Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er de nye dopingmetodene som ikke blir avslørt

- Ikke overrasket, sier tidligere norsk proffsyklist.

SYKKELSPORTENS STØRSTE JUKSEMAKER: Det har hvert fall Lance Armstrong blitt omtalt som etter at han innrømmet doping. Her skåler han for sammenlagtseier på den siste etappen av Tour de France i 2002. Han har senere blitt fratatt samtlige triumfer i rittet. Foto: AP Photo/Peter Dejong
SYKKELSPORTENS STØRSTE JUKSEMAKER: Det har hvert fall Lance Armstrong blitt omtalt som etter at han innrømmet doping. Her skåler han for sammenlagtseier på den siste etappen av Tour de France i 2002. Han har senere blitt fratatt samtlige triumfer i rittet. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag la Sykkelsportens uavhengige reformskommisjon (CIRC) fram en 227 sider lang rapport.

Den beskriver blant annet hvordan flere av sportens toppledere jobbet aktivt for å verne om juksemakeren Lance Armstrong.

Rapporten ramser også opp flere måter rytterne i dag kan jukse på uten å bli tatt.

- Jeg er ikke overrasket. Søket etter nye metoder å jukse på vil bare akselerere i takt med at antidopingarbeidet blir bedre, sier den tidligere proffsyklisten Mads Kaggestad til Dagbladet.

- Er det en ukultur i sporten, slik det tidligere var i sykkelsporten, vil det bare forsterke akselerasjonen. Men om kulturen har snudd og det jobbes tøft for å fremme antidopingarbeid, tror jeg også at det blir færre forsøk på å lure dopingjegerne. Sykkelsporten virker å være på rett vei, utdyper han.

Kaggestad understreker at hans syn gjelder for idretten generelt og ikke bare for sykkelsporten.

Under følger fire punkter hvor CIRC har blitt fortalt at utøvere jukser med liten risiko for å bli tatt:

1. Rytterne tar EPO i mikrodoser EPO (erytropoietin) øker kroppens egenproduksjon av røde blodlegemer. Dermed øker en utøver som tar EPO sin fysiske kapasitet og utholdenhet.

Da preparatet ble introdusert og gikk sin seiersgang på 1990-tallet, tok rytterne det i store doser. Det er mulig å avsløre i dag da utslaget det gir på blodverdiene røper at en utøver tar produktet.

Rapporten skriver at kommisjonen har blitt fortalt at det fortsatt er mulig å ta EPO i mikrodoser. Med mikrodosering tar man en svært liten del av det som er tenkt å være den fulle dosen mange ganger over en bestemt tidsperiode.

- Den største utfordringen i dag er at jukserne har gått over til mikrodosering under kontrollerte former. Det gjør at blodverdiene deres er konstante slik at de ikke blir avslørt, skriver CIRC, og fortsetter:

- Ryttere som doper er selvsikre på at de ikke blir tatt, selv om de blir testet ved første mulighet om morgenen.

2. Ozonbehandling av blodet En rytters blod blir tatt ut av kroppen, behandlet med ozon og satt inn igjen i utøverens kropp.

Når blodet behandles med ozon, fører det til at flere oksygensubstanser blir dannet. Oksygensubstanser inneholder oksygen, og mer oksygen tilgjengelig øker utøverens kapasitet.

- Vi er fortalt at ozonbehandling ikke er like effektivt som EPO, men én rytter sa han følte seg sterkere og følte at musklene restituerte seg grunnet behandlingen.

3. Misbruk av muligheten til å få godkjent ulovlige midler Rytterne kan søke en komité om å bruke ulovlige midler som astmamedisin, kortison og andre mindre alvorlige midler ved behov ved skader og sykdommer. Da får rytterne en autorisasjon for terapeutisk bruk (TUE) for det aktuelle produktet.

- Det er et stort problem hvordan slike autorisasjoner blir misbrukt, skriver kommisjonen i rapporten.

Blant annet ble det bråk da Chris Froome i fjor fikk en TUE. Han og Team Sky fulgte reglene, og UCI endret i regelverket i etterkant for å unngå lignende kontroverser.

- Flere vi intervjuet forteller at slike autorisasjoner blir regelmessig misbrukt for flere typer kortison. Generelt er oppfatningen at det er for enkelt å få en autorisasjon, skriver CIRC.

Kortison er smertestillende og blir brukt for å miste vekt samtidig som en opprettholder muskelstyrken.

- Bruken av kortison er sannsynligvis altfor bred i sykkelsporten. Det er altfor mange leger som skriver ut resepter på kortison, sier Kaggestad.

4. Eksperimentering med anabole steroider Det tar relativt lang tid før sporene etter anabole steroider forsvinner ut av kroppen og blir umulige å oppdage i dopingtester. Det har gjort at utøvere eksperimenterer og har begynt å mikrodosere også anabole steroider.

- At utøverne tar anabole steroider i mindre doser, gjør muligheten for å avsløre bruken svært mye vanskeligere.

CIRC pratet med 174 personer. Det er intervjuene som la grunnlaget for deres rapport. En liste av de som ble intervjuet starter på side 224.

Hele Norges coronakart