USTOPPELIG: Robin van Persie kunne ta med seg matchballen hjem etter sine tre scoringer mot Chelsea på Stamford Bridge. Nederlenderen har vært ustoppelig i 2011: 28 ligamål på 27 ligakamper har det blitt det siste kalenderåret. Her scorer han sitt andre av tre mål aleine med en rufsete Petr Cech.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan Martinez
USTOPPELIG: Robin van Persie kunne ta med seg matchballen hjem etter sine tre scoringer mot Chelsea på Stamford Bridge. Nederlenderen har vært ustoppelig i 2011: 28 ligamål på 27 ligakamper har det blitt det siste kalenderåret. Her scorer han sitt andre av tre mål aleine med en rufsete Petr Cech.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan MartinezVis mer

- Dette er den fotballen vi ønsker å spille

Wenger i jubelrus etter Arsenals kalasseier på Stamford Bridge.

(Dagbladet): Chelsea - Arsenal 3-5.

Det har på ingen måte vært den defensive organiseringens høst i Premier League, og rekken av oppsiktsvekkende resultater fikk et nytt tilskudd da Arsenal, anført av Robin van Persie i sitt livs scoringsform, slo Chelsea 3-5 på Stamford Bridge.

Som forrige helg da Manchester City maltrakterte Manchester United på Old Trafford, måtte tallknuserne i statikk- og analyseselskapene Opta og Infostrada bla langt tilbake i historiebøkene for å finne sist gang Chelseas forsvarverker kollapset så til de grader på hjemmebane.

For 22 år siden tapte laget fra Vest-London 2-5 mot de framtidige seriemesterene fra Liverpool. Sist Arsenal scoret fem på Stamford Bridge, var tilbake i 1934 - også de endte opp som seriemestere det året.

Styrkeforholdet mellom lagene skulle med andre ord være et ganske annet anno 2011, men når begge lag viste seg ualminnelig gavmilde bakover på banen endte det i et uventet målkalas og en umiddelbar fotballklassiker Arsenal kom heldigst ut av.

DAGENS MEST USELVISKE: Gervinho hadde alle muligheter til å score selv aleine med Petr Cech, men valgte å bruke en bedre plassert Robin van Persie. I den grad man kan snakke om ferdigscorede pasninger var dette et lysende eksempel.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
DAGENS MEST USELVISKE: Gervinho hadde alle muligheter til å score selv aleine med Petr Cech, men valgte å bruke en bedre plassert Robin van Persie. I den grad man kan snakke om ferdigscorede pasninger var dette et lysende eksempel.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

- Det er bare å se på gleden vi viste ved kampslutt. Vi kjempet hardt og hver eneste en av oss viste karakterstyrke. Det var en stor, stor seier for oss her i dag, sier tremålsscorer og banens gigant Robin van Persie til Sky Sports etter den smått episke 5-3 seieren.

Rufs og slurv Innledningsvis så det ut til at Arsenal hadde størst problemer å stri med i eget forsvar, og både Ashley Cole og Daniel Sturridge fikk gode arbeidsvilkår i form av enorme områder grønt gress å boltre seg uforstyrret på langs flankene.

- Jeg synes vi så sårbare ut i forsvar i første omgang, men vi så farlige ut framover på banen, sier Arsenal-manager Arsene Wenger. 

For til tross for at hjemmelaget tok ledelsen to ganger, og var i føringen 2-1 halvveis etter mål fra Frank Lampard, John Terry og Robin van Persie, hadde Arsenal, som Wenger påpeker, mer enn nok kvalitet offensivt til å straffe et  Chelsea-forsvar i oppløsning med en rufsete Petr Cech bakerst.

Med to kjappe scoringer fra André Santos og Theo Walcott like etter pause, sto det plutselig 2-3. Det var et resultat som sto seg lenge før Juan Mata utlignet imidlertid ti minutter før slutt, på vakkert, men i forkant kontroversielt vis.

Romelu Lukaku løp nemlig rett inn i André Santos, en forseelse som kvalifiserte til frispark og vel så det, men dommeren lot spillet gå, og Juan Mata hamret ballen forbi Wojciech Szczesny og i mål.

Terry med mageplask André Villas-Boas hadde imidlertid kastet på i overkant mye offensivt kull i jakten på utligningen. Da Florent Malouda og John Terry i tillegg rotet det til, og van Persie scoret iskaldt aleine med Cech, var Arsenal tilbake i ledelsen.

MYE Å RETTE PÅ: Både Arsene Wenger (t.v.) og André Villas-Boas så egne forsvarsspillere slippe til mye på Stamford Bridge, og har sånn sett begge sitt å rette på defensivt, men Wenger hadde likevel god grunn til å glede seg over det som ble produsert offensivt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan Martinez
MYE Å RETTE PÅ: Både Arsene Wenger (t.v.) og André Villas-Boas så egne forsvarsspillere slippe til mye på Stamford Bridge, og har sånn sett begge sitt å rette på defensivt, men Wenger hadde likevel god grunn til å glede seg over det som ble produsert offensivt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Dylan Martinez Vis mer

- Jeg ble overrasket, for det var et enkelt tilbakespill (fra Malouda), og jeg la ikke merke at han (Terry) skled før etterpå for jeg var bare opptatt av å jakte på ballen. Da innså jeg plutselig at jeg var én mot én med Cech. Jeg hadde et par tanker i bakhodet, men valgte den enkleste løsningen, sier van Persie, som lurte tsjekkeren ut i pølsebua med en skuddfinte før han trillet ballen i åpent mål.

28 mål på 27 kamper På overtid kronet samme mann en imponerende forestilling ved å sikre seg matchballen til odel og eie. Tomas Rosicky brøt foran Raul Meireles dypt inne på egen halvdel da Chelsea hadde stort sett alle med i angrep.

Han satte fart med framover og fikk med seg tre lagkamerater på initiativet før han overlot ballen til Mikel Arteta, som igjen rullet den videre til van Persie. Nederlenderen fikk ikke noe drømmetreff, men Petr Cech klarte for andre gang i kampen å slippe inn en avslutning mot nærmeste hjørne, og dermed endte det stygt for blåtrøyene.

Det var klubbkapteinens 28. ligamål på 27 ligakamper i 2011, som er et scoringssnitt på Messi/Ronaldo-nivå - med andre ord: Ypperste verdensklasse. Ti på ti har det blitt denne sesongen. Det gjør ham til Premier League-toppscorer foran Sergio Agüero, Edin Dzeko og Wayne Rooney, som alle har ni.

Beina på bakken Chelsea har på sin side nå tapt to kamper på rad, og ender runden ni poeng bak serieleder Manchester City. André Villas-Boas har med andre ord mye å rette på når laget samles på treningsanlegget i Cobham på mandag.

- Vi har sett noen fantastisk åpne kamper mellom topplagene i det siste, og dette var én til. Vi er nødt til å reflektere over de feilene vi gjorde, og vi har et par ting vi kan forbedre oss på. Men innstillingen og viljen er der. Vi må utvikle oss videre. I dag tapte vi mot et storlag som er på vei mot formen. Nå har vi tapt to på rad, og nå er vi nødt til å gjøre ting riktig, sier portugiseren, ifølge Sporting Life.

Også Wenger har sitt å rette på, men kan glede seg over at Thomas Vermaelen kom inn, fikk sine første minutter siden kampen mot Liverpool i andre serierunde og spredde trygghet i de bakre rekker. Samtidig har Arsenal-sjefen lite å klage over offensivt.

- Vi oppnådde målet om å vinne en storkamp på bortebane, og vi gjorde det med stil. Vi er imidlertid nødt til å holde beina på bakken og konsentrere oss om nok en viktig kamp på tirsdag (mot Marseille i Champions Leauge). Dette var den fotballen vi ønsker å spille, og vi tror alltid at vi kan kvitte oss med forsvarsfeilene vi gjorde i første omgang, sier Wenger.

FRA HELT TIL SYNDEBUKK: John Terry har hatt ei tøff uke med rasismebeskyldninger hengende over seg. Han så imidlertid ut til å ha hodet på rett plass da han sendte Chelsea i ledelsen før pause. Etter hvilen ble han derimot herjet med at et opplagt Arsenal-lag.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
FRA HELT TIL SYNDEBUKK: John Terry har hatt ei tøff uke med rasismebeskyldninger hengende over seg. Han så imidlertid ut til å ha hodet på rett plass da han sendte Chelsea i ledelsen før pause. Etter hvilen ble han derimot herjet med at et opplagt Arsenal-lag.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer