Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er de siste Tour de France-ryktene

Andorra, Sveits og Mont Ventoux på programmet.

GJENSYN I TOUR DE FRANCE: Avslutningsetappen fra Criterium du Dauphiné kan dukke opp i neste års Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
GJENSYN I TOUR DE FRANCE: Avslutningsetappen fra Criterium du Dauphiné kan dukke opp i neste års Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Den offisielle Tour-ruten for neste år blir ikke presentert før førstkommende tirsdag, men allerede nå kan vi ifølge Velowire-blogger Thomas Vergouwen, sykkelsportens egen Nostrudamus, profetere en grov skisse av 2016-utgaven. 

Basert på hotellreservasjoner og rapporter fra lokale aviser, er dette en øvelse den nederlandske bloggeren gjør med stor treffsikkerhet hvert år.

Det er allerede kjent at tourens første etappe starter i Mont Saint-Michel, like ved den engelske kanal, der Tony Martin vant en tempoetappe i 2013. Denne gang dreier det seg om en fellesstartetappe på 188 km til Sainte-Marie-du-Mont, idet som er tourens første Grand Départ på eget fastland siden 2011. 

Etappe to avvikles også i Manche-departmentet i Basse Normandie-regionen. Det samme skal være tilfelle for etappe tre. De neste etappene vil trekke sørover gjennom Pays de la Loire og den humpete Limousin-regionen. Etappe seks kan være en skikkelig strabasiøs dag gjennom Massif Central med en kupert finale opp til skistasjonen ved Super Lioran, der touren ikke har vært siden 1975.

Andorra
I motsetning til de to foregående årene starter altså neste års Tour i Frankrike, men ifølge ryktene skal rittet gjøre to utlandsbesøk, det første til Andorra når Pyreneene står for tur. Dette er femte gang siden 1964 at La Grande Boucle legger det vesle fyrstedømmet en visitt. Sist gang i 2009 da Brice Feillu tok en sensasjonell etappeseier opp til Arcalis.

Men før det må nok ruten innom Pau, selve porten inn til fjellkjeden. Byen er ventet å være start på etappe åtte som ifølge La Dépêche vil ende i Loudenvielle, etter en kupert reise gjennom Hautes-Pyrénées. 

ASO indikerte i vinter at touren vil tilbringe tre dager i Andorra. Etappe ni blir en målgang i miniputtstaten, hvor første hviledag også avvikles, tett etterfulgt av starten på etappe ti. 

De som liker en god Cassoulet vil glede seg over besøket i Carcassonne, startby for etappe 11, som ifølge ryktene hos Midi Libre vil ende i Montpellier, der man kan avslutte dagen med ferske blåskjell. På veien østover mot Provence og Alpene er det også ventet at touren stikker innom Revel, der Aleksander Vinokourov lurte spurterne og vant i 2010.

Mont Ventoux tilbake
Besøket til Mont Ventoux er blitt rapportert av både France Bleu Vaucluse og La Provence. Det skal skje på Bastille-dagen 14. juli og etappen skal starte i Montpellier, slik den gjorde i 1964 da etappen ble Raymond Poulidor.

Dagen etter kan også bli en viktig dag i sammendraget. Avisen Le Dauphiné spekulerer i at etappe 13 blir en ca 40 km lang individuell tempo fra Bourg-Saint-Andéol til Vallon-Pont-d'Arc. Gjennom det sceniske landskapet langs Gorges de l'Ardèche blir dette varke TV-bilder for seerne. Men dette er ganske kupert terreng og kan legge til rette for en krevende tempo for rytterne. 

Tre dager i Sveits
Starten på 15. etappe er plassert i Bourg-en-Bresse av både L'Est Républicain og Le Progrès. Førstnevnte hevder også målgang vil skje i Culoz, en liten landsby i Rhône-Alpes, hvorpå ruten vil forsere over Grand Colombier, den eksponerte giganten i Jurafjellene.

Sveits blir sannsynligvis tourens andre utlandsbesøk i neste års utgave. Ryktene fra flere lokale kilder melder at Bern vil være vertskap for tre dager - både mål (etappe 16) og start (etappe 17), samt plasseringen for andre hviledag.  

Ifølge Velowire skal også etappe 17 ende i Sveits, nærmere bestemt på Finhaut-Emosson, som under Critérium du Dauphiné i 2014 var en hors catégorie-finale med nederlender Lieuwe Westra som seierherre. 

Franske alper
Galibier skal besøkes, men ellers er Alpene-etappene temmelig godt hemmeligholdt fremdeles. Etappe 19 virker å være spikret på en finale opp til Saint-Gervais på fjellsiden av Mont Blanc, det vil si samme avslutning som under La Dauphiné i fjor, der Chris Froome og Tejay Van Garderen ga oss en fengslende duell helt til siste kilometer.  

Ryktene rundt avslutning på dagen før Paris virker å peke på Morzine. Vintersportsbyen i Haute-Savoie har spilt vertskap for touren 14 ganger tidligere, som regel med stigningen til Col du Joux-Plane som siste hinder.  

Den offisielle ruten presenteres i Paris 20. oktober.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!