Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling, Giro d'Italia:

Dette er faktisk et brudd! 40 mann fikk rykke ifra girofeltet

Anarki dagen etter blytung klatreetappe.

TALLET ER 40: Danske Christopher Juul-Jensen var én av 40 mann som fikk gå i brudd under den 17.-etappen av Giro d'Italia. Blant disse skulle etappevinneren også befinne seg. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TALLET ER 40: Danske Christopher Juul-Jensen var én av 40 mann som fikk gå i brudd under den 17.-etappen av Giro d'Italia. Blant disse skulle etappevinneren også befinne seg. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Cannondale-Drapac spilte kortene sine best, da hele 43 mann fikk gå i brudd på giroens 17. etappe.

De tre som gikk først, alt innenfor åpningskilometeren, var Matej Mohoric, Pierre Rolland og Pavel Brutt. Oppover dagens andre stigning fikk 40 nye ryttere gå, og da valgte også Rolland å slippe seg tilbake i gruppa.

Franskmannen angrep med sju kilometer igjen til målgang i Canazei. Og ingen lag lyktes å organisere jakten for å hente ham inn.

- Jeg er så glad. Jeg har ventet på dette øyeblikket så lenge. Jeg har en etappeseier fra Tour de France fra før (i 2011 og 2012) - men dette har jeg ventet lenge på, forklarte Rolland i seiersintervjuet.

Det store bruddet hadde underveis hele 13 minutter tilbake til hovedfeltet, og da lå Jan Polanc virtuelt i den rosa ledertrøya.

Med hjelp fra LottoNL-Jumbo og Quick Step-Floors, klarte så Team Sunweb å få kontroll på rittet igjen. Underveis truet Polanc også den hvite ungdomstrøya til Bob Jungels.

Les fyldig referat nedover artikkelen!

Slik gikk det til:

Opprinnelig var det Pavel Brutt, Matej Mohoric og Pierre Rolland som dannet utbruddet på den 17. etappen av Giro d´Italia. Det stakk av i løpet av den første av 219 kilometer.

Trioen ble til en duo, etter at Rolland slapp seg tilbake igjen til feltet etter å ha hentet klatrepoengene på Aprica.

Opp til Passo del Tonale tok det virkelig fyr i hovedfeltet. De første angrepene kom fra Francisco Ventoso og Daniel Teklehaimanot - men mange fulgte etter.

Over toppen hadde en gruppe på hele 40 mann fått lov til å gå, og hovedfeltet - anført av Team Sunweb, kom fram til at det var helt greit.

Jan Polanc (UAE Team Emirates) var den best plasserte i sammendraget, på 13.-plass (+12:13) bak Tom Dumoulin. Også Maxime Monfort, nummer 15 (+14.46), satt der.

I den store gruppa satt blant annet Tejay Van Garderen med to hjelpere, Omar Fraile med fire lagkompiser og fire mann fra CCC Sprandi Polkowice.

Sunweb lot bruddet får rikelig med tid

De to gruppene fikk også opparbeidet seg solid avstand bakover. Med i overkant av ni mil igjen hadde bruddet nesten 12 minutter, mens 40-mannsgruppa lå 5 minutter bak der igjen.

Samarbeidet hadde ikke vært knirkefritt i den store gruppa, og etter hvert delte den seg i to. I første gruppe satt 22 mann.

Den lange avstanden bakover holdt muligheten for en bruddseier åpen, og det virket som Team Sunweb synes at det var like greit med tanke på det brutale møtet laget fikk med Stelvio-passet dagen i forveien.

Den siste kategoriserte stigningen for dagen var Govio. Her sa det fullstendig stopp for Pavel Brutt. Matej Mohoric tråkket ufortrødent videre, mens angrepene startet i gruppa bak.

LOT DET STÅ TIL: Underveis på etappen hadde andre ryttere grepet på ledertrøya til Tom Domulin, men Sunweb fikk til slutt hjelp fra både Quick Step-Floors og LottoNL-Jumbo som hadde sammenfallende interesser. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
LOT DET STÅ TIL: Underveis på etappen hadde andre ryttere grepet på ledertrøya til Tom Domulin, men Sunweb fikk til slutt hjelp fra både Quick Step-Floors og LottoNL-Jumbo som hadde sammenfallende interesser. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Gorka Izaguirre gikk først til, og fikk selskap av Michael Woods (Cannondale-Drapac) og Matteo Busato (Willier-Selle Italia).

Maxime Monfort og Polanc lå på dette tidspunktet over 10 minutter foran hovedfeltet, noe som potensielt ville sende dem mot toppen av sammendraget.

UAE-laget satt godt i det

Mohoric var først over toppen, og hadde fortsatt en luke på tre minutter til forfølgerne, mens Brutt ble hentet inn.

UAE Team Emirates var så langt blant vinnerne denne dagen. Polanc lå an til å avansere kraftig i sammendraget, mens Mohoric snuste på etappeseieren.

Med sju mil igjen ukrystalliserte det seg en kompetent gruppe i jakten på Mohoric. UAE fikk plassert både Rui Costa og Conti her, dog uten Polanc.

Laurens De Plus og Dries Devenyns (begge Quick Step-Floors), Rory Sutherland (Movistar), Teejay Van Garderen (BMC Racing), Matteo Busato (Willier-Selle Italia) og Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) kompletterte den.

Samarbeidet i gruppa bak var dårlig, og Julen Amezqueta (Willier-Selle Italia), Michael Woods (Cannondale-Drapac) Jérémy Roy (FDJ) og Enrico Barbin (Bardiani-CSF) støtet seg vekk fra gruppa til Polanc. I tet valgte Mohoric å vente på gruppa bak, noe som gjorde at den talte 13 mann.

Kappet ned forspranget til Polanc

I feltet var ikke Quick Step-Floors fornøyd med tempo, og gikk til fronten for å hjelpe Team Sunweb med å ta mer tid på gruppa der blant annet Polanc og Monfort satt. Quick Step hadde Jungels i ungdomstrøya ved etappestart, en konkurrranse Polanc også deltar i.

Ved 53 kilometer til mål ble gruppa ble Polanc gjenforent med gruppa til lagkameraten Mohoric, Conti og Rui Costa.

Hovedfeltet hadde skrudd opp tempoet bak, og kuttet ned avstanden såpass at sloveneren ikke lenger truet Dumoulin sammenlagt.

Stadig kom det flere ryttere opp fra den opprinnelige 40-mannsgruppa. Maktskiftet mellom de respektive lagene forandret seg stadig, og etappen skred fra på sitt noe kaotiske vis.

Kamp om sammenlagtplasseringer

Med fire mil igjen satte UAE tre mann i front og satset alt på trygge Polanc posisjon i sammendraget.

I feltet satte LottoNL-Jumbo to mann i fronten for å begrense skaden for Steven Kruijswijk.

Det utviklet seg til en stillingskrig mellom 25 mann i front og hovedfeltet bak. I potten lå ungdomstrøya til Bob Jungels. UAE lot bruddhissige Mohoric ligge og koke i front, mens de fortsatt håpet på etappeseier via Conti eller Rui Costa.

Etter mer eller mindre 202 kilometer i brudd, takket den unge sloveneren for seg i teten av bruddet.

En kupert avslutning av etappen bød på en frenetisk kamp om etappeseieren. Det kom gjentatte angrep, og Polanc var blant rytterne som måtte slippe. I stedet var det Valerio Conti som var UAEs håp. Men det var som kjent mange ryttere om beinet.

Da støtecupen begynte å avta, og det gjensto litt over sju mil til mål, gikk et angrep det luktet svidd av. Det var Pierre Rolland, rytteren som slapp seg ned fra opprinnelige bruddet etter dagens første klatring, og han fikk raskt en voksen luke.

Og til slutt kunne endelig den 30-årige franskmannen heve armene over hodet og juble for etappeseier i Canazei. Han fikk god hjelp av lagkompis Michael Woods som bidro til å ødelegge en organisert jakt på ham i gruppa bak.

Hvordan det gikk med Polanc? Han snek seg inn på topp 10-lista i sammendraget, og ligger nå +6:33 bak Dumoulin.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Hele Norges coronakart