Dette er beskjeden fra Halfvarssons mamma til Northug

Sønnen har blitt hetset av Northug i fire år.

FALUN (Dagbladet): I 2011 presenterte Falun-fødte Calle Halfvarsson (25) seg for skiverden ved å si at han var en raskere spurter enn Petter Northug. Det utsagnet lot ikke den norske skikongen gå ustraffet, og de fire siste årene har Northug hetset Halfvarsson mer enn noen andre.

Før duoen starter gulljakten på dagens VM-sprint, forteller imidlertid Halfvarssons familie at de elsker nordmannen.

- Jeg synes Northug er helt nydelig, sier storesøster Petra Kalén til Dagbladet.

STOLT GJENG: Dagbladet fikk besøke familien til Sveriges beste herreløper, Calle Halfvarsson, under et døgn før dagens VM-åpning. Fra venstre: Bror Alexander, mamma Marja og søster Petra. Pappa Janne bakerst.
STOLT GJENG: Dagbladet fikk besøke familien til Sveriges beste herreløper, Calle Halfvarsson, under et døgn før dagens VM-åpning. Fra venstre: Bror Alexander, mamma Marja og søster Petra. Pappa Janne bakerst. Vis mer

- Jeg tror de er ganske like som personer. Calle sier de ville hatt det veldig moro sammen om de var kompiser, forteller mamma Marja Niininen og smiler.

- Vil bety alt Sammen med pappa Janne Halfvarsson og Calles ni år yngre bror Alexander, deler de to gleden over at Falun-VM endelig er i gang. For Calle og hans familie blir mesterskapet helt spesielt.

Ikke bare er det VM på hjemmebane, det er VM i byen som ligger bare noen kilometer unna stedet hvor Calle er født og oppvokst. 

- Han har ventet på et VM i Falun så lenge jeg kan huske. Det er dette han har jobbet for, forteller Alexander.

- Det vil bety «alt» for Calle om han lykkes, sier mamma Marja.

Ingen svenske løpere har gjort det bedre enn sønnen hennes denne sesongen. Det gjør at troen er stor på at Calle kan slå erkerivalen Northug og de andre konkurrentene under VM.

- Calle kommer til å vinner over Petter i minst et av løpene, tror hun.

- Calle vil slå Northug Sammen med pappa Janne har hun fulgt sønnens skikarriere tett. Calle tok sine første stavtak bare tre år gammel. Det ble tidlig klart at talentet var stort. Og da han la på seg 15 kilo muskler i løpet av det første året på skigymnaset, var det ikke lenger noen tvil om at gutten ville bli god.

Allerede i dag kan Calle få oppfylt sitt aller største ønske:

- Han vil slå Northug i en spurt. Det er mange skiløpere i Norge som ofte gjør det bedre enn Northug, men det er han Calle vil slå, røper pappa Janne.

- Hva synes dere om ordkrigen mellom de to?

- Vi ler bare, sier mamma Marja.

- Northug kan si noen rare ting, men det er ikke noe vondt i ham, legger pappa Halvfarsson til.

Mammas melding til Northug Calles favorittdistanser er dagens sprint og neste onsdags 15 kilometer. Og i tilfelle han lykkes og slår Northug, kommer mammaen allerede nå med en egen melding til nordmannen:

- Hei, Petter. Hvis Calle slår deg i spurten, vil jeg ha en klem av deg i Falun, sier Marja til stor latter fra de øvrige familiemedlemmene - som alle kommer til å følge spent med de neste dagene.

- Uansett hvordan det går, er Calle på hjemmebane. Alle heier på ham - og det vil han vokse på, sier mamma Marja stolt.

• Se video fra Dagbladets møte med familien Halfvarsson øverst i saken.

• Herrenes langrennsprint starter klokken 13.35.