Dette er dommeren alle snakker om

- Alle som kjenner meg vet at jeg ikke er rasist! skal rumenske Sebastian Coltescu ha uttalt.

I RAMPELYSET: Dommer Sebastian Coltescu (nummer to fra venstre) har fått oppmerksomhet over hele verden. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB Scanpix
I RAMPELYSET: Dommer Sebastian Coltescu (nummer to fra venstre) har fått oppmerksomhet over hele verden. Foto: FRANCK FIFE / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den rumenske dommeren Sebastian Colterscu (43) var fjerdedommer i Champions League-kampen mellom PSG og Istanbul Basaksehir, men klarte likevel å få alles øyne rettet mot seg.

For da han uttalte ordene «ala negru» på rumensk (den svarte) om bortelagets assistenttrener Pierre Webo, brøt kaoset løs.

Det endte med at begge lags spillere forlot banen i protest, og at det som gjenstod av kampen (76 minutter) blir spilt onsdag kveld. Se hendelsen her:

Ifølge rumenske medier var dette etter planen den siste europeiske kampen Colterscu skulle være en del av som dommer, etter at han for noen uker siden også ble utelatt fra FIFAs dommerlister.

Mange har fordømt ordbruken til Colterscu, mens den tidligere Liverpool-legenden John Barnes mener ordet ikke var rasistisk.

Colterscu skal selv ha uttalt følgende til familiemedlemmer om tirsdagens hendelse, ifølge rumenske Prosport:

- Jeg forsøker bare å være snill. Jeg vil ikke lese noe medieoppslag i disse dager. Alle som kjenner meg vet at jeg ikke er rasist! Det håper jeg iallfall.

Sportslige katastrofer

Og det er ikke første gangen han er involvert i en kontroversiell situasjon som dommer.

Tilbake i 2007 ble Colterscu degradert til rumensk andredivisjon og fikk heller være FIFA-dommer. Etter rapportene skulle han blant annet ha delt ut to straffespark og vist ut to spillere under en kamp i den femte runden mellom Gaz Metan Medias og FC Brasov - i forkant av degraderingen.

Colterscu var langt nede etter i kjølvannet av dette og skal ha fått personlige problemer. Saken skal ha fått stor spalteplass i rumenske medier for 12 år siden.

«Vær så snill å tenk over at Coltescu er en emosjonell og skjør person», skriver den rumenske journalisten Emanuel Rosu på Twitter.

Han returnerte som FIFA-dommer i 2013 og har dømt 316 kamper i rumensk 1. divisjon gjennom sin 17 år lange karriere, ifølge rumenske Libertatea.

Se hvordan panelet i Vsport reagerte på saken:

Slaktet

I 2015 ble Colterscu slaktet offentlig etter at han dømte de rumenske mesterne Astra.

- Han burde bli ekskludert. Jeg er en bedre dommer en ham, uttalte Steaua Bucuresti-eier Giga Becali ifølge spanske AS.

Tidligere denne sesongen havnet han i rampelyset igjen, etter at han dømte en kamp mellom Gaz Metan Medias og Steau Bucuresti. Etter kampen fikk Colterscu det glatte lag av en tidligere rumensk dommer.

- Hele karrieren hans er fylt med mørke øyeblikk. Han har kanskje talentet, men han burde kanskje velge et annet yrke: musikk eller dans. Når du dømmer kan du ikke være partisk, mente Adrian Porumboiu.

- Alle må forstå at menneskelige feil skjer i dømming, men det har det ikke vært her på mange år. Det er ikke en kamp hvor han ikke har en direkte påvirkning av resultatet, sier han videre.

Colterscu har bare dømt én kamp i Europa denne sesongen, i kvaliken.

Instagram-kontoen hans skal ha blitt hacket like etter tirsdagens hendelse, hvor hackerne skrev emneknaggen «#nei til rasisme» på profilen hans, og endret profilbildet til assistenttrener Pierre Weibo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer