FRUSTERT: Per-Mathias Høgmo under kveldens kamp mot Tsjekkia. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRUSTERT: Per-Mathias Høgmo under kveldens kamp mot Tsjekkia. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Dette er elendighets ansikt. Høgmo bør takke for seg - snarest!

Norge skal ha ny landslagstrener i fotball. Det er resultatet av resultatet i Praha.

PRAHA (Dagbladet): Per-Mathias Høgmos attende tap med Norge er hans siste.

1–2 for Tsjekkia ble et nederlag for mye.

For ingen trener kan overleve en kvalifisering nummer to der det som var galt i den første er blitt veldig mye verre bare fire kamper inn i den andre.

Sånn er fotballens mekanismer.

Om Høgmo ikke skjønner det selv vil NFF-styret fortelle ham det.

DET VAR ENTEN eller i Praha denne kvelden. Og Norge måtte være på fra start. Etter elleve minutter og tre gigantiske målsjanser ledet Tsjekkia 1–0. Norge var tvers av. Etter to minutter av andre omgang hadde tsjekkerne doblet. Og da hjelper det ikke at vi ble litt bedre etter hvert, fikk tak i ballen og viste god vilje.

Der alle fotballag trenger kvalitet for å komme ut på topp, i det som kalles den siste tredelen av banen, var vi ikke i nærheten.

Skuddene gikk langt utenfor mål inntil Joshua King traff etter 85 minutter.

Innleggene havnet stort sett på tribunen.

HEADET I EGEN TVERRLIGGER:  Rune Jarstein headet ballen i egen tverrligger etter fem minutter. Tsjekkia tok ledelsen allerede etter 11. minutter, og King reduserte for Norge helt på tampen. Her er høydepunktene. Video: MAX Vis mer

PER-MATHIAS HØGMO gikk til jobben med edle motiver, en god plan og voldsom entusiasme. Spillerne kjøpte det, folket likte det selv om enkelte syntes diktlesning, ballspretting og andre mer eller mindre vellykkede metaforer var utafor det en landslagstrener i fotball bør ha fokus på, og optimismen var som ved alle andre trenerskifter gjenvunnet etter en blytung VM-kvalifisering med Drillo.

Men 38 måneder inn i Høgmos regjeringstid vet vi allerede nå at enda et løp er kjørt og at heller ikke han vil lykkes med å ta Norge til det første sluttspillet siden EM i Nederland og Belgia i 2000.

Derfor er det slutt.

Det må være det.

NFFs VARSLEDE EVALUERING av landslagsåret 2016, der VM-kvalifiseringas fire første kamper selvfølgelig vil vektes sterkest, vil konkludere med avskjed. Om ikke Per-Mathias Høgmo selv tar faktum inn over seg vil fotballpresident Terje Svendsen overbringe budskapet i løpet av kort tid. For du trenger ikke engang fotballfaglig tyngde for å konkludere i denne saken, det er nok å lese tallene:

Som statistikken 35 10-7-18 33-49

Som budsjettunderskuddet på 3,9 millioner kroner på billettinntekter for A-landslaget herrer.

For ikke å snakke om FIFA-rankingen, som etter 1–2 i Praha vil gå fra det historiske bunnivået (81) til enda verre.

JEG VAR BLANT de som velsignet Prosjekt Høgmo i september 2013 og var glad for ideene og kursen han staket ut.

Etter fiaskoen i Budapest for et år siden, selv om laguttaket da det gjaldt som mest nok er den største feilen han har begått, var jeg fortsatt av den oppfatning at han burde få en sjanse til. Ikke fordi jeg mente EM-kvalifiseringen var bra slik han hevder hver gang han snakker om de 19 poengene vi vant og de 17 minuttene vi var unna direkte kvalifisering selv om Italia rundspilte oss den kvelden i Roma, men fordi all skyld ikke kan henges på en mann.

Det handler også om forutsetningene.

Og for Høgmo, som ble fortalt han kom til dekket bord, har de vært vanskelige.

MEN ANSVARET ER enkelt å forholde seg til, og det er hans. Ingen andres. Det følger jobben som landslagstrener. Det er derfor lønna er over middels. Og var vi 17 minutter unna EM-sluttspillet i Frankrike må det også kunne nevnes at vi var 13 minutter unna å spille uavgjort mot San Marino hjemme på Ullevaal stadion.

Bare så det også er sagt.

DET SOM VAR vondt mot slutten av 2015 er altså blitt veldig mye verre i 2016. Det ser du ikke minst på spillerne. Entusiasmen er fraværende – da omgangene startet denne kvelden var det som om ingen egentlig brydde seg om hvordan det gikk med laget og treneren.

Først da Mats Møller Dæhli kom inn i andre omgang så man tegn til kvalitet. Og det startet ikke på denne samlingen i Berlin og med Tsjekkia-Norge i Praha, Høgmos fall har vært en prosess over tid der de som har fulgt med i timen har merket seg hvordan spillerne har sutret, klaget og bortforklart den kritikken som naturlig følger et tapende landslag.

Det må selvfølgelig spillerne stå til ansvar for.

Men i motsetning til Høgmo, hvis virke er avhengig av ett hundre prosent tillit fra NFF-styret, er det den neste treneren som vil avgjøres deres skjebne.

FØR KAMPEN MOT Tsjekkia ville ikke Per-Mathias Høgmo innrømme at Norge måtte vinne. Han sa Tsjekkia måtte det. Men ikke Norge. Vårt utgangspunkt var bare et brennende ønske om å komme ut på topp. Og jeg tror ikke det var klokt, jeg tror ikke beskjeder som å gripe øyeblikket, være til stede og gjennom det ha muligheten til å skape et resultat fortalte spillerne alvoret i denne kvelden.

Som handlet om seier.

Og bare det.

JEG SKAL IKKE påstå det var derfor vi tapte. Det registreres bare at vi gjorde det. Og derfor er denne kvalifiseringen over også.

Akkurat som Per-Mathias Høgmo.

VM-kvalifisering, gruppe C
Tyskland440016-012
Nord-Irland42118-27
Aserbajdsjan42112-47
Tsjekkia41212-45
Norge41035-73
San Marino40041-170