GLAD HOPPERE: Suksessen i skiflyvnings-VM i Vikersund kommer ikke som noen tilfeldighet. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
GLAD HOPPERE: Suksessen i skiflyvnings-VM i Vikersund kommer ikke som noen tilfeldighet. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Dette er blitt vår sport igjen

Sjelden har en sølvmedalje lignet mer på en seier.

EN ELLER ANNEN av de største norske idrettsheltene sa en gang at sølv er nederlag. Han var skøyteløper, og har sagt langt klokere ting etterpå. For hvem er i stand til å finne spor av nederlag rundt Vikersundbakken og Rune Veltas sølvmedalje i dette verdensmesterskapet?

For enda en gang var sølvet mer enn en medalje som viste at en eller annen konkurrent var litt bedre:

•• Andreplassen til den unge nordmannen er et nytt tegn på at hoppsporten kommer hjem.

Og det har vært mange slike tegn i vinter.

SINE 22 UNGE ÅR til tross er Rune Velta likevel litt for gammel til å være førstemann ut fra de sterke barnekullene som nå står klar til å hoppe Norge tilbake til historisk standard. Det er Anders Fannemel på 20; gutten med verdens nest lengste skihopp, også.

Ekspertene sier at norsk hopping blir noe annet når dagens 15 -og 16-åringer ganske snart konkurrerer på seniornivå. Mens det norske hoppmiljøet festet på hjemmebane i Vikersund, tok juniorene et overraskende VM-gull i laghopp nede i Tyrkia. Sammen med Espen Røe,  Simen Grimsrud og Vikersunds egen Mats Berggaard, imponerte igjen 16 år gamle Phillip Sjøen fra Fagerstrand.

Tidligere i junior-VM ble han beste nordmann individuelt med fjerdeplass, og det resultatet er ingen tilfeldighet:

•• 16-årsklassen er første kullet fra den nye brede nasjonale barnerekrutteringen som Skiforbundet startet i 2 005.

Disse nye storhopperne er visstnok vel verdt å vente på, men det går da an å stå noen timer i Vikersund for å få med seg norske hoppere nå også.

PÅ UNDER ETT ÅR har østerrikeren Alexandr Stöckl trent den voksne hoppeliten til et nytt nivå. Det er en nordmann som leder verdenscupen, det er en annen nordmann som har vinterens lengste hopp og det er en tredje nordmann som tok VM-sølv.

Pluss på med flere gode resultater av andre av Stöckls elever de siste månedene, og du ser allerede en ny hopptid. I tillegg kan du høre hva treneren har å si og på det viset forstå litt mer om hvorfor framgangen kommer nå:

_Da jeg forrige vinter så hvor moro dette norske laget hadde det sammen, skjønte jeg at de kunne gjøre det godt, sa Stökl på en av norsk hoppsports virkelig gode dager. For den individuelle idretten skihopp er for Alexandr Stöckl mest av alt en kunnskapsbasert lidenskap der hver enkelt utøver blir bedre ved å dele med hverandre.

Forutsetningen for framgangen i norsk hoppsport var der altså før Stöckl overtok. Etter mange år med bevisst og klok styring fant hopplederne den treneren som hadde den lille ekstra forståelsen til å løfte Norge tilbake til verdenstoppen.

SÅNN VAR DET ikke tilfeldig at ferskingen Rune Velta satt alene igjen på bommen i Vikersund i går mens to av de hardeste konkurrentene hans levere to av historiens lengste svev, bare for selv å avslutte rennet med ett av sine aller beste hopp i en ekstrem idrett.

Er det slike flotte idrettslige prestasjoner som kalles nederlag, kan norsk hoppsport bare tape videre.