Dette er det anabole steroidet Johaug er tatt for å bruke

Clostebol er et anabolt steroid som har ført til lange utestengelser for flere utøvere.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

Clostebol er et anabolt steroid som er listet på antidopingbyrået WADAs forbudsliste.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Clostebol er karakterisert som et S1-substans, som er ulovlig. Det blir samtidig omtalt som et svakt anabolt steroid.

Kjemisk testosteron

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har følgende beskrivelse av clostebol.

- Det er en kjemisk variant av testosteron. Det er et anabolt steroid. Denne steroiden har ikke noe veldig sterk virkning, sier Madsen til Dagbladet.

KREM: Det er gjennom kremen Trofodermin Johaug skal ha fått i seg det ulovlige stoffet clostebol. Foto: Efarma.it
KREM: Det er gjennom kremen Trofodermin Johaug skal ha fått i seg det ulovlige stoffet clostebol. Foto: Efarma.it Vis mer

Han sier at clostebol ikke er et godkjent legemiddel i Norge, og at det heller ikke vil være lovlig å bruke i kosmetikk eller andre produkter.

- Det kan sikkert være mulig å få tak i her i landet ved spesielle behov, men jeg har aldri hørt at det har blitt brukt i medisinsk sammenheng.

Etter det Legemiddelverket kjenner til, er produktet i salg i Italia og Brasil. Det stemmer også overens med databasen til Drugs.com.

Lange utstengelser

Flere idrettsutøvere har tidligere testet positivt for bruk av stoffet, seinest i sommer da den italienske sandvolleyballutøveren Viktoria Orsi Toth ble tatt for bruk av stoffet og utestengt fra spill i OL i Rio. Hun skal også ha fått i seg stoffet etter bruk av en krem.

I 2013 testet også den italienske syklisten Stefano Agostini positivt for substansen. Han skyldte også det positive resultatet på kremen Trofodermin, den samme kremen Norges Skiforbund opplyser at Johaug fikk i seg clostebol fra.

Han fikk sparken fra sykkellaget Cannondale og ble utestengt fra idretten i 15 måneder som følge av den positive prøven.

Fakta:

  • Clostebol er et syntetisk anabolst steroid. Det naturlige delen av stoffet finnes også i hormonet testosteron.
  • *Det er et svakt anabolsk stoff som ofte ble brukt av østtyskerne under deres olympiske storhetstid.
  • Stoffet står på WADA-listen over forbudte stoffer.
  • Therese Johaug testet positivt for stoffet utenfor konkurranse 16. september etter ha brukt en krem mot solbrente lepper.

    (NTB)

Agostini ga seg med syklingen under utestengelsesperioden.

- Jeg skal gi meg med verdighet, i visshet om at jeg aldri jukset og at jeg skaffet alle mine resultater gjennom hardt arbeid, sa Agostini, ifølge sykkelnettstedet Velonews.

Baseball-spiller Dee Gordon i Miami Marlins fikk nylig 80 kampers utestengelse for bruk av stoffet.

Brukt i Øst-Tyskland

Stoffet skal også ha blitt brukt i den systematiske dopingen av østtyske idrettsutøvere på 60- 70- og 80-tallet og skal ha vært relativt utbredt i Øst-Europa tidligere. Stoffet skal ha blitt utviklet av østtyske kjemikere nettopp for dette formålet på 60-tallet.

- Det sies at det har blitt brukt av idrettsutøvere i Øst-Tyskland i gamle dager, sier Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer