Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frifinnelsen i CAS

Dette er dommerne som frifant russerne

Torsdag ble 28 russiske utøvere frifunnet for doping blant annet under Sotsji-OL. Dette er dommerne bak frifinnelsen i idrettens voldgiftsrett (CAS).

FRIFUNNET: 28 russiske utøvere ble torsdag frifunnet for doping under Sotsji-OL. Flere av dommerne i CAS har lang erfaring med idrettsjus. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Scanpix
FRIFUNNET: 28 russiske utøvere ble torsdag frifunnet for doping under Sotsji-OL. Flere av dommerne i CAS har lang erfaring med idrettsjus. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 42 russiske utøvere anket tidlig i januar sin utestengelse fra OL inn til CAS. Torsdag uttalte CAS at bevisene mot 28 av utøverne ikke var sterke nok til utestengelse.

Dette betyr at utøvere som Aleksandr Legkov beholder sine medaljer fra Sotsji-OL. De frikjente russiske utøverne blir uansett ikke å se under OL i Pyeongchang, da de fortsatt ikke er invitert av IOC.

CAS-høringene for de russiske utøverne, som fant sted mellom 22. og 27. januar, var delt inn i to grupper. Tyskerne Christoph Vedder og Dirk-Reiner Martens var med i dommerpanelet for begge gruppene.

Det siste medlemmet av panelene på tre var fransk-iraneren Hamid Gharavi for den første gruppen og østerrikeren Michael Geistlinger for den andre.

Den første gruppen bestod av 28 utøvere innen bob, skeleton, langrenn og skøyter. I den andre gruppen på 11 var det først og fremst kvinnelige ishockeyspillere, i tillegg til noen utøvere fra aking og bob. Det var utøvere i begge grupper som ble frifunnet.

Har stengt ute russer før

Christoph Vedder var leder av begge panelene. Vedder har tidligere vært formann for voldgiftspanelet til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), og medlem av den juridiske komiteen for de olympiske komiteene i Europa (EOC).

LEDER: Christoph Vedder var leder for begge dommerpanelene. Foto: Universität des Saarlandes
LEDER: Christoph Vedder var leder for begge dommerpanelene. Foto: Universität des Saarlandes Vis mer

Nå er han leder for høringspanelet for dopingsaker i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Der har han behandlet flere saker knyttet til russiske utøvere, blant andre skiskytteren Irina Starykh.

Starykh skulle etter planen gå på russernes stafettlag i Sotsji, men ble utestengt for bruk av EPO før mesterskapet.

Hun er derfor ikke blant utøverne som fikk sin utestengelse behandlet av CAS. De andre medlemmene av stafettlaget har fått sine CAS-høringer utsatt.

Da IBUs dopingpanel under ledelse av Vedder behandlet Starykhs sak i juni 2015, ble den opprinnelige utestengelsen på to år forlenget med ett år til.

Én med liten idrettserfaring

Den andre dommeren som satt i begge panelene, Dirk-Reiner Martens, har i tillegg til å drive eget advokatfirma bakgrunn som juridisk rådgiver for flere nasjonale og internasjonale sportsorganisasjoner. Han var også medlem av CAS’ ad hoc-divisjon for de olympiske leker i 2000, -02, -04 og -06.

OL-ERFARING: Dirk-Reiner Martens har arbeidet for CAS under flere OL. Foto: Martens Rechtsanwälte
OL-ERFARING: Dirk-Reiner Martens har arbeidet for CAS under flere OL. Foto: Martens Rechtsanwälte Vis mer

I 2007 grunnla Martens BAT, et uavhengig internasjonalt voldgiftstribunal for basketball.

Østerrikske Michael Geistlinger har lang fartstid i Det internasjonale skiskytterforbundet, der han var generalsekretær mellom 2004 og 2008, og juridisk rådgiver i flere år før dette.

Siden 2012 har Geistlinger vært juridisk rådgiver for Det internasjonale skøyteforbundet (ISU).

Hamid Gharavi har mindre erfaring innen idrettsverdenen enn de andre dommerne, og har hovedsakelig arbeidet med forretningsjus. Fransk-iraneren er blant annet medlem av voldgiftspanelet til det internasjonale senteret for løsning av investeringstvister (ICSID).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!