BRUTALT: Her blir en av Azzurris spillere overfalt av en Bianchi-spiller under årets finale på Piazza Santa Croce. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
BRUTALT: Her blir en av Azzurris spillere overfalt av en Bianchi-spiller under årets finale på Piazza Santa Croce. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTEVis mer

Dette er den mest brutale sporten i verden: Nesten alt er tillatt

Calcio storico.

(Dagbladet): Om man har lyst å drive med idrett i dagens samfunn, er det nok å velge og vrake i. Fotball, ishockey, håndball, langrenn og alpint er de idrettene vi nordmenn engasjerer oss mest i, både når det gjelder publikum og utøvere. I tillegg finnes det et hav av andre alternativer.

En idrett som er mindre kjent her til lands, er «calcio storico» - altså «gammel fotball».

Nå er ikke calcio storico en helt vanlig type fotball, og passer nok ikke for hvem som helst. Denne eldgamle idretten blir nemlig omtalt som den mest brutale sporten i verden.

SANDBANE: Den 40 meter brede og 80 meter lange banen er dekket av sand. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
SANDBANE: Den 40 meter brede og 80 meter lange banen er dekket av sand. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Vis mer

Blodige oppgjør

Calcio storico ender ofte opp som svært blodige oppgjør, ettersom det er lov å slå, sparke, bryte og takle på banen. Det er ikke tillatt å sparke motstanderen i hodet, bruke albuen, kvele eller å skalle ned en motspiller.

Det er bare lov å slåss en mot en, og bryter man dette blir man sendt av banen av dommerne - som selv om de prøver å beholde kontrollen, ofte kan oppleve at kampene ender opp i store slåsskamper.

BLODIG: En skadet spiller under årets finale. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI
BLODIG: En skadet spiller under årets finale. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI Vis mer

Hvert lag består av 27 spillere, og alle er på den sanddekte banen samtidig. Dersom en spiller blir utvist eller skadet, har man ingen innbyttere man kan sette innpå.

På banen er det fire målvakter, åtte backer og 15 angrepsspillere. Disse spillerne skal forsøke å åpne opp motstanderens forsvar, og prøve å få mål.

Spesiell premie

Kampen starter først ved at ballen blir kastet mot midtbanestreken. Når dommeren blåser i fløyta, begynner angrepsspillerne å sloss med hverandre. Målet med dette er å gjøre motstanderne slitne, slik at det åpner seg i forsvaret i løpet av kampen.

Etter at lagene har slitt hverandre ut - og kanskje hatt et masseslagsmål på banen, blir det fyrt av et skudd fra en liten kanon. Det er da den virkelige kampen starter, når spillerne skal forsøke å få ballen inn i «caccia» - målet.

BRUTALT: En spiller løper mot mål, mens med- og motspillere slåss i bakgrunnen. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI
BRUTALT: En spiller løper mot mål, mens med- og motspillere slåss i bakgrunnen. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI Vis mer

Ballen kan enten kastes eller sparkes over mål. Det er svært viktig å skyte godt, for om man bommer får motstanderen et halvt poeng. Etter hvert mål, bytter lagene side.

Den med flest poeng etter 50 minutter har vunnet kampen.

Tidligere var premien en type ku til laget. Dette har blitt endret med årene, og nå får laget en gratis middag.

Flere hundre år gammel

Calcio storico stammer fra 1700-tallets Italia, og ble spilt på Piazza Santa Croce i Firenze. Der skal den trolig ha startet som en gjennopplivning av den romerske sporten «harpastum».

Selv om det er flere hundre år siden calcio storico ble spilt for første gang, kan man fortsatt se kamper i Firenze. Hvert år blir tre kamper spilt på Piazza Santa Croce, den tredje uka i juni.

Fire lag fra Firenze er representert på Piazza Santa Croce;

  • Santa Croce / Azzurri (De blå)
  • Santa Maria Novella / Rossi (De røde)
  • Santo Spirito / Bianchi (De hvite)
  • San Giovanni / Verdi (De grønne)

Her spiller de mot hverandre i to åpningskamper, før de to beste møtes i finalen. I år møttes Bianchi og Azzurri i finalen, der førstnevnte vant med 6.5 poeng mot Azzurris 6.0 poeng.

Kilder: The Sun, Wikipedia.

SEIRET: Det hvite laget - Santo Spirito / Bianchi - seiret i årets finale mot Santa Croce / Azzurri. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI
SEIRET: Det hvite laget - Santo Spirito / Bianchi - seiret i årets finale mot Santa Croce / Azzurri. Foto: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI Vis mer