PÅ LAGET: Real Madrid-kameratene Gareth Bale og Cristiano Ronaldo. Foto: AFP PHOTO / ROMAIN LAFABREGUE / NTB Scanpix
PÅ LAGET: Real Madrid-kameratene Gareth Bale og Cristiano Ronaldo. Foto: AFP PHOTO / ROMAIN LAFABREGUE / NTB ScanpixVis mer

Dette er EMs beste spillere

En forsvarsspiller som har spilt i femtedivisjon og en keeper fra Nord-Irland.

(Dagbladet): Dagbladets sportsredaksjon har satt opp det vi mener er EMs beste lag. Det var ingen lett øvelse.

Noen av spillerne er selvskrevne, andre ble heftig diskutert. Keeperduellen var kanskje den vanskeligste, mens angrepsrekka var selvskreven i våre øyne.

Her er de utvalgte i formasjonen 4 - 3 - 3:

Keeper: Michael McGovern (Nord-Irland)

Det kan virke litt rart å velge en keeper som aldri kom lenger enn til åttedelsfinalen, men McGovern slapp bare inn tre mål på fire kamper for Nord-Irland. Sto for turneringens prestasjon da han stoppet nasjonen fra å gå på et ydmykende tap mot Tyskland. Tre kamper inn i mesterskapet ble McGovern kåret til gruppespillets beste sisteskanse av UEFA. Vi mener han imponerte mest.

LEVENDE VEGG: Michael McGovern. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB Scanpix
LEVENDE VEGG: Michael McGovern. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB Scanpix Vis mer

Forsvar: Joshua Kimmich (Tyskland)

Har spilt mest på høyrebacken i forsvaret i dette EM, men har også vandret lenger opp på kanten (som mot Italia i kvartfinalen). 21-åringen er et kjempetalent som har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. Han har med sitt solide spill vist hvorfor avgåtte Bayern-trener Pep Guardiola holder unggutten så høyt.

STORT TALENT:  Joshua Kimmich. Foto:  EPA/RUNGROJ YONGRIT/NTB Scanpix
STORT TALENT:  Joshua Kimmich. Foto:  EPA/RUNGROJ YONGRIT/NTB Scanpix Vis mer

Forsvar: Jonas Hector (Tyskland)

Kanskje den mest usannsynlige spilleren på denne lista. Backen har spilt samtlige minutter for Tyskland under EM, men det skulle man ikke tro for noen år siden da han spilte på femte nivå i Tyskland. Har fylt tomrommet etter Philip Lahm på en perfekt måte. Han gjør ikke så mye ut av seg, men er stødig og sikker.

UVANLIG VEI: Jonas Hector. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG VEI: Jonas Hector. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forsvar: Jerome Boateng (Tyskland)

Tysklands hærfører. Stopperen er også utrolig viktig for nasjonens igangsetting bakfra i banen, hvor han strør om seg med baller. Det er bare Kroos som slår flere pasninger. Selv om Boateng sørget for et klønete straffespark mot Italia, var han sjefen i en forsvar som bare slapp inn to mål før han ble skadet i semifinalen mot Frankrike.

GOD BEGGE VEIER: Jerome Boateng. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB Scanpix
GOD BEGGE VEIER: Jerome Boateng. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB Scanpix Vis mer

Forsvar: Leonardo Bonucci (Italia)

Lederen i Italias gjerrige forsvar. Viste i EM hvorfor storklubbene ligger langflate etter den elegante stopperen. Mens makker Claudio Chiellini er av den kompromissløse typen, er Bonucci hjernen og mannen med det fantastiske overblikket. Han har et pasningsrepertoar som mange midtbanespillere misunner, og starter ofte angrep bakfra.

GOD MED BALL: Leonardo Bonucci. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO / NTB Scanpix
GOD MED BALL: Leonardo Bonucci. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO / NTB Scanpix Vis mer

Midtbane: Dimitri Payet (Frankrike)

Åpnet med et smell og var lenge mesterskapets beste spiller. Falt litt mot slutten av mesterskapet (finalen huskes best for taklingen av Ronaldo), men fortjener likevel en plass på laget. West Ham-spilleren har scoret noen fantastiske mål, og er nummer to på toppscorerlista med seks andre spillere (tre scoringer). En viktig bidragsyter i Frankrikes offensive spill.

HAR VIST SEG FRAM: Dimitri Payet. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
HAR VIST SEG FRAM: Dimitri Payet. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Midtbane: Toni Kroos (Tyskland)

Ingen i EM slår flere eller mer presise pasninger enn Toni Kross. Den tyske eleganten treffer på rundt 93 prosent av pasningene sine, og det gjelder både lange og korte baller. Han slo totalt 653 pasninger i EM. Styrer midtbanen til «Die Mannschaft», men er ikke den som får mest oppmerksomhet.

PASNINGSKONGE: Toni Kroos. Foto: Federico Gambarini/dpa/NTB Scanpix
PASNINGSKONGE: Toni Kroos. Foto: Federico Gambarini/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Midtbane: Aaron Ramsey (Wales)

Wales blir ofte kalt Bales på grunn av Gareth Bales viktige rolle i laget, men Ramsey er like viktig for waliserne. Det kom blant annet fram da midtbanespilleren måtte stå over semifinalen mot Portugal. Arsenal-spilleren er den som «alltid» finner ledig rom og ofte setter opp superstjernen Bale i scoringsposisjon.

BOX-TO-BOX: Aaron Ramsey. Foto: Joe Meredith/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
BOX-TO-BOX: Aaron Ramsey. Foto: Joe Meredith/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Angrep: Gareth Bale (Wales)

Har et stort press på seg hver gang han tar på Wales-drakta, men det har ikke sett ut til å prege ham nevneverdig. Får hele tiden flere motstandere på seg, noe som åpner rom for de andre i laget. Scoret blant annet to mål på frispark i mesterskapet, en prestasjon i seg selv.

STOR STJERNE: Gareth Bale. Foto: REUTERS/Rebecca Naden/NTB Scanpix
STOR STJERNE: Gareth Bale. Foto: REUTERS/Rebecca Naden/NTB Scanpix Vis mer

Angrep: Cristiano Ronaldo (Portugal)

Ingen skyter like ofte som Ronaldo i EM. Har vist like store humørsvingninger som en kvinne i overgangsalderen, men er likevel den spilleren som står fram på Portugal. Han tangerte Michel Platinis målrekord i EM-sluttspill, og scoret et fantastisk mål mot Wales med hodet. Har også ofret seg for laget i en mer tilbaketrukket rolle til tider. Bidro bare i 23 minutter på banen i gårsdagens finale, men sto fram som en leder på sidelinja i de dramatiske sluttminuttene.

HUMØRSYK: Cristiano Ronaldo. Foto: EPA/FILIP SINGER/NTB Scanpix
HUMØRSYK: Cristiano Ronaldo. Foto: EPA/FILIP SINGER/NTB Scanpix Vis mer

Angrep: Antoine Griezmann (Frankrike)

Har vokst til å bli EMs store spiller. 25-åringen har scoret seks mål, noe som er dobbelt så mye som nummer to på lista. Senket Tyskland nærmest på egen hånd i semifinalen med to scoringer. Jobber steinhardt defensivt og er «alltid» på riktig plass offensivt. Blir fort kåret til EMs beste spiller. Burde ha avgjort gårsdagens finale, men hodestøtet fra kloss hold endte like over Portugals mål.

EMs BESTE: Antoine Griezmann. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
EMs BESTE: Antoine Griezmann. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix Vis mer

Nådde ikke opp: Hugo Lloris - Ivan Perisic - Andres Iniesta - Eden Hazard - Gylfi Sigurdsson - Renato Sanches - Giorgio Chiellini - Pepe.

Vurdert av: Christian M. Hugsted, Joachim Baardsen, Tore U. Bratland og Morten Pedersen.