TØFT: Per Joar Hansen har ikke hatt en heldig hånd om U21-landslaget. Bare i år har 39 spillere vært innom laget. Her sammen med toppfotballsjef Nils Johan Semb. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TØFT: Per Joar Hansen har ikke hatt en heldig hånd om U21-landslaget. Bare i år har 39 spillere vært innom laget. Her sammen med toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Dette er de 39 spillerne på kaos-landslaget

Det norske U21-landslaget taper og taper.

(Dagbladet): Det norske U21-landslaget i fotball taper og taper under Per Joar Hansen. Han har brukt 39 spillere i 2011.

Bare til kampen mot Aserbajdsjan i morgen fikk han seks forfall.

Det norske U21-laget har hatt en elendig sesong. I 2011 har Norges unge landslagsspillere spilt seks kamper. Det har gitt én seier, én uavgjort og fire tap. Målforskjell: 5—12.

Ser man bak resultatene viser det seg at U21-trener Per Joar Hansen aldri har vært i nærheten av stabilitet siden han tok over før 2011-sesongen. På de seks kampene har han brukt hele 39 spillere.

- Det er nytt lag hver gang, så vi mister farten i lagbyggingen. Det er store utfordringer når det er seks, sju utskiftninger, men sist mot
Island fungerte det veldig godt. Da fikk vi en god gruppe og lagfølelse, sier Hansen til Dagbladet på telefon fra Aserbajdsjan, der laget gjør seg klare til morgendagens kvalikkamp.

Nye forfall
Heller ikke dette uttaket har vært fritt for problemer. Da Hansen kalte inn Moldes Magnus Wolff Eikrem og Tromsøs Thomas Drage denne uka, endte det med at begge øyeblikkelig meldte forfall. Fra før hadde Jo Inge Berget fra Molde, Vikings Arild Østbø, Starts Amin Nouri og Joshua King fra Borussia Mönchengladbach allerede måttet trekke seg.

- Kan det være at noen av de unge spillerne rett og slett spiller for mye fotball?

- Før var problemet at de ikke spilte nok. Nå spiller de så det holder. Det har vært mye ulike belastningsskader, og vi må gå gjennom å se hva grunnen kan være etter sesongen. Det er bekymringsfullt.

U21-laget skal være et steg på vei mot landslaget. Norge står foran et generasjonsskifte, og med den labre norske innsatsen i Europacupene, blir spill for U21-laget det eneste stedet unggutta får spilt internasjonal fotball.

- Så lenge klubbene ikke spiller europacup, blir U21 den eneste internasjonale arenaen. Derfor er det helt avgjørende for framtida til norsk fotball at de er med. Lista ligger internasjonalt, sier Hansen bestemt.

Møter stjerner
Lagets siste kamp mot Island, som så langt er årets eneste seier, var starten på kvalifiseringen til neste U21-EM. I morgen er det altså Aserbajdsjan som venter. Hansen spår en meget tøff kamp.

- Tida med å hente enkle poeng er over. Aserbajdsjan er et lag med åtte millioner innbyggere, og de har fått en veldig fin infrastruktur når det gjelder fotball. De har blant annet hentet inn flere utenlandske trenere. Karabakh slo jo ut Rosenborg i Europa for to år siden.

Allerede mandag er det Stuart Pearce' England som står på motsatt halvdel.

- Det er bare å se på det mannskapet det kommer med. Det er jo et helt Premier League-lag, sier Hansen om laget som kommer til Norge med blant andre Jack Rodwell, Jordan Henderson og Alex Oxlade-Chamberlain.