- Dette er en gave til Petter Northug

Tom Hilde dediserte hoppuketriumfen til bursdagsbarnet Northug.

SUPERMANN: Tom Hilde var supermann og vant det siste rennet i hoppuka i Bischofshofen torsdag.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SUPERMANN: Tom Hilde var supermann og vant det siste rennet i hoppuka i Bischofshofen torsdag.Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

BISCHOFSHOFEN/OSLO (Dagbladet): Tom Hilde uttrykte misnøye over at hver gang han hadde gledet seg til å lese om seg selv i norske nettaviser, måtte han skuffet konstatere at Petter Northugs oppførsel hadde stjålet overskriftene.

I kveld kan 23-åringen fra Asker får ønsket sitt oppfylt, og han får det uten å ha «oppført seg som en drittunge», slik han fryktet han måtte gjøre for å få oppmerksomhet.

Etter seieren i avslutningsrennet av den tysk-østerrikske hoppuka i Bischofshofen, var ikke Hilde snauere enn at han dediserte triumfen til nettopp Northug, som fyller 25 år i dag.

- Dette er en gave til Petter Northug, sa Hilde til NRK, før han ordla seg og handlet på Northug-vis i triumfens time.

- I dag er jeg Supermann, fortsatte Hilde, og blottla Supermann-trøya han hadde under hoppdrakta.

Sportssjef Clas Brede Bråthen er enig i at det var noe supermannaktig over Hildes innsats utifra forutsetningene.

SUVEREN: Thomas Morgenstern tok en suveren og fullt fortjent sammenlagtseier i hoppuka.Foto: SCANPIX/AP Photo/ Matthias Schrader
SUVEREN: Thomas Morgenstern tok en suveren og fullt fortjent sammenlagtseier i hoppuka.Foto: SCANPIX/AP Photo/ Matthias Schrader Vis mer

- Dette var utrolig sterkt. Å sitte igjen på toppen og slå østerrikerne på hjemmebane er fantastisk. Det var ikke bare Morgenstern og Kofler, men 30.000 mennesker på arenaen, sier en glad sportssjef Clas Brede Bråthen til NTB etter seieren.

Lagt til rette for Morgenstern Det skulle være Thomas Morgensterns festaften på hjemmebane i Bischofshofen, og det virket nærmest som om rennjuryen gjorde det de kunne for å tildele østerrikeren seieren i avslutningsrennet av den tysk-østerrikske hoppuka da han gjorde jobben, og vel så det i finaleomgangen.

Mens hjemmepublikum feiret en suveren sammenlagttriumf nede på sletta, sto Tom Hilde igjen på toppen og så at vimplene endret retning. Plutselig kom vinden rett bakfra, etter at de fire-fem hopperne før ham hadde hatt kjempeforhold.

Regelendringene i hoppsporten tillater at farten kan justeres etter forholdene, men etter å ha sendt i vei en prøvehopper, forble bommen på samme avsats.

Hilde måtte sette utfor med samme fart, men med vesentlig dårligere forhold enn sine nærmeste konkurrenter. Det endte med relativt ordinære 132 meter, seks meter kortere enn i første omgang.

Men forholdene tatt i betraktning, var det en imponerende gjennomføring av askerbøringen, som ikke husker noenting av hva som gikk gjennom hodet hans oppe på toppen og i svevet.

Nervøs En seierssikker Morgenstern dristet seg til og med til å komme med noen trøstende ord til nordmannen, som selv så ut til å tro at slaget var tapt.

Men Hilde ble rikelig kompensert for de elendige vindforholdene, og straffet Morgensterns poengsum. Dermed vant 23-åringen rennet og klatret til tredjeplass i sammendraget.

- Jeg er virkelig stolt av meg selv. Før meg i 2. omgang hoppet virkerlig erfarne hoppere. Jeg var så nervøs at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Men jeg taklet presset, og nå er bare utrolig glad, sier Hilde til Dagbladet.

I UVISSE: Da Thomas Morgenstern kom bort til Tom Hilde på sletta, virket det som om nordmannen trodde han var blitt slått.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI
I UVISSE: Da Thomas Morgenstern kom bort til Tom Hilde på sletta, virket det som om nordmannen trodde han var blitt slått.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI Vis mer

Nå seiler han opp som en medaljekandidat under VM i Holmenkollen i februar. Hilde føler seg iallfall trygg på seg selv.

- Prosessen i sommer - da vi trente med kortere ski og langrennsdress - har virkelig gitt resultater. Seieren i dag gir alle troen på at det vi gjør er riktig. Om ikke lenge er det VM i Holmenkollen. Om jeg kan ta medalje? Ja, det tror jeg. Men da må alt stemme, understreker han.

Sterk laginnsats Dette var Hildes tredje individuelle verdenscupseier i karrieren - den første på nesten tre år.

Også den norske laginnsatsen i Bischofshofen var gledelig med tre mann blant de ti beste. Johan Remen Evensen endte på sjuendeplass, Anders Jacobsen ble nummer ni. Bjørn Einar Romøren og Anders Bardal falt litt tilbake etter første omgang, og ble henholdsvis nummer 14 og 17 i avslutningsrennet.

Morgenstern var imidlertid knusende overlegen sammenlagt, og vant hoppuka for første gang i 24-åringens innholdsrike karriere. Simon Ammann ble nummer to, men var 30,4 poeng bak østerrikeren over fire konkurranser. Ned til Hilde på tredjeplass skilte det 63,8 poeng.