Dette er en av idrettshistoriens mest kompliserte overganger

Tolv spillere flytter på seg, seks millioner dollar skifter hender og tre draftvalg byttes bort når Carmelo Anthony går til NY Knicks.

BYTTER BEITE: Carmelo Anthony (nr. 15) blir New York Knicks-spiller i en av de største handlene i NBA-historien, som involverer tolv spillere tre draftvalg og en pen sum kontanter. Her i aksjon mot sin framtidige arbeidsgiver. Danilo Gallinari (midten) er én av fire spillere som går motsatt vei.Foto: SCANPIX / Doug Pensinger/Getty Images/AFP
BYTTER BEITE: Carmelo Anthony (nr. 15) blir New York Knicks-spiller i en av de største handlene i NBA-historien, som involverer tolv spillere tre draftvalg og en pen sum kontanter. Her i aksjon mot sin framtidige arbeidsgiver. Danilo Gallinari (midten) er én av fire spillere som går motsatt vei.Foto: SCANPIX / Doug Pensinger/Getty Images/AFPVis mer

(Dagbladet): En av NBAs aller mest profilerte stjerner, Carmelo Anthony, bytter lag i det som er en av de største og mest spektakulære transaksjonene i basketligaens historien.

26-åringen fra Brooklyn returnerer til fødebyen og blir New York Knicks-spiller etter å ha tilbrakt hele sin åtte år lange proffkarriere i Denver Nuggets, skriver nyhetsbyrået AP, gjengitt av nba.com.

- Han ville til New York, og vi jobbet med ham for å få det til. Denne avtalen er god for alle parter. Man får aldri det en slik spiller er verd, men vi måtte komme oss gjennom dette og gå videre, sier en kilde i Nuggets til AP.

Puslespill Det er litt av et puslespill som nå er lagt:

Tolv spillere, tre draftvalg og seks millioner dollar (cirka 35 millioner kroner) flytter på seg i den kompliserte transaksjonen som involverer fire NBA-lag - direkte og indirekte.

I tillegg til Anthony går også flyttelasset til Chauncey Billups, Anthony Carter, Renaldo Balkman og Shelden Williams fra Denver til New York.

Nuggets sitter på sin side igjen med Knicks-spillerne Raymond Felton, Danilo Gallinari, Wilson Chandler og Timofey Mozgov, tre millioner dollar, samt et førstevalg i NBA-draften i 2014 og andrerundevalgene til Golden State Warriors i NBA-draftene i  2012 og 2013.

Knicks har også måttet handle med Minnesota Timberwolves for å frigjøre midler til å lønne sin nye stjernespiller.

Høyt gasjerte Eddy Curry blir sammen med Anthony Randolph Timberwolves-spillere, mens Corey Brewer blir Knicks-spiller.

I tillegg betaler Knicks også her tre millioner dollar i kompensasjon.

Risikerte milliontap «Melo» har vært på vei bort fra Nuggets siden i fjor sommer. Da avslo han et siste tilbud om en kontraktsforlengelse på tre år, verdt 65 millioner dollar (cirka 370 millioner kroner). Hans nåværende avtale gikk ut etter inneværende sesong, og Anthony ville ha stått fritt til å bytte lag.

Det var han ikke interessert da han sto i fare for å tape millioninntekter til sommeren, som en konsekvens av pågående lønnsforhandlinger mellom spillerforening og ligaadministrasjonen. NBA-ledelsen ber spillerne gi tilbake så mye som 750 millioner dollar (cirka 4,3 milliarder kroner) i samlede lønnsinntekter, da de argumenterer for at det nåværende lønnsnivået er ute av kontroll.

De siste sju månedene har Nuggets ført forhandlinger med både New Jersey Nets og New York Knicks, og mandag kveld aksepterte Denver-laget et avtaleforslag fra Knicks de kunne leve med. New York-laget har hele tiden vært 26-åringens førstevalg som ny arbeidsgiver.

Utfordrer Anthony var tredjevalget i 2003-draften bak blant annet LeBron James, men foran Chris Bosh og Dwyane Wade. Kvartetten som var med på USAs «Redeem Team» i OL i Beijing, som gjenvant noe av den tapte ære etter fadesen i Aten fire år tidligere.

Nå skal Anthony sammen med Amar'e Stoudemire danne fundamentet i et mannskap som har tatt mål av seg om å utfordre Miami Heat, Boston Celtics og Chicago Bulls om hegemoniet i Eastern Conference.

NYTT RADARPAR: Carmelo Anthony (t.h.) og Amar'e Stoudamire skal sammen danne fundamenetet for «nye» New York Knicks. Her under helgens allstar-kamp i NBA.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lucy Nicholson/
NYTT RADARPAR: Carmelo Anthony (t.h.) og Amar'e Stoudamire skal sammen danne fundamenetet for «nye» New York Knicks. Her under helgens allstar-kamp i NBA.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lucy Nicholson/ Vis mer

Nuggets har på sin side mistet sin største profil, og må ennå vente en stund på å høste frukter av de nyervervede draftvalgene, men er glad såpeoperaen nå har fått en løsning.

- Jeg er glad dette er over. Nå har vi en sjanse til å skape oss en ny identitet, sier Nuggets-trener George Karl til Denver Post.

Forvirrende I et siste forsøk på å skape orden i kaoset:

For at overgangen til én av basketsportens største profiler skal gå i orden er det 12 spilere, fire lag, tre draftvalg og drøyt 35 millioner kroner involvert.

Fortsatt forvirret?

Du er neppe den eneste.

SUPERSTJERNE: Carmelo Anthony (t.h.) var en del av USAs OL-lag i 2008 - populært kalt «Redeem Team» - som med sin gullmedalje i Beijing gjenreiste mye av den tapte ære fra Aten fire år tidligere. Her sammen med lagkameratene Kobe Bryant (f.v.), LeBron James og Dwyane Wade.Foto: SCANPIX/AP Photo/Dusan Vranic)
SUPERSTJERNE: Carmelo Anthony (t.h.) var en del av USAs OL-lag i 2008 - populært kalt «Redeem Team» - som med sin gullmedalje i Beijing gjenreiste mye av den tapte ære fra Aten fire år tidligere. Her sammen med lagkameratene Kobe Bryant (f.v.), LeBron James og Dwyane Wade.Foto: SCANPIX/AP Photo/Dusan Vranic) Vis mer