- Dette er en solid støtte å ta med seg videre

Inge Andersen kaller OL-jobbingen en eventyrlig reise.

SENT JA: De fremmøtte på Grand Hotel i Oslo måtte vente lenge, men omsider kom svaret de hadde ventet på. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SENT JA: De fremmøtte på Grand Hotel i Oslo måtte vente lenge, men omsider kom svaret de hadde ventet på. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

GRAND HOTEL (Dagbladet): Ungdommen og mobiliseringen i siste liten får mye av æren.

I natt ble det klart Oslos beboere har gitt sin støtte til et nytt vinter-OL i Norge med 173 000 mot 141 000 av stemmene.

Kluss med stemmene gjort at svaret på valget drøyde ut i de små nattetimene.

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund (NIF) og olympiske og paralympiske komité, var lettet og glad da han snakket med Dagbladet i morges.

- Det kjennes deilig, og det har vært en fantastisk følelse å jobbe med dette den siste tiden. Det har vært en eventyrlig morsom reise, med masse energi og positivitet. Det er moro å jobbe når det gnistrer og gløder rundt en, men det er jo en lettelse også vil jeg si. Det er en solid støtte å ta med seg videre i det videre arbeidet, sier Andersen.

Voldsom mobilsering De siste ukene har det vært mye skepsis rundt hvorvidt ja-siden har gjort tilstrekkelig arbeid for å informere Oslo-folket om hva det faktisk er de går til urnene om.

Andersen sier seg enig i at de voldsomt negative meningsmålingene overrasket ham, og tvang dem til å mobilisere.

- Vi skal være såpass ydmyke å si at det var en kombinasjon som skapte stemningen i forkant. Det var noen motstandere som ropte høyt, og så var det en miks av at for eksempel den nye homolovgivningen i Russland skapte aggresjon mot IOC som organisasjon. Vi skal ta denne motstanden alvorlig, men det krevende her har jo vært å skape entusiasme ni år før et eventuelt arrangement. Hvos vi hadde hatt en folkeavstemning før Lillehammer hadde det aldri blitt noe OL i 1994, sier Andersen til Dagbladet.

Det var etter skolevalget at ja-bevegelsen fikk vind i seilene. OL-forkjemper Petter Stordalen tror den yngre garde har vært med på å sikre flertallet.

- For bare to og en halv uke siden var det en veldig stor overvekt som stemte nei. Nå har den vinden snudd. Jeg tror ungdommen har vært med på å dra det lasset, sier Stordalen til Dagbladet.

Lang natt Og det ble en lang kveld for de fremmøtte på Grand Hotel. Kvart på ett reiste Børre Rognlien, president i Norges idrettsforbund, seg, og informerte de frammøtte om at ventetiden kommer til å bli enda lengre.

- Jeg har fått en tekstmelding fra ordfører Fabian Stang, og han kan informere meg om vi ikke får noen tall før klokka blir halv tre, sier han.

Videre benyttet han anledningen til å takke de fremmøtte og de som ikke holder ut til det endelige resultatet kommer.

- Det vi har klart er helt utrolig. Alle som har stilt opp er frivillige. Ungdommen har flokket seg rundt saken vår. Uansett tall har vi gjort en kjempeinnsats.

Reprise 70 år etter? Johann Olav Koss, som selv har tatt olympisk gull på hjemmebane, har ikke vært med på å organisere kampanjen. Men Koss har også deltatt og spredd entusiasme rundt OL-saken. Han trekker i liket med Stordalen frem de unge som nøkkelen. Både som ressurs og motivasjon.

- Folk har hatt et fantastisk fokus på mobilisering de siste to ukene, og interessen fra ungdommen er det viktigste. Det er for dem og for fremtiden vi gjør det her, sier han til Dagbladet.

I utgangspunktet trodde de fleste at nei-siden ville ha en klar fordel etter at forhåndsstemmene hadde kommet inn, men allerede da ble det klart at ja-sidens mobilisering hadde gitt resultater.

Da tallene fra Oslo kom inn rundt 22.15 hadde nei-siden et knapt forsprang på beskjedne 1000 stemmer. 57500 mot 56500. Men det forspranget forsvant da kvelden ble natt og stemmene kom.

Da de endelige tallene ble presentert klokka halv tre var det ingen tvil igjen. Folket hadde talt. OL i Oslo, 70 år etter at «Hjallis» gikk inn til gull på 10 000 meter på legendariske 16.32,6, er ett skritt nærmere.