Dette er fansen som hater Ronny Deila

Rivalen er på vei tilbake.

TILBAKE MOT TOPPEN: Rangers-fansen har lite til overs for byrival Celtic og manager Ronny Deila. Nå er Rangers på vei tilbake til eliteserien etter noen tunge år. Foto: REUTERS/Russell Cheyne
TILBAKE MOT TOPPEN: Rangers-fansen har lite til overs for byrival Celtic og manager Ronny Deila. Nå er Rangers på vei tilbake til eliteserien etter noen tunge år. Foto: REUTERS/Russell CheyneVis mer

GLASGOW (Dagbladet): Celtic-manager Ronny Deila må trolig belage seg på dager med lite finord fra egne fans etter exit i Champions League-kvalifiseringen.

Men det er andre supportere som liker Deila enda mindre.

Samtidig som Celtic spilte Champions League-kvalik foran nesten 60 000 tilskuere, kjemper byrivalen Rangers en helt annen kamp.

I går kveld spilte de blå fra Glasgow skotsk cupkamp mot Queen's Park (2-1-seier) fra nivå fire i divisjonssystemet. Også dette en Glasgow-klubb.

IBROX: Slik ser det ut utenfor Ibrox stadium i Glasgow. Her spiller Rangers foran over 30 000 tilskuere på nivå to i Skottland. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
IBROX: Slik ser det ut utenfor Ibrox stadium i Glasgow. Her spiller Rangers foran over 30 000 tilskuere på nivå to i Skottland. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

Nøyaktig samtidig spilte Celtic mot slovenske Maribor (0-1) i Champions League på Celtic Park. Foran nærmere 60 000 tilskuere og en kamp der seieren var verdt over 100 millioner kroner.

Til tross for at de gamle Glasgow-fiendene fortsatt kjemper på to forskjellige planeter, er ikke rivaleriet glemt.

- Ronny who? Dagbladet var til stede i Glasgow sentrum da Rangers-fansen gjorde seg klar til kamp. Flere hundre satte seg på bussene for å møte motstand fra fjerdedivisjon.

Tre av disse var Tommy Hapburn, Robert Fulton og Tommy Thomson.

- Ronny who? sier Hapburn da Dagbladet spør om han vet hvem Celtics manager er.

PÅ VEI TIL KAMP: Rangers-supporterne Tommy Thomson, Robert Fulton og Tommy Hapburn møttes på stampuben The Grapes Bar, som de gjør før hver Rangers-kamp. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
PÅ VEI TIL KAMP: Rangers-supporterne Tommy Thomson, Robert Fulton og Tommy Hapburn møttes på stampuben The Grapes Bar, som de gjør før hver Rangers-kamp. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

- Joda, jeg vet selvsagt hvem det er. Han liker vi ikke, sammen med resten av Celtic-laget, sier supporteren, som har fulgt laget i over 30 år.

For interessen er fortsatt stor hos de blå, tross flere år med problemer.

Over 30 000 På Rangers' forrige hjemmekamp mot Dumbarton (4-1) var det 31 175 tilskuere på tribunen. Dette til tross for at lagene spiller på nivå to i Skottland.

- Vi håper å snart være tilbake i Premier League, men det vil ta tid å ta opp kampen med Celtic om å være størst, sier Hapburn.

Rangers-kameraten Thomson skyter inn.

BLÅ PUB: Rangers har ikke preget skotsk fotball de siste åra, men supporerne er fortsatt mange. Flere blå Rangers-puber er fortsatt godt synlig i deler av Glasgow. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
BLÅ PUB: Rangers har ikke preget skotsk fotball de siste åra, men supporerne er fortsatt mange. Flere blå Rangers-puber er fortsatt godt synlig i deler av Glasgow. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

- Jeg frykter det neppe vil skje i dette tiåret, sier han.

Kampene mellom Rangers og Celtic er omtalt som et av de mest intense byoppgjørene i verden og går under kallenavnet Old Firm.

Lagene har møttes 399 ganger siden første møtet i 1888. Da vant Celtic 5-2.

Siden er stillingen blitt 159 Rangers-seirer, 144 Celtic-seirer og 96 uavgjort.

OPPRYKKET: Rangers-spillerne feirer opprykket til nivå to i april i år. Foto: REUTERS/Russell Cheyne
OPPRYKKET: Rangers-spillerne feirer opprykket til nivå to i april i år. Foto: REUTERS/Russell Cheyne Vis mer

Fansen venter spent på kamp nummer 400.

Nedturen For Rangers er i gang med å gjenreise klubben etter de ble kastet ut av eliteserien - skotsk Premier League - sommeren 2012.

Den stolte klubben med 54 seriemesterskap ble degradert til League 2 (nivå fire) grunnet rot og økonomisk trøbbel. Da hadde klubben allerede rukket å bli slått konkurs, satt under administrasjon, de hadde blitt kastet ut av Europa-cup og den tidligere eieren Craig Whyte ble utestengt fra fotballen på livstid.

Nå har de to strake opprykk og senest i mars i år var de klare for Championship (nivå to). Da hadde laget fra Ibrox 26 poengs forsprang på serietoer Dunfermline med åtte kamper igjen å spille. Det er det tidligste en skotsk serievinner er kåret siden Partick Thistle ble mester i gamle 2. divisjon i mars 1976.

Etter tre sesonger i lavere divisjoner, kan Rangers og Celtic igjen møtes neste sesong.

Økonomisk trøbbel Men Rangers har fått en vrien start på sesongen med serietap mot Hearts (1-2) i serieåpningen. Men så fulgte blåtrøyene opp med to strake seirer før Queen's Park ventet i cupen i går.

IKKE LIKT: Forholdet mellom Rangers og Celtic er anspent til tross for at de ikke er i samme divisjon lenger. Manager Ronny Deila er ikke populær hos Rangers-fansen. Foto: REUTERS/Russell Cheyne
IKKE LIKT: Forholdet mellom Rangers og Celtic er anspent til tross for at de ikke er i samme divisjon lenger. Manager Ronny Deila er ikke populær hos Rangers-fansen. Foto: REUTERS/Russell Cheyne Vis mer

Til tross for sportslige oppturer etter degraderingen i 2012, er økonomien fortsatt et problem for Rangers.

I april ble klubben på nytt truet med å bli satt under administrasjon - for annen gang. Klubben slet med over 30 millioner kroner i underskudd siste halvdel av fjoråret.

- I løpet av 140 år har klubben havnet under administrasjon én gang. Jeg tror ikke den vil overleve en til, sa hovedaksjonær i klubben, Sandy Easdale.

Men nettopp klubbens ledelse har provosert fansen.

FOLKSOMT: Rundt 30 000 følger Rangers hjemmekamper. Dette bildet er fra 2012. Foto: AP Photo/Scott Heppell
FOLKSOMT: Rundt 30 000 følger Rangers hjemmekamper. Dette bildet er fra 2012. Foto: AP Photo/Scott Heppell Vis mer

- Jeg har kjøpt sesongkort hver sesong i 30 år. Nå er det stopp. Jeg klarer ikke stole på klubbens styre. De driver klubben helt feil, sier bareieren David, som driver District Bar, et steinkast fra Ibrox stadium.

I går kveld var rollene snudd for én kveld. Celtic røk i Champions League. Rangers sikret avansement i ligacupen.

- Vi er alle Maribor-fans, sier Rangers-mannen Tommy Hapburn før han setter seg på bussen.