Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dette er den stusseligste sprintløypa jeg har sett

Slakter svensk sprintløype.

TRANGT: Etter snaut 50 meter av sprintløypa skal løperne inn denne smale, bratte bakken opp tribunen på stadion i Östersund. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
TRANGT: Etter snaut 50 meter av sprintløypa skal løperne inn denne smale, bratte bakken opp tribunen på stadion i Östersund. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÖSTERSUND (Dagbladet): I morgen går generalprøven for neste ukes VM-sprint. Stedet er skiskytterbyen Östersund, som arrangerer verdenscup i langrenn for første gang på et par tiår.

Arrangørene har gjort sitt for å lage en sprintløypa som kommer til å huskes, både på godt og vondt, og allerede før start, har løypa skapt så mye misnøye at arrangøren har sett seg nødt til å stenge den fram til start i morgen formiddag for å ikke ødelegge snøforholdene.

De norske løperne testet den spesielle turboløypa i formiddag, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Blant de første av gutta rundt den korte traseen var Anders Gløersen og Eirik Brandsdal.

- Stusselig Etter å ha gått i fiskebein opp bakken på tribunen, sa Gløersen til Oslo-kompisen:

- Dette er den stusseligste sprintløypa jeg har sett.

En annen som reagerte var Ingvild Flugstad Østberg. Da hun kom tilbake til det norske støtteapparatet etter å ha testet traseen, sa hun:

- Det var løypa si!

Kort og bratt Løypa er kort, svingete, bratt, og kan i beste fall beskrives som utradisjonell. Etter snaut 50 meter skal løperne inn i en bratt, smal motbakke opp hovedtribunen der publikum vanligvis heier fram Ole Einar Bjørndalen og resten av skiskyttereliten.

Etter den bratte bakken går løypa inn i en U-sving og så inn i en nedoverbakke som ender i nok en U-sving, før det går rett opp en enda brattere bakke enn den første.

Den 600 meter lange løypa skal gås to runder, og det kommer til å bli bikkjeslagsmål hele veien.

Tidligere sprinttrener og nåværende landslagskoordinator Ulf Morten Aune peker på at snøforholdene er minst like utslagsgivende for løypa som traseen i seg selv.

- Det er ekstreme forhold og været har mest skyld i det. Det blir litt sukkeraktig. Arrangøren har gjort det beste de kan gjøre i en sånn situasjon, etter råd fra noen av trenerne, og det er å stenge løypa i morgen. Da er sjansen for å bevare den vesentlig mye større, sier Aune til Dagbladet.

- Det er en unormal situasjon. I løpet av mine drøyt 20 år i verdenscupen kan jeg ikke huske at det har skjedd før, legger han til.

Kunstsnø - Prøver arrangøren litt for hardt?

- De har forsøkt å gjøre noe ekstra ut av dette. Husk at dette ikke er et langrennsstadion, men et skiskytterstadion. Arrangøren har vært maksimalt uheldig med værforholdene. Det var mye fin, myk snø her, men så smelta den bort, og nå er det bare kunstsnø igjen, med is under.

IKKE IMPONERTE: Verken Eirik Brandsdal (t.v.) eller Anders Gløersen lar seg begeistre av sprintløypa. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
IKKE IMPONERTE: Verken Eirik Brandsdal (t.v.) eller Anders Gløersen lar seg begeistre av sprintløypa. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Eirik Brandsdal, som altså testet løypa i formiddag, er ikke like direkte som Gløersen i sin beskrivelse av løypa:

- Man må ta den løypa man får, men det blir nok mye action. Det var veldig sukrete i bakken idag. Det ble mer fiskebein enn klassiskgåing. Men hvis de klarer å få løypa hard, vil det stille den i et helt annet lys, sier Brandsdal til Dagbladet.

Oslo-gutten røper at han allerede har spesialtrent for å forsøke å lykkes i morgen.

- Jeg øvde litt ekstra på starten i stad fordi den kommer til å bli veldig avgjørende. Er du sist ut fra start, er du solgt, sier han.

Frykter skade Finn Hågen Krogh er heller ingen stor fan av løypa i Östersund, og liker ikke trenden med å gjøre sprintløypene mer og mer spektakulære.

- Det blir nok dueller om plassen som kan resultere i fall og brekte staver. Så lenge vi ikke brekker et bein, skal vi være fornøyde. Jeg synes sprintløypene begynner å likne mer og mer på skicross. Jeg håper ikke utviklingen går videre den veien. Det må være sånn at man kan gå ordentlig på ski, og ikke bare slåss, sier han til Dagbladet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er inne på det samme:

- Skal man lære noe av dette, så er den trenden med å skulle gjøre alt så spektakulært, som vi var borti under NM på Røros også, noe man kan begynne å legge litt mer på is. Jeg synes det er spektakulært nok med vanlig skirenn der folk går om kapp, sier hun.

- Jeg tror ikke vi trenger verken hopp, krappe svinger, løyper gjennom tribuner eller andre kreative forslag som kanskje ikke funker så godt i praksis. Kanskje vi skal vende tilbake til sånn vi hadde det før, foreslår hun.

AVSLUTNINGSBAKKEN: Denne sluggeren av en bakke kommer rett før mål. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
AVSLUTNINGSBAKKEN: Denne sluggeren av en bakke kommer rett før mål. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!