Ett år siden Chapecoense-tragedien

«Dette er bare et mareritt. Det er en løgn. Snart vil jeg våkne opp»

28. november 2016 krasjet flyet til det brasilianske fotballaget Chapecoense. 71 mennesker omkom.

HAR KLART SEG: Chapecoense mistet 19 spillere den 28. november 2016. Se hvordan klubbens år har vært siden flyulykken. Video: CNN / NTB Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi var en gruppe mennesker som var lykkelige for at vi skulle skrive historie, uansett om vi ble mestre eller ikke. Vi tok en klubb fra en liten by i Brasil til finalen av Copa Sudamericana. Vi var kjempeglade, skriver Alan Ruschel, én av tre fotballspillere som overlevde flystyrten, i The Players Tribune.

På vei til Medellin, byen hvor Chapecoense skulle spille den første av to finalekamper i Copa Sudamericana mot det colombiansk fotballaget Atlético Nacional, krasjet flyet deres

71 mennesker omkom - derav 19 spillere og 21 journalister. Seks overlevde.

COPA SUDAMERICANA-TROFEET: Jakson Follmann. Foto: Nelson Almeida/AFP/NTB Scanpix
COPA SUDAMERICANA-TROFEET: Jakson Follmann. Foto: Nelson Almeida/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Tre spillere overlevde

Flyet, LaMia Airlines Flight 2933, krasjet på grunn av bensinmangel.

Piloten hadde bedt om å nødlande, men ble fortalt at hun eller han måtte vente på grunn av at et annen fly hadde en bensinlekkasje. Da var det for seint.

Bare tre Chapecoense-spillere overlevde flystyrten. Jakson Follmann, Helio Neto, og Alan Ruschel, som er den eneste som har spilt profesjonell fotball etter tragedien.

- Verden falt sammen

- Det vanskeligste var å høre alle vennene mine rope for hjelp, mens jeg ikke kunne gjøre noe. Jeg kunne ikke reise meg opp. Det var mørkt og jeg kunne ikke se noe. Nå takker jeg Gud for at jeg ikke kunne se noe, sier Follmann, som måtte amputere det ene beinet.

SCORET: Alan Ruschel får en klem av motspiller Bogdan Lobont etter å ha scoret på straffespark i en vennskapskamp mot Roma. Foto: Gregorio Borgia / NTB Scanpix.
SCORET: Alan Ruschel får en klem av motspiller Bogdan Lobont etter å ha scoret på straffespark i en vennskapskamp mot Roma. Foto: Gregorio Borgia / NTB Scanpix. Vis mer

Ruschel, én av de andre overlevende, våknet opp på sykesenga med faren ved sin side. Faren fortalte at han, Follmann og Neto var skadet.

Ruschel trodde at det var bare de tre som hadde vært i en ulykke, men seinere innså han at det bare var han og de to andre spillerne som hadde overlevd.

- Da falt verden sammen for meg. Kona mi sa at jeg stirret gjennom lufta hele dagen. Det første jeg tenkte var: «Dette er bare et mareritt. Det er en løgn. Jeg har et fryktelig mareritt. Snart vil jeg våkne opp», sier Ruschel.

Saken fortsetter under bildet.

FLYVRAKET: 71 mennesker døde da LaMia Airlines Flight 2933 krasjet like utenfor colombianske Medellin. Foto: Raul Arboleda / AFP Photo / NTB Scanpix
FLYVRAKET: 71 mennesker døde da LaMia Airlines Flight 2933 krasjet like utenfor colombianske Medellin. Foto: Raul Arboleda / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Alt skjer for en grunn

Et fåtall spillere hadde blitt igjen i Chapecoense, deriblant reservekeeperen Nivaldo.

Han ble igjen fordi han skulle spille sin 300. kamp for klubben i ligaen mot Atlético Mineiro. Det skulle være 42-åringens avskjedskamp.

- Jeg skulle bli med på reisen, men endte opp med å bli værende. Alt skjer av en grunn i livet, sa Nivaldo til Globoesporte, som la opp samme dag som flykrasjet.

Glemte passet - overlevde

Amanda Machado mistet ektemannen Dener, venstreback på Chapecoense, i ulykken.

- Jeg var fortapt. Min første tanke var å hoppe ut fra balkongen, men jeg hørte en stemme - min sønn Bernardo - så jeg gjorde ikke det. Det var forferdelig. Jeg stoppet fordi jeg forsto at jeg må leve for å hjelpe sønnen min, sier Machado til The Guardian.

Adriana Saroli mistet to familiemedlemmer. Ektemannen Caio Junior, som var trener, og nevøen Eduardo de Castro, som var assistenttrener.

Sønnen Matheus Saroli skulle også være med på flyet, men unnslapp ulykken fordi han glemte passet sitt. 11. november fikk Matheus én datter, og Adriana et barnebarn.

- Caios største ønske i livet var at sønnen hans skulle få en datter. Han snakket alltid med de to sønnene sine om det. Det måtte være en jente. Han ville vært så glad nå. Samme måned i året som Caio forlot oss, får vi Ana Clara inn i livene våre. Hun er en gave. Hun gir oss glede igjen, sier Adriana Saroli.

Saken fortsetter under bildet.

OVERLEVDE: Jakson Follmann (til venstre), Helio Neto (i midten) og Alan Ruschel (til høyre) var blant de seks som overlevde flystyrten. Foto: Manu Fernandez / AP Photo / NTB Scanpix
OVERLEVDE: Jakson Follmann (til venstre), Helio Neto (i midten) og Alan Ruschel (til høyre) var blant de seks som overlevde flystyrten. Foto: Manu Fernandez / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Verden i sjokk

Hele sportsverden var i sjokk etter den tragiske ulykken.

Det ble holdt ett minutt stillhet på alle kamper i hele verden, og særlig spillere fra Brasil viste at deres hjerter var hos Chapecoense.

HEDRET OFRENE: Chelseas David Luiz og Willian. Foto: Jason Cairnduff / Reuters / NTB Scanpix
HEDRET OFRENE: Chelseas David Luiz og Willian. Foto: Jason Cairnduff / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hver eneste brasilianer har Chapecoense i sitt hjerte. Jeg sender klemmer til venner og pårørende. Vi husker hva som skjedde, sier PSG-stjernen Neymar i anledning ettårsmarkeringen, ifølge ESPN.

FIFA har bedt om at alle klubber holder ett minutts stillhet i kamper som spilles 28. og 29. november.

Satte klubbrekord

Fotballklubben Chapecoense har reist seg siden tragedien.

Motstanderen Atletico Nacional ga bort tittelen til klubben, og andre brasilianske fotballklubber gikk sammen og lånte ut spillere til Chapecoense.

Brasilianske klubber sendte også en forespørsel til Det brasilianske fotballforbundet hvor de foreslo at Chapecoense ikke kunne rykke ned de neste tre årene, men Chapecoense sa nei til immuniteten.

Tre kamper før slutten av sesongen i Campeonato Brasileiro sikret klubben videre spill i toppdivisjonen

- Vi er veldig stolte over å ha hedret minnet til våre venner, sier Chapecoense-spiller Tulio de Melo til Cadena SER, som spilte forlot Chapecoense i 2016, men som returnerte til klubben etter tragedien.

Søndag satte klubben klubbrekord med ni kamper uten tap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer