LUKRATIVT STADION: Ingen i Fotball-Europa har større billettinntekter på hjemmebanen sin enn det Manchester United har på Old Trafford. Foto: Simon Bellis / Sportimage / Cal Sport Media / NTB Scanpix
LUKRATIVT STADION: Ingen i Fotball-Europa har større billettinntekter på hjemmebanen sin enn det Manchester United har på Old Trafford. Foto: Simon Bellis / Sportimage / Cal Sport Media / NTB ScanpixVis mer

Dette er Europas klart mest innbringende hjemmebane

Old Trafford.

Den årlige omsetningen Manchester United får igjen fra Old Trafford overgår alle andre europeiske fotballklubber.

Hvert år har klubben 1,5 milliarder kroner i stadioninntekter. Det kommer fram i revisorfirmaet Deloittes årlige rapport «Football Money League 2015».

- Manchester United har det største stadionet i Premier League, den kanskje mest spennende ligaen i Europa der de største lagene kjemper om seirene også mot de mindre lagene, sier sportsøkonom Kenneth Cortsen.

Ifølge han tjener United gode penger på samspillet mellom billettpriser, kapasitet, fasiliteter, sportslige resultater, konkurranse i ligaen, historie og mediene.

Mer konkurranse Grunnen til at de engelske kampene tjener inn mer penger handler ifølge økonomen også om bedre økonomi også i de små klubbene.

- Ligaen har fått noen store tv-avtaler. Det betyr at også de mindre klubbene har råd til gode spillere.

- Selv om serievinner Chelsea akkurat nå gjør det bedre sportslig, så kan ikke hjemmebanen deres konkurrere med Old Trafford, sier Cortsen.

Stamford Bridge tar 41 000 tilskuere, og Chelsea har søkt om å få utvidet kapasiteten til 60 000. Før det eventuelt skjer tjener London-laget 750 millioner kroner på stadionet sitt i året.

Ujevne kamper Både Real Madrid og Barcelona har hjemmebaner med plass til flere tilskuere enn Manchester United, men tjener likevel mindre enn den engelske klubben.

- Det er utsolgt når Real Madrid og Barcelona møtes, mens de andre lagene trekker ikke like mange tilskuere som i England, sier Cortsen.

De to spanske lagene tjener om lag 118 millioner kroner mindre enn United. Det til tross for at Reals Santiago Bernabéu har plass til 85 000, og Camp Nou i Barcelona har kapasitet på 90 000.

Tysk Bundesliga har høyere gjennomsnittlige tilskuertall enn andre ligaer i Europa. Blant annet på grunn av lavere billettpriser tjener klubber som Bayern München likevel mindre på stadionet sitt enn hva Manchester United gjør.

I Italia er det Juventus som tjener mest på sin hjemmebane, med litt over 360 millioner kroner i året. Det skyldes blant annet at svært mange italienske lag spiller på kommunale arenaer, i tillegg til en dårlig oppslutning om kampene.

- Et fylt stadion skaper en bedre atmosfære. Det er en selvforsterkende sirkel, som skaper en bedre opplevelse for fans, sponsorer og medier, sier Cortsen.

(NTB)