FEIL UTSKJELT: Brage Sandmoen var tidvis ganske upopulær på Åråsen i går kveld. Men han har ikke mindre rett av den grunn.  FOTO: Kyrre Lien / Scanpix
FEIL UTSKJELT: Brage Sandmoen var tidvis ganske upopulær på Åråsen i går kveld. Men han har ikke mindre rett av den grunn. FOTO: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Dette er dømming i VM-klasse

På Åråsen satte Brage Sandmoen den standarden som skal gjelde på fotballbanen.

|||
DET var fotball på høyt internasjonalt nivå mellom Lillestrøm og Odd som dommer Brage Sandmoen leverte på Åråsen i går.

Selv om Sandmoen blåste to straffespark som tatt rett ut av regelverket til det stadig mer regelbevisste internasjonale fotballforbundet (FIFA), hjelper det ham ikke direkte til nye oppgaver i Sør-Afrika. Men det er et sjeldent godt bidrag til å få en riktigere og mer rettferdig sport.

Bare det i seg selv er bra levert i løpet av halvannen time norsk Tippeliga.

DET Brage Sandmoen gjorde var å bruke regelverket mot holding slik FIFA ønsker at det skal brukes:

•• Som et vern for den offensive fotballen.

Stadig mer av FIFAs regeltolkning går i denne retningen. Det kan kynisk tolkes som et forsvar for en mer kommersiell fotball fordi angrepskvaliteter som regel lønner seg rent forretningsmessig, men dypest sett er dette å ta vare på de beste ferdighetene i sporten. Der er det som kjent adskillig vanskeligere å angripe enn å forsvare seg.

I GÅR gjorde Brage Sandmoen det mulig for  Peter Kovacs og Frode Kippe å angripe. Dette er to røslige karer som sjelden forbindes med de vakreste detaljene i sporten, men deres offensive kvaliteter har like fullt sin berettigete plass i kampsporten fotball og skal beskyttes deretter.

Det er derfor straffesparkene som ble blåst mot Arild Sundgot og Fredrik Semb fordi de uten tvil holdt i trøyene til henholdsvis Kovacs og Kippe, var akkurat slik dømming som FIFA ønsker.

FOR Å GJENGI verdensfotballens eget regelverk på orginalspråket slik det lyder i paragraf 12:

"Holding an opponent includes the act of preventing him from moving past or around using the arms or the body. Referees are reminded to make an early intervention and to deal firmly with holding offenses especially inside the penalty area at corner kics and free kics.

To deal with these situations the referee shall:

•• Warn any player holding an opponent before the ball is in play.

•• Causion the player if the holding continues before the ball is in play.

•• Award a direct free kick or penalty kick and caution the player if it happens once the ball is in play."

Det var nettopp det siste som skjedde på Åråsen.

om du allerede hører mumlingen av argumentene som stiger bak ryggen på Brage Sandmoen om at dette bare er tilfeldig dømming; sånn som likevel ikke nytter når sportens tøffeste balleklemmere og tjuvholdere stimler sammen i straffefeltene under sommerens VM, gjelder det bare å tviholde på fakta:

•• Det er Sandmoen som denne gangen dømmer riktig.

Han har ikke alltid gjort det. Seinest for noen uker siden var det nettopp han som unnlot å gi Sigurd Rushfeldt et opplagt staffespark da Tromsø-spissen mildt sagt ble hindret i å bevege seg i feltet av RBKs Anthony Annan. Den episoden endte med en refs fra dommersjef Rune Pedersen og en nyttig påminnelse til Sandmoen om å endre dømmingen sin.

At akkurat han har lært så fort, er en god påminnelse om logikken ved å dømme riktig selv om det ellers blir dømt mye feil. Det
 at det blåses for lite for holding på de fleste baner, er ikke noe holdbart argument for å kritisere en dommer som bruker lovverket etter dets ordlyd.

DET eneste holdbare er å løfte fram de enkelte dommerne som tør å gjennomføre den endringen av praksis som vil gi en mer angrepsvillig og morsom sport.

Litt ros sender neppe Børge Sandmoen til neste VM heller, men det hjelper i hvert fall  nivået i norsk klubbfotball.

Stort mer kan ingen forlange av en lærenem og modig dommer.