«Dette er den nye skikongen, Sander»

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Her gratulerer Sander (3) og Bjørn Dæhlie (33) svensken Per Elofsson (23) med en triumf Bjørn selv aldri oppnådde: femmilsseieren i Holmenkollen. - Elofsson er en type langrennssporten trenger. En som kan sette malen for de andre, sier Dæhlie.

Gamlekongen var i Holmenkollen i går med sønnene Sivert (6) og Sander (3) - og en rygg som fortsatt ikke tåler de maksbelastningene som kreves for å ta opp kampen med karer som Per Elofsson.

  • Men som tilskuer har han enda bedre forutsetninger for å vurdere den nye langrennskongen.

- For det første går han ekstremt rasjonelt på ski - både i klassisk og i skøyting. Men det vises kanskje best i klassisk. Alle bevegelsene går framover, og han bruker dermed mindre krefter. Jeg synes han har blitt bedre teknisk bare i løpet av denne sesongen, sier Bjørn til Dagbladet.

- Han er også en blid, positiv type. En sportspersonlighet som svenskene kan få veldig mye glede av, fortsetter han.

Drømt om kollen

Elofsson smiler fornøyd når han får høre uttalelsene fra sitt store forbilde. Spesielt det om teknikken.

- Jeg har trent veldig mye teknikk. Mye av det handler om styrke i overkroppen, slik at jeg kan ha mindre feste under skiene og dermed få enda bedre glid, forklarer Elofsson.

  • I går klaffet det usedvanlig godt. Elofsson tok klistergrep på konkurrentene med en kjempeåpning, og var aldri truet. I mål var han 42 sekunder foran overraskelsen Anders Aukland.

Svensken sammenlikner triumfen med de to ferske VM-gullene fra Lahti.

- En femilsseier her er nesten sidestilt. Jeg har drømt om dette siden jeg var liten gutt og så femmila i Holmenkollen på tv, sier han.

Jubler i dusjen

Men da svensken gled over målstreken, var det knapt mulig å registrere en mine i ansiktet hans. Inntrykket harmonerer dårlig med Dæhlies uttalelser om at Elofsson er en gladgutt, og svenskens egne uttalelser om at triumfen føltes så fantastisk.

Elofsson forsøker å forklare:

- Jeg er ikke typen som jubler hemningsløst. Men jeg kjenner det godt inni meg. Det er først når jeg har fått roet meg ned og tatt en varm dusj at følelsene kan komme, sier han.

GRATTIS: Gamlekongen Bjørn Dæhlie gratulerte den nye langrennskongen med seier på femmila i Holmenkollen i går. Sander Dæhlie sovnet like etter at dette bildet ble tatt.