Laghopp gull vinter-OL 2018

Dette er et OL-gull til spionene, skredderne og alle de flotte gutta

Gammel nasjonalidrett ble moderne elitesport uten å miste seg selv.

AVGJØRELSEN: Ankermann Robert Johansson gjør seg klar til det siste hoppet mot olympisk laggull.OL FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
AVGJØRELSEN: Ankermann Robert Johansson gjør seg klar til det siste hoppet mot olympisk laggull.OL FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er blitt noen måneder siden jeg stod under hoppkanten i tyske Klingenthal sammen med en av skredderne i den norske troppen. Navnet holder vi hemmelig siden skredderen for anledningen var spion. Han stod med kameraet sitt der i unnarennet og tok bilder av konkurrentenes utstyr.

Seinere den kvelden ble bilde etter bilde analysert. Ikke en bulk, ikke en søm, ikke en mistenkelig tøyflik av konkurrentenes hoppdresser skulle få passere usett. Det er slik den moderne hoppsporten er blitt.

Utstyrsracet har forlengst tatt den mest populære vinteridretten. I andre miljøer kunne det lett ha blitt et hysteri av sånt. Men det er ingen på dette norske olympiske gullaget som har mistet seg selv i farta.

Det var vel derfor Robert Johansson kunne sette et fjellstøtt nedslag på en av de største prestasjonene i norsk idrettshistorie.

FOR da jeg var sammen med skreddere, spioner og hoppere rett før snøen kom, var Robert fortsatt rangert som den svakeste på laget. Riktignok hadde han imponert gjennom hele oppkjøringen, men i bakhodet til kompisene hang nok forestillingen om bartehopperens egentlige posisjon i hierarkiet. Gode idrettsfolk er vare for sånt. Det å se sin egen og de andres sportslige posisjon i gruppa hører til treningshverdagen. Men her blant disse hopperne var det umulig å merke det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer