ønske om en offentlig beklagelse for hendelsen, men denne saken dreier seg ikke om å veie ideelle kampforberedelser og menneskelig omtanke mot hverandre.

Det handler om å følge den som har det vondt lengst mulig på veien, og da burde Nora Mørk fått det som hun ba om uten å måtte gå omveien rundt VG etter at beklagelsen ble sendt på e-mail til henne i går tidlig.

Brevet fra Håndballforbundet til Nora burde vi alle fått lest.

FOR det viser hvordan den gode åpenheten om vanskelige private forhold utfordrer alle fellesskapene våre. Dette er ikke i seg selv noen håndballsak. På samme vis som MeToo fort ble et nødvendig oppgjør om hva som er greit i forhold mellom oss alle, angår spredning av private bilder enhver arbeidsplass eller organisasjon. Og i denne saken også politiet.

Det siste ble et vanskelig punkt for Håndballforbundet. For der Nora ikke ville politianmelde den enkelte av håndballguttas befatning med bildene, vegret forbundet seg for å gjennomføre en tilnærmet etterforskning av hva som hadde skjedd med materialet på herrelandslaget. Det ble med et felles møte med håndballgutta der de fortalte at bildene var mottatt på mobil, omtalt og så slettet. Så ble dette møtet avsluttet med en uttalt støtte til Nora fra de samme spillerne.

DETTE var situasjonen da Noras far to dager seinere rett før nyttår ba Norges Håndballforbund komme med en offentlig beklagelse for det som hadde skjedd. Det ønsket ble ikke innfridd, og når du leser brevet er det vanskelig å forstå hvorfor. For der forstår tilsynelatende håndballedelsen alt:

- Norges Håndballforbund har stor medfølelse og forstår at dette har rammet deg hardt og urettferdig. Samtidig er NIH imponert over det mot og den standhaftigheten du har vist og viser i kampen mot de som invaderer ditt privatliv, skriver håndballpresident Kåre Geir Lio til Nora på vegne av forbundet.

- Slik du har opptrådt, gir du saker der enkeltpersoners privatliv lovstrid blir invadert et ansikt, og bidrar gjennom dette til større oppmerksomhet og årvåkenhet rundt denne type problemstillinger, fortsetter han, før håndballpresidenten i detalj går igjennom hva sporten nå skal gjøre for at de som i framtida blir rammet av lignende saker skal føle seg bedre ivaretatt:

- Dette er vår beklagelse til deg og vi ønsker å gjøre dette skriftelig og direkte til deg, Nora, avsluttes brevet.

NÅR en grundig gjennomgang og en tydelig beklagelse likevel ikke avslutter denne saken, er det fordi håndballfamilien selv ikke valgte å gi hendelsen den oppmerksomheten de roste Nora Mørk for å ha bidratt til.

Dette er ingen ubehagelig sak fellesskapet med alle midler har forsøkt å skjule. Håndballpresident Lio har skriftlig informert Nora om at hun fritt kunne offentliggjøre saken om hun ønsket det. Det etterlatte inntrykket nå som alt til slutt er blitt offentlig, er likevel at håndballgutta skulle skånes. Ikke på grunn av EM, men fordi detaljene og omfanget av det som skjedde med bildene på herrelandslaget var for usikkert.

DET eneste sikre nå er at Nora til slutt opplevde situasjonen annerledes, og ville at hele håndballfamiliens sjelegransking skulle være åpen. Når Håndballforbundet selv konkluderer med at denne åpenheten også hjelper på hele sportens årvåkenhet rundt slike hendelser, er det best slik.

Det å dele det vanskeligste med hverandre, gir en ganske annen god følelse enn å smugtitte på andres private bilder.