Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er dopet som feller idrettsstjernene: 123 har testet positivt i år

Meldonium ble forbundt ved nyttår.

MANGE TATT: Stoffet meldonium skaper mange overskrifter om dagen. 123 idrettsutøvere har testet positivt siden stoffet ble forbudt 1. januar i år. Foto:  REUTERS/Denis Balibouse
MANGE TATT: Stoffet meldonium skaper mange overskrifter om dagen. 123 idrettsutøvere har testet positivt siden stoffet ble forbudt 1. januar i år. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoffet meldonium skaper mange overskrifter om dagen. 123 idrettsutøvere har testet positivt siden stoffet ble forbudt 1. januar i år.

Det opplyste en talsmann for Verdens Antidopingbyrå (WADA) torsdag.

- For øyeblikket har 123 testet positivt for meldonium, sa Ben Nichols, ifølge AFP.

- 27 tatt Meldonium brukes til å behandle hjertesykdommer. Stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Tennisstjernen Maria Sjarapova er én av utøverne som har testet positivt.

Fredag opplyste idrettsministeren i Russland, Vitalij Mutko, at 27 russiske utøvere har testet positivt på meldonium siden 1. januar.

- Men det kan komme en endring i tallene, la Mutko til.

Systematisk Den britiske avisen The Times hevder at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år. Den russiske svømmestjernen Julia Jefimova har allerede testet positivt på meldonium og risikerer livstidsutestengelse siden hun har vært utestengt for doping tidligere. Det er kun toppen av isberget, hevder avisen.

Ifølge The Times har det foregått systematisk doping det siste tiåret. The Times hevder at det er Sergej Portugalov, legen som supplerte friidrettsutøverne med doping, som står bak skandalen i russisk svømming. Han skal ha forsøkt i implementere samme dopingregime i de to idrettene.

Portugalov skal blant annet ha presset russiske svømmere til å bruke prestasjonsfremmende stoffer. Avisens kilder forteller om flere forskjellige måter det har skjedd på. Én kilde forteller om salg av medisiner og piller fra et «apotek» under en konkurranse i Moskva.

Russisk friidrett er allerede utestengt fra internasjonale konkurranser på grunn av dopingproblemene. For øyeblikket tyder lite på at de får bukt med problemene innen Rio-OL i august. Nå kan svømmerne stå for tur.

- Det må finnes meningsfulle konsekvenser. Noe annet ville vært urettferdig mot de rene utøverne. Vi vil helst ha med alle land i OL, men det kans ikke skje på bekostning av de rene utøverne, sier Travis Tygart i Det amerikanske dopingbyrået.

Tror flere tas Antidoping Norge kjøper ikke forklaringene og venter flere avsløringer i tiden som kommer.

I en dokumentar om doping i Russland viser Hajo Seppelt og Florian Riesewieck til en studie fra 2015 som viser at 17 prosent (725 av 4316) av russiske toppidrettsutøvere testet positivt på meldonium, som på det tidspunktet var på WADAs overvåkingsliste.

Dette ligner på systematisk bruk, mener medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

- Vi kan ikke se bort fra at det kommer flere avsløringer i fremtiden. Analysene fra Russland er foruroligende, sier Wiik Johansen, og viser til en annen studie som viser at 75 prosent av bruken av meldonium ble brukt under konkurranse.

Hva gjør meldonium med kroppen? Meldonium er et stoff som brukes til å behandle hjertesykdommer og optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffet kom på WADAs antidopingliste 1. januar i år som følge av det var bevist utbredt bruk av stoffet innen idretten.

Wiik Johansen sier at vi vet lite om hvordan stoffet påvirker friske toppidrettsutøvere.

- Men siden bruken har vært utbredt i Øst-Europa må vi tro at det ligger noe i dette stoffet som gir fordeler. Hvor stor effekt det er snakk om vet vi ikke ennå.

- I all hovedsak gjør stoffet at hjertet ikke trenger å bruke så mye energi og oksygen for å gjøre jobben sin, men som et sentralstimulerende middel kan det gi flere mulige virkninger.

- Det kan for eksempel redusere tretthet, gi mer energi og gjøre at du føler deg mer ovenpå. Det kan også øke utholdenheten og ha en muskelbyggende effekt, sier Wiik Johansen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart