- Dette er en ren personkonflikt

Petter Nome og Øystein Stray Spetalen er uenige i svært mye om hvordan Vålerenga skal styres. Fra hver sin skanse i maktkrigen er de likevel enige om én ting: Konflikten i Vålerenga er en ren personstrid, og bare det.

Glem hallen, og glem oppkonstruerte konfliktlinjer mellom klubben og aksjeselskapet. Krigen i Vålerenga handler i bunn og grunn om hvor stor makt og påvirkning Øystein Stray Spetalen skal ha i klubben. Mot ham står i første rekke folk i klubbstyret, anført av Petter Nome og daglig leder Anders Krystad.

- Selvsagt dreier dette seg i bunn og grunn om en ren personkonflikt. Petter Nome avskyr alt jeg står for og tror på, sier Spetalen.

VIF-investoren møtte Dagbladet i går kveld på vei til herrelag hos en av landets rikeste menn, Jan Hermann Andresen, i Holmenkollåsen.

Skoleavslutning

En time tidligere møtte vi Petter Nome på hans hjemmekontor. Etter intervjuet gikk Nome sammen med dattera på julefest på Vålerenga skole. Kontrastene mellom Spetalens herrelag og Nomes klassefest, sier det meste om hvor ulike interessene i Vålerenga er om dagen.

- Spetalen lever i en kultur der menneskelig kvalitet måles i penger. Slik kan man ikke drive en fotballklubb. Klubben er ikke noe privat leketøy for investorene, sier Nome til Dagbladet.

Han avviser at de siste dagers hendelser er et utrykk for noen politisk konflikt mellom pengefolka og idrettslaget.

- Dette dreier seg om person- og kulturmotsetninger.

Etter det Dagbladet erfarer ønsket valgkomiteen å fjerne Nordbrekken som formann fordi et flertall i klubbstyret mente at Spetalen kontrollerte for mye av Nordbrekkens handlinger. Spetalen har lenge vært en nær og god venn av Jon Nordbrekken. Blant annet har de felles eierinteresser i et stort finansfirma. Flere i klubbstyret og i administrasjonen skal ha følt at de to til tider har styrt klubben alene via sine respektive mobiltelefoner.

Spetalen mener folk i klubb-styret, blant annet Petter Nome, bare er misunnelige på alt investorene har fått til de siste årene. Foruten kapitalinvesteringene, trekker han fram kjøpet av John Carew, og Egil Olsen, som to eksempler.

- Jeg blir lei meg når jeg bare får kjeft etter å ha brukt så mye tid og resursser på klubben. Det eneste jeg får tilbake er baksnakking og bakvaskelser. Kunne bare noen komme til meg og fortelle meg hva jeg har gjort galt, spør Spetalen.

Nome ønsker ikke å kommentere Spetalens uttalelser direkte.

- Jeg har i hvertfall ingen personlige motiver med å være med i Vålerenga. Jeg har faktisk stilt styreplassen min til disposisjon, og trekker meg trolig ved årsmøtet i februar.

Han ønsker bare at Vålerenga fortsatt skal være en klubb der de folkelige verdiene blir tatt vare på.

- Hvis klubben måtte ta valget mellom å redde ti ungdommer fra å havne i et kriminelt miljø, og å vinne cupfinalen, så hadde jeg gått for det første, sier Nome.

Rot og taperkultur

Spetalen bare fnyser av snakket om sjela i Vålerenga.

- Historisk så har sjela i Vålerenga stort sett vært forenlig med rot, intriger og taperkultur.

- Noen må lære seg at verden ikke er et sosialistisk utopia. Skal man overleve i toppfotballen i dag, trenger man profesjonelle folk i ledelsen med erfaring fra næringsliv eller idrettsarbeid på høyt nivå, sier Spetalen til Dagbladet.

Nome lar seg ikke provosere av kapitalist-tankene.

- Hele Vålerenga hilser med glede at dyktige investorer velger å satse på klubben, men det er en viss motstand mot at Spetalen skal drive dette aleine. Problemet er at vi bli for pengefokusert. Hadde vi tenkt mer som Nils Arne Eggen, og litt mindre som Onkel Skrue, hadde vi gjort det mye bedre.

Hodet i kulda

Spetalen har ingen intensjoner om å trekke seg fra sitt engasjement i klubben.

- Aksjeselskapet har 27 år igjen av avtalen med klubben. Vålerenga blir aldri kvitt meg, om jeg så skal plage vettet av dem, sier han.

Brannslokking har de i hvert fall peiling på i Vålerenga.

- Jeg tror dette får roa seg når Spetalen får kjølt ned hodet sitt i vinterkulda. Det kunne vi kanskje trengt alle mann, sier Nome.

Siste ord er neppe sagt. I hvert fall ikke fra Spetalen.

- Si til Petter at jeg ønsker å møte ham på en direkte TV eller radio-debatt. Han tør jo ikke møte meg. Det er en utfordring.

Nome bare ler av den verbale holmgangen.

- I kampen for å styrke Vålerenga må jeg nøye vurdere hva jeg kan bruke tida mi på.

<B>ISFRONT:</B> Petter Nome følger skeptisk med på Øystein Stray Spetalens opptreden på NRK-Sporten i går. Nome ønsker å redusere Spetalens makt i klubben, og innrømmer at personkonflikten mellom Spetalen og flere personer i klubbstyret er bakgrunnen for at Jon Nordbrekken fikk sparken som formann.