Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette er Englands store mareritt

Har ikke vunnet én straffesparkkonkurranse i VM-sammenheng. Men Lars Tjærnås mener Gareth Southgates mannskap er godt rustet.

TUNGT: Paul Gascoigne vet like godt som noen hvor tungt det er å tape en straffesparkkonkurranse når det gjelder som mest. Foto: AP Photo/Roberto Pfeil
TUNGT: Paul Gascoigne vet like godt som noen hvor tungt det er å tape en straffesparkkonkurranse når det gjelder som mest. Foto: AP Photo/Roberto Pfeil Vis mer
  • Colombia - England klokka 20.00!

Det har vært et sjokkerende fall for nasjoner som på forhånd har blitt regnet som favoritter i VM: Tyskland er ute. Spania er ute. Portugal er ute. Argentina er ute.

Med flere store fotballnasjoner ute, er det én som holder stand og har stort håp: Nemlig England. Tirsdag kveld møter de Colombia i åttedelsfinalen.

Men det er ingen tvil om at Englands mesterskapshistorie de siste årene har vært bekmørk. Etter VM-gullet i 1966, har de en fjerdeplass som beste plassering i et verdensmesterskap.

Flere av åttedelsfinalene i årets mesterskap har gått til straffesparkkonkurranse. Det var blant annet her Danmark røk for Kroatia. Og her har England noe å frykte. Ofte har straffer blitt fotballnasjonens bane.

Derfor er det utvilsomt et spenningsmoment om så skulle skje i kveld - eller senere i mesterskapet.

- Det logiske er jo at dette er nye og andre spillere, uten bagasje i en straffekonkurranse. Men når alle minner dem om dette, kan det selvsagt ende som en selvoppfyllende profeti, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

Utrøstelig «Gazza»

«Straffer. Det er ordet som skaper frykt, panikk og en følelse av generell håpløshet i enhver engelskmann. Ingen matcher England når det gjelder å være verdensleder i å rote det til fra ellevemetersmerket», skriver Mark Ogden, fotballsjef i ESPN.

Ingen nasjon har en verre statistikk i straffesparkkonkurranser enn England. Mexico og Spania har tapt to av to, men England har tapt samtlige tre de har vært i.

Vi må tilbake til 1966 for å finne sist England hadde suksess i et verdensmesterskap. Deretter fulgte flere år med skuffelse, og noen år der England ikke en gang klarte å kvalifisere seg.

Men i 1990 kom oppturen: England tok seg helt til semifinalen, der de møtte Vest-Tyskland. For tredje kamp på rad for laget fra balløya, gikk kampen til ekstraomganger.

Her røk England. Stuart Pearce og Chris Waddle bommet på straffer. Keeper Peter Shilton gikk til høyre på alle tyskernes straffer, og klarte ikke å redde én.

Du husker kanskje bildet av en utrøstelig Paul «Gazza» Gascoigne? Det er fra nettopp denne kampen.

SENDT AV BANEN: David Beckham under 1998-VM.
SENDT AV BANEN: David Beckham under 1998-VM. Vis mer

Drapstruet

England tapte for øvrig bronsekampen mot Italia.

De hvitkledde måtte ut i sin andre straffesparkkonkurranse i VM-historien da oppgjøret mot Argentina i 1998 gikk til ekstraomganger og da straffer.

Nok en gang ble det tap. David Batty ble syndebukken da han bommet på sitt straffespark.

David Beckham - Englands store helt på den tiden - ble for øvrig utvist i ordinær tid. I ettertid fikk han drapstrusler.

Tyskland, 2006, kvartfinale. Ei heller denne gangen klarte England å ta seg gjennom en straffesparkkonkurranse. Denne gangen gikk det helt begredelig, og bare Owen Hargreaves klarte å score fra ellevemetersmerket. Portugal-keeper Ricardo reddet tre straffer.

England har deltatt i to VM siden 2006. I 2010 kom de til åttedelsfinale. I 2014 røk de i gruppespillet.

Trent på straffer

I kveld venter altså Colombia, en motstander England fort kan slå. Sånn sett kan veien til toppen - om så skulle skje - se enklere ut enn først antatt for England. I en eventuell kvartfinale venter Sverige eller Sveits. De spiller om den plassen klokka 16.00.

Tar de seg så til en semifinale, venter Kroatia eller Russland.

Ifølge Daily Telegraph, har England trent spesielt på straffer foran nettopp dette mesterskapet. De har trent på det å være rolige i øyeblikket, og har ei liste på alle 23, oppført etter hvem som er mest aktuelle til å ta straffesparket.

- Jeg tror de har så mange med så offensive hoder, at det ikke preger dem. De har også en keeper (Jordan Pickford, journ. anm) som kan ta en eller to straffer. Jeg mener de er bedre rustet nå, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

ENGLAND-SJEF: Gareth Southgate. Foto: AFP PHOTO / Juan Mabromata
ENGLAND-SJEF: Gareth Southgate. Foto: AFP PHOTO / Juan Mabromata Vis mer

Landslagssjef Gareth Southgate sier:

- Vi har sett på hvert individ. Så har vi sett kollektivt på hvordan vi ønsker å gå inn i en straffekonkurranse. Vi må sørge for at det er ro rundt det, at vi eier prosessen og at det ikke bare er avgjørelser gjort der og da, sier han til Daily Telegraph.

Han misset selv på straffe da England røk ut av EM i 1996.

- Jeg har hatt noen år å tenke på. Straffesparkkonkurranser var ikke så vanlig da. Vi hadde ikke så mye informasjon som nå, og var ikke like ofte i de situasjonene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media