Manchester United

- Dette er det største problemet

Manchester United var før denne runden tabelljumbo i Premier League, og uromomentene hagler både på og utenfor banen. Mens ryktene om et oppkjøp svirrer, er dagens tropp en konstant påminnelse om de mislykkede managerne United har hatt.

ULIKE IMPULSER: David de Gea, Lisandro Martínez, Jadon Sancho, Christian Eriksen og Luke Shaw ble alle hentet av ulike trenere. Nå er de alle trent av Erik ten Hag. Foto: Reuters/John Sibley
ULIKE IMPULSER: David de Gea, Lisandro Martínez, Jadon Sancho, Christian Eriksen og Luke Shaw ble alle hentet av ulike trenere. Nå er de alle trent av Erik ten Hag. Foto: Reuters/John Sibley Vis mer
Publisert

I april 2022 satte midlertidig Manchester United-trener Ralf Rangnick seg ned på pressekonferansen før storoppgjøret mot Arsenal. United lå på sjetteplass, seks poeng opp til Champions League-plassene.

Men kanskje viktigst; 26 poeng bak ligaleder Manchester City, og 25 poeng bak Liverpool på andreplass. Manchester Uniteds to største rivaler.

På spørsmål om Uniteds framtid var det en uvanlig åpen og ærlig Manchester United-trener som fortalte hvor ille tilstanden var i klubben.

- Dette handler ikke om trenerens kvaliteter. Det handler om å endre de tingene som har satt klubben i denne posisjonen, fortalte Rangnick til den frammøtte pressen, før han fortsatte:

- En av de få fine tingene er at dette er krystallklart. Du trenger ikke briller for å se hvor problemene er. Nå må vi løse de problemene. Det er ikke nok å gjøre småting eller endre små kosmetiske ting.

Åpen hjerteoperasjon

Den rutinerte tyskeren, som anses som opphavet til den tyske «gegenpress»-fotballen utøvd av blant andre Jürgen Klopp og Thomas Tuchel, la lite imellom om hvor alvorlig situasjonen var:

- I den medisinske verdenen ville man sagt at dette er en åpen hjerteoperasjon, sa Rangnick.

Manchester United endte sesongen 2021/2022 på sjetteplass, 35 poeng bak Manchester City. Denne sesongen har klubben startet med to strake tap under nyansatte Erik ten Hag, som har tatt over etter Rangnick.

BRUTALT ÆRLIG: Ralf Rangnick holdt ikke igjen i sin kritikk av Manchester United, da han selv styrte klubben. Foto: AP Photo/Jon Super
BRUTALT ÆRLIG: Ralf Rangnick holdt ikke igjen i sin kritikk av Manchester United, da han selv styrte klubben. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer
  • Men hvor har det hele gått galt for Manchester United?

Ikke siden 2012/2013-sesongen har klubbet vunnet Premier League, og har vekslet mellom å ta seg til Champions League, og ende som nummer seks og syv etter endt sesong.

Klubben har aldri vært i nærheten av gamle høyder, til tross for at stjernespillere og profilerte trenere hentes inn. Samtidig stormer det mer enn noen gang rundt Glazer-familien, som tviholder på eierskapet av klubben på Old Trafford.

En naturlig start vil være å titte på troppen til Manchester United, og hvem som har brakt inn de ulike spillerne.

Dersom man regner med Sir Alex Ferguson, så har sju ulike trenere hatt hovedansvaret i Manchester United siden 2013. I dagens United-tropp finner man spor etter seks av disse trenerne.

Uniteds forsvar i 0-4-fadesen mot Brentford besto av følgende:

Keeper: David de Gea (kjøpt av Sir Alex Ferguson i 2011)
Høyreback: Diogo Dalot (hentet av José Mourinho i 2018)
Midtstopper: Lisandro Martínez (kjøpt av Erik ten Hag i 2022)
Midtstopper: Harry Maguire (kjøpt av Ole Gunnar Solskjær i 2019) Venstreback: Luke Shaw (kjøpt av Louis van Gaal i 2014)

Faktisk består dagens Manchester United-tropp av spillere enten hentet opp fra ungdomslag, eller kjøpt av sju forskjellige managere.

Inntil i sommer var også Juan Mata del av United-troppen, som ville gjort at David Moyes' tid som United-sjef også var representert.

Under tidligere direktør Ed Woodward ansatte og sparket Manchester United trenere som José Mourinho, Louis van Gaal og Ole Gunnar Solskjær.

I etterkant av sistnevntes ansettelse dro Daily Mail-kommentator Oliver Holt parallellen til en av Mary Shelleys mest kjente karakterer:

- I tiden etter Sir Alex Ferguson har Woodward hoppet hjernedødt gjennom fem trenere på seks år, har vært blendet av store profiler og har ignorert en filosofi på banen, skrev Holt i oktober 2019.

SAMMENRASKET?: Flere av Manchester United-spillerne ble hentet av ulike managere. Mange mener det viser mangel på rød tråd i rekrutteringen. Foto: Javier Garcia/Shutterstock
SAMMENRASKET?: Flere av Manchester United-spillerne ble hentet av ulike managere. Mange mener det viser mangel på rød tråd i rekrutteringen. Foto: Javier Garcia/Shutterstock Vis mer

- Resultatet er at Solskjær har arvet Frankensteins monster i form av en tropp, en grusom skapning som er boltet og lappet sammen. Noen av delene har ramlet av, og har aldri blitt erstattet. Det som er igjen er et halvt monster.

I Manchester Uniteds tropp kan man telle 27 spillere som del av førstelagstroppen, eller som har vært innom førstelaget de siste ti åra. Man finner spor av Sir Alex Ferguson i David de Gea og Phil Jones, som begge ble hentet av skotten, mens Lisandro Martínez og Tyrell Malacia er Erik ten Hags kjøp.

Den treneren man i teorien kan gi «æren» for flesteparten i dagens United-tropp er Ole Gunnar Solskjær. Nordmannen har enten kjøpt, eller kan sees på den som har gitt sjansen til 11 av spillerne i dagens tropp.

Ond sirkel

I dagens United-tropp finner man dermed spor av diverse trenerperioder. Det mener Viaplay-ekspert Lars Tjærnås viser at sammensetningen av Uniteds tropp er alt annet enn gjennomtenkt.

- Dette er det største problemet. Manchester United har i stor grad vært managerstyrt. Det samme som mange engelske klubber, men samtidig har flere gått bort fra det til en viss grad, og hentet en sportsdirektør som har ansvar for langsiktighet og spillerlogistikk, sier Tjærnås.

United har ansatt John Murtogh i rollen som «director of football», men det er flere som setter spørsmåltegn ved hvorvidt han har like mye makt som Michael Edwards har hatt i Liverpool, og Txiki Begiristain har i Manchester City. Begge med tilsvarende roller.

FØLGER TETT MED: Viaplay-ekspert Lars Tjærnås (til venstre) mener at Manchester United mangler rød tråd i sammensetning av troppen. Terje Pedersen / NTB
FØLGER TETT MED: Viaplay-ekspert Lars Tjærnås (til venstre) mener at Manchester United mangler rød tråd i sammensetning av troppen. Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Ny manager kommer inn med ny idé, ny spillestil og nye spillere. Han oppnår ikke resultatene klubben ønsker, og byttes ut. Ny mann kommer inn, og samme runddans starter. På den måten har United malt en vegg i forskjellige farger over snart 10 år nå, prisgitt det manageren ønsker, ikke det klubben trenger, sier Tjærnås, som selv har erfaring fra Premier League da han var assistent under Egil «Drillo» i Wimbledon.

Han mener at i dagens europeiske fotball er klubber bedre tjent med en sterk filosofi som ivaretas av en sportsdirektør, og forvaltes videre av hovedtreneren.

- Etter min mening har behovet for en sterk sportsdirektør utad framstått som prekært over tid. De beste klubbene kan godt la en manager komme inn med noen ideer og virkemidler. Men de er dønn trofaste mot noen bærebjelker i egen filosofi, og er gjenkjennelige over tid - uansett hvem som står på sidelinja, sier Tjærnås.

- Manchester United har i jakten på en redningsmann som kan ta dem til storhet, til en viss grad, akseptert å bli styrt av manageren framfor å la manageren bli styrt av klubben, sier Tjærnås, som mener klubbens framgangsmåter det siste tiåret vitner om en «ond sirkel».

STJERNESIGNERING: Ole Gunnar Solskjær var mannen som hentet Cristiano Ronaldo tilbake til Manchester United. Foto:AP Photo/Dave Thompson
STJERNESIGNERING: Ole Gunnar Solskjær var mannen som hentet Cristiano Ronaldo tilbake til Manchester United. Foto:AP Photo/Dave Thompson Vis mer

Supporterne har likevel hatt et klart synspunkt over hvem de mener at det er verdt å rette sin kritikk mot.

- Har tatt en milliard pund

Problemene på banen har gjort at problemene utenfor banen i langt større grad har blitt uthevet.

Mens både tidligere direktør Ed Woodward, samt nåværende ledere, Richard Arnold og John Murtogh begge har fått så hatten passer i sommer, så har United-fansen på ny rettet sin forbannelse mot de som sitter over dem.

Manchester Uniteds eiere, Glazer-familien, har igjen blitt pekt ut som grunnen til at ting går på tverke i United.

EIERNE: Manchester United-direktør Richard Arnold, sammen med Uniteds eiere; Joel og Avram Glazer. Foto: Scanpix.
EIERNE: Manchester United-direktør Richard Arnold, sammen med Uniteds eiere; Joel og Avram Glazer. Foto: Scanpix. Vis mer

Familien, som er basert i Tampa Bay i USA, kjøpte Manchester United i 2005 gjennom et såkalt «leveraged buyout». I boka «Billionaires Club» forklarer forfatter James Montague hva dette betyr:

- Klubben ble ikke kjøpt med Glazers penger, men mot den gjelden de hadde opparbeidet seg overfor den klubben de ønsket å kjøpe. Etter å ha vært gjeldfrie i 75 år, så hadde klubben flere hundre millioner pund i rødt, og Glazers firma eide klubben uten å putte mye av deres egne penger i dette, skriver Montague.

- I finans så ble dette ansett som en god handel. Eiendelen (Manchester United, jour.anm) som ble kjøpt fortsetter å tjene penger, og behandler renta på egen gjeld, mens de samtidig sitter igjen med et fint overskudd. Med tanke på Glazers «leveraged buyout» så kan vi si at Manchester United betalte for overtakelsen av klubben, og fortsetter å holde det ved like.

En som har fulgt Glazers' tid på Old Trafford er Chris Rumfitt, kommunikasjonssjef i MUST (Manchester United Supporters Trust). Han forteller at klubbens situasjon ble endret på et blunk.

- Glazers tok en klubb, som praktisk talt var gjeldsfri, og gjorde den til den mest gjeldstyngede klubben i verden over natta, sier Rumfitt til Dagbladet.

PROTESTER: Manchester United har protestert ved flere anledninger mot Glazers eierskap. Foto: REUTERS/Darren Staples
PROTESTER: Manchester United har protestert ved flere anledninger mot Glazers eierskap. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Siden har de tatt ut over en milliard pund til å betale renter og i utbytte. Manchester United har betalt mer i renter enn samtlige av de andre Premier League-klubbene til sammen.

Ifølge avisa The Independent, så står Manchester United med en gjeld på totalt 495,7 millioner pund. Det er ikke stort mindre enn da Glazers kjøpte klubben, og ga den en gjeld på 550 millioner pund.

Samtidig er det på ingen måte i nærheten av gjelda på over 700 millioner pund, som klubben hadde i 2010.

Tall fra Swiss Ramble, en anerkjent Twitter-bruker som bruker sin tid på å forklare økonomien i fotball, viser at Manchester United har betalt svimlende 743 millioner pund i renter siden Glazer tok over klubben i 2005.

Det er likevel ikke bare dette som får flest supportere til å rase. Glazers betaler nemlig utbytte til seg selv, mens alt dette pågår.

Både Swiss Ramble og The Independent viser til at Manchester United, årlig, betaler ut 22 millioner pund i året til aksjonærene sine. Majoriteten av disse er, selvfølgelig, Glazer-familien selv.

Siden 2016 har 166 millioner pund forsvunnet ut av klubben, og i hendene på de som har kontroll over klubben.

- Det som fortsetter å gjøre oss frustrert er at de betaler utbytte til seg selv, og de er de eneste eierne i Premier League som gjør det. I prinsippet er det ingenting feil dersom en suksessfull klubbeier tar utbytte fra et faktisk overskudd, forklarer Rumfitt.

- Men de burde belønnes for suksess. Glazer-familien belønner seg selv for fiasko.

- Tiden er inne

Dårlige resultater på banen, og det endeløse kaoset utenfor har ledet til at supportere på nytt har protestert mot klubben, og deres eierskap.

I forkant av serieåpningen mot Brighton var det flere supportere som gikk i protesttog mot Glazer-familien. Misnøyen, og de dårlige resultatene, har omsider også fått det til å blø der det virker å gjøre vondest for Uniteds eiere: Lommeboka.

HAR FÅTT NOK: Manchester Uniteds supportere har varslet at det kommer protester før mandagens storoppgjør mot erkerival Liverpool. Foto: Reuters/Ed Sykes
HAR FÅTT NOK: Manchester Uniteds supportere har varslet at det kommer protester før mandagens storoppgjør mot erkerival Liverpool. Foto: Reuters/Ed Sykes Vis mer

- De investerer ikke sine egne penger, all pengebruken på overganger blir finansiert gjennom inntektene fra oss, supportere, og pengene fra TV-rettigheter samt andre sponsorer, forteller Rumfitt.

- Med tanke på sponsorinntekter, så gikk de veldig opp det første tiåret av Glazers eierskap, men har falt de siste fem åra fra 268 millioner pund til 232 millioner pund i 2021. Så nå går det nedover sponsormessig også.

Etter et voldsomt trykk fra britisk presse, samt nyfunnet glød hos protesterende supportere, rapporterte nyhetsgiganten Bloomberg at Glazer-familien nå vurderer å selge en minoritetsandel av sine aksjer i Manchester United.

Det tok ikke mange timene før The Times hadde snakket med talsmannen for Storbritannias rikeste mann, INEOS-sjef Sir Jim Ratcliffe.

- Dersom United er til salgs, så er Jim (Ratcliffe, jour.anm) definitivt en potensiell kjøper, het det fra talsmannen for Ratcliffe.

- Om noe slikt er mulig, så er vi interessert i å diskutere noe som kan føre til et eierskap av klubben på lang sikt.

VIL KJØPE UNITED: Sir Jim Ratcliffe. Foto: Scanpix.
VIL KJØPE UNITED: Sir Jim Ratcliffe. Foto: Scanpix. Vis mer

Dermed går Manchester United og deres supportere en spennende tid i møte. For mens laget ikke presterer på banen, så virker det å være en reell grunn til optimisme. Etter 17 år med Glazer-familien som eiere, er det flere som øyner et håp om endring.

I så fall vil Manchester United-legende Gary Neville få rett i det han sa like etter at klubben i hans hjerte tapte 1-2 for Brighton i sesongens første kamp:

- Tiden er inne for at Glazer-familien selger denne fotballklubben. Tiden er inne. Det er nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer