Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er Carlsens VM-motstandere

Jan Nepomnjatsjtsjij, Wesley So og Fabiano Caruana skal forsøke å fravriste Magnus Carlsen tittelen i tidenes første offisielle VM i Fischer-sjakk.

SJAKKGENI: Magnus Carlsen er klar for VM. Foto: Marin Tironi/PIXSELL
SJAKKGENI: Magnus Carlsen er klar for VM. Foto: Marin Tironi/PIXSELL Vis mer

Semifinaleoppsettet ble klart etter at de siste kvartfinaledagene i mesterskapet ble gjennomført denne helgen. Der røk blant andre amerikanske Hikaru Nakamura og russeren Peter Svidler ut.

Finalespillet i turneringen skal spilles på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo, og det vil gå over sju dager mellom 27. oktober og 3. november.

Tidligere har det kun vært avviklet uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk. I februar ble Magnus Carlsen verdensmester etter å ha slått nevnte Nakamura i finaleduellen.

Nordmannen oppnådde 12,5 poeng mot amerikanerens 8,5.

I etterkant besluttet Det internasjonale sjakkforbundet (FIDA) at Fischer-mesterskapet skulle innvilges offisiell VM-status.

Som følge av at han er regjerende mester, er Carlsen automatisk kvalifisert til semifinalerundene som nå venter. Der møter han tre spillere han kjenner godt fra tidligere.

Carlsen og Fabiano Caruana møttes til VM-kamp i London i fjor høst. Der ble nordmannen til slutt for sterk da duellen gikk til hurtigsjakkpartier. Han forsvarte dermed sin VM-tittel på ny.

Carlsen har også utkjempet mange dueller ved sjakkbordet mot Nepomnjatsjtsjij og So.

Den norske verdensmesteren har ikke spilt en turnering siden han i slutten av august ble nummer fem i Sinquefield Cup i amerikanske St. Louis. Der hadde han blant andre Nepomnjatsjtsjij foran seg på den endelige resultatlista. Caruana og So endte henholdsvis én og fem plasser bak Carlsen.

I Fischer-sjakk er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Denne måten å spille sjakk på ble introdusert av legenden Bobby Fischer, som ønsket å utfordre åpningsteori og kjedelige remis-partier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media