- Dette er bare helt galskap

Sigurd Pettersen avsluttet en vidunderlig norsk hoppuke med å sveve ned til ny seier i Bischofshofen. - Jeg føler meg faktisk helt tom og ferdig. Men det å vinne hoppuken skal vel ikke være som en tur i parken heller?

Østerrikeren Martin Höllwarth var innen rekkevidde til å fravriste nordmannen sammenlagtseieren før det siste rennet, men bare en direkte miss eller uhell kunne hindre den første norske seieren siden Espen Bredesen vant hoppuken sammenlagt i 1994.

Pettersen (23) var fokusert og traff perfekt igjen. Han fant godfølelsen i kvalifiseringen, og var ikke til å true når det gjaldt som mest. Han hoppet 132,5 og 133,5 meter i sine to svev. Bare ekstremt gode forhold for tre hoppere med tidligere startnummer hindret ham i å ta ledelsen etter 1. omgang.

I finalen derimot var det ingen tvil. Ingen var i nærheten av hans 133,5 meter og fem ganger 19,5 i stil. Ti års norsk hoppuketørke var over.

- Etter førstehoppet føltes det veldig betryggende, men om jeg var mer lettet etter akkurat det hoppet eller i finalen, vet jeg ikke. Jeg syntes i hvert fall det er godt å være ferdig, sier Sigurd Pettersen.

I løpet av en uke har han tjent nærmere 1,2 millioner kroner og fått med seg en terrengbil. Men penger og statussymboler betyr svært lite for den sindige hopperen fra Rollag i Numedalen.

Helt tom

- Nå er jeg ganske kjørt og batteriene begynner å bli utladet. Jeg føler meg faktisk helt tom og ferdig, men det å vinne hoppuken skal vel ikke være som en tur i parken heller, sier Pettersen.

Han vet ikke helt hva som kan toppe det han har prestert de siste ni, gylne dagene siden fantomhoppet på 143,5 meter i Oberstdorf 29. desember i fjor.

- Jeg må bare fortsette å hoppe på ski og ha det moro i bakken, sier en lykkelig, men tydelig veldig sliten, triumfator til NTB.

Hans neste mål for sesongen er verdenscuprennene i Zakopane og selvsagt skiflygings-VM i Planica i februar. De to kommende rennene i Liberec har han etter råd fra landslagsledelsen valgt å droppe. Han må hjem for å lade batteriene, og begynner i tillegg å bli litt syk. Derfor blir han med hoppsjef Jan-Erik Aalbu hjem, og ankommer Gardermoen onsdag ettermiddag med flyet fra München.

Han forventer seg ikke samme trykket når han kommer hjem, som tilfellet har vært rundt ham den siste drøye uken.

- Jeg kjenner de fleste hjemme i Rollag så det blir ikke noe problem med å få gå i fred.

Tørke

Pettersen ble bombardert med spørsmål fra norsk og utenlandsk presse. Han begynte å gå lei, og spurte den norske pressen om hvor mye man egentlig kan skrive om skihopping.

Når det har vært ni år med tørke hva norske hoppseire i hoppuken angår, er det ennå mange kapitler og avissider å fylle. Pettersen selv har aldri drømt å vinne hoppuken, slik hans norske forbilde gjorde på 1990-tallet.

- Jeg fulgte hoppuken på TV i 1994. Espen Bredesen var et stort forbilde for meg, og han imponerte meg stort. Jeg har aldri selv drømt å vinne hoppuken. Dette er bare helt galskap, sier Sigurd Pettersen.

(NTB)

HYLLES: Sigurd Pettersen vant dagens avsluttningsrenn og tok samtidig seieren i den tysk-østerriske hoppuka. Her blir han hyllet etter seieren.
BEVISET: Ingen over, ingen ved siden. Sigurd Pettersen kan stolt vise fram trofeet.