Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er Arsenals håp for å få med seg noe fra Nou Camp

Fire nøkkelpunkter.

 TØFT UGANGSPUNKT:  Arsenal fikk det tøft hjemme mot Barcelona. Det skal et lite mirakel til for at de skal ta seg videre. Vi har funnet fram fire nøkkelpunkter. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix.
TØFT UGANGSPUNKT: Arsenal fikk det tøft hjemme mot Barcelona. Det skal et lite mirakel til for at de skal ta seg videre. Vi har funnet fram fire nøkkelpunkter. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• 20.45: Barcelona - Arsenal (2-0)

(FourFourTwo): Arsenal går inn i kveldens kamp vel vitende om at de har to mål å ta igjen på Barcelona. Det er ikke første gang.

Arsenal-fansen gikk hjem med en bitter følelse etter 2-0-tapet for Barca på Emirates Stadium i februar. Laget kjempet godt - likevel dro gjestene hjem med 2-0 i bagasjen.

Selv de mest trofaste tilhengerne vil erkjenne at å vinne med tre mål på Nou Camp er nært umulig. Men kan de komme fra det med æren i behold?

Noen justeringer fra det første oppgjøret vil være viktig for å klare det.

1. Mer disiplinert Özil Arsenals taktikk til hjemmemøte indikerte at Arsène Wenger hadde gjort grundig research, det var tydelig at han hadde sett en ekstra gang på 2-2-oppgjøret mot Deportivo i desember.

Da delte Deportivo-manager Victor Sanchez sitt lag i to. Sju spillere skulle danne defensiv mur, mens tre mann skulle presse stopperparet Javier Mascherano, Gerard Pique og ankeret Sergio Busquets.

Det fungerte. Barcelona klarte ikke å bygge opp spillet bak ifra slik de er vant til. Deportivo fikk med seg et overraskende poeng fra Camp Nou.

Arsenal forsøkte seg på noe liknende. Olivier Giroud presset hardt hver gang en av stopperne hadde ballen, fokuset var på å hindre den ene fra å spille til den andre. På midtbanen skulle Özil ligge som en skygge på Busquets.

Barcelona måtte være mer konservative. Risikoen for å miste ballen på egen banehalvdel ble for stor.

Det varte i omtrent ti minutter. Det er lett å si at Barcelona selv fant ut av hvordan de skulle takle situasjonen, men Arsenal kan skylde seg selv for at planen ikke varte lenger.

Jo eldre kampen ble, jo lenger unna var Özil sin oppgave Busquets. Med tid og rom for Busquets, ble også Barcelona bedre.

Ikke overraskende, kom flere av Barcelonas største sjanser etter pasninger gjennom ledd fra Busquets, som var uten press fra Özil.

Wengers plan var perfekt. Gjennomføringen var derimot ikke like bra. Özil har fått kritikk for å ikke ta nok ansvar offensivt i store kamper. Mot Barcelonas var det hans «latskap» defensivt som skapte problemer.

Skal Arsenal ha noen mulighet på Nou Camp må han orke mer.

2. Rommet bak backene Rommet bak Barcelonas backer har blitt en fotballklisjé, flittig brukt av kommentatorer. Sannheten er at Barcelonas midtbane dekker så mye rom, at det er lettere sagt enn gjort å utnytte rommene bak Dani Alves og Jordi Alba.

Arsenal forsøkte å utnytte rommene, men det fungerte sjeldent. Flere ganger var ikke pasningen presis nok, eller timingen var dårlig. Som da Alex Oxlade Chamberlain hadde en ypperlig sjanse i rommet bak Alba, men kasten den bort ved å være offside.

Arsenal har fart nok i sin angrepsspillere til å utnytte det. Og det er flere spillere som er gode nok til å slå de rette pasningene. Det vil ikke garantere suksess, men det vil gi Barcelona litt hodebry.

3. Alexis vs. Alves På papiret skal en kamp mellom en back som ikke er like rask som han engang var og en meget kompetent ving i sine beste år, ha en klar vinner. Likevel var det veteranen som kom seirende ut av duellen i London.

Alexis Sánchez startet frisk. Med tiden kom Dani Alves seirende ut av stadig flere 50/50-dueller. Alves fikk et solid tak på Sanchez som bare ble sterkere og sterkere utover kampen.

Arsenal har ikke råd til at det skjer igjen. Ja, Alves er en av de beste høyrebackene verden noen gang har sett, men det er ingen grunn til at en spiller med Sanchez talent skal miste nattesøvnen over det.

Kanskje har Sanchez noen nye finter på lur som kan sette hans gamle lagkamerat ut av spill? Arsenal er avhengig av at Sanchez leverer på topp.

4. Utnytt luftrommet Sammenlikner du Arsenals styrker med Barcelonas, kommer sistnevnte vinnende ut på fleste. Men Arsenal har en fordel, som de bør utnytte.

Arsenals gjennomsnittshøyde i det første oppgjøret var 1,82 meter. Barcelona: 1,77.

Det er kanskje ikke all verdens fordel, men bruker man den rett kan det komme Arsenal til gode. Det kan være løsningen på hvordan Arsenal kommer i kapp.

Arsenal må bli tøffere på den siste tredelen. Det kan også være en faktor, som gjør at The Gunners slipper å tilbringe hele kampen i forsvar.

I det første oppgjøret kom Barcelona seirende ut av de fleste hodedueller. Barca-spillerne hadde bedre timing. Arsenals angripere har en jobb å gjøre der. Og i denne kampen har de ingenting å tape. Det er bare å kline til.

Arsenal slo 12 innlegg i det første oppgjøret. Fire er ført opp som suksessfulle hos Opta. Det samme hadde Barcelona, som prøvde på hele 22. Arsenal har en bedre prosent, men færre forsøk. På Nou Camp bør de gjøre det til en styrke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!